Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРИСЪДИТЕ ЗА КРАЖбАТА В ЦУМ УВИСНАХА ЗАРАДИ НАП И МИТНИЦИТЕ

Заради Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция Митници очакваните в сряда (12 март) присъди за кражбата на 30 кг злато от ЦУМ не бяха произнесени. Двете институции вече неколкократно отказват да изпратят исканите от Софийския градски съд документи, които могат да се окажат решаващи доказателства за изхода на делото.
Преди около месец изникна спасителна възможност за Николай Видолов и Тодор Мирчев - обвиняемите, за които се смята, че са обрали златарския магазин. Според информация на адвокат Георги Дилков, документираното налично количество на ценния метал преди кражбата е нереално, защото преди нея е правен износ на злато зад граница. Оказа се, че наистина Италголд има три сключени договора за ишлеме за около 35 кг злато. Развихри се обаче спор кога и как става осчетоводяването на такива договори и не е ли възможно да има разминавания между датите за извършване на услугите и датите, когато са документирани. Това беше надеждата да се докаже, че от магазина са изчезнали не 30 кг от ценния метал, а далеч по-малко количество.
Съдът неколкократно е изисквал декларации от Агенция Митници на фирма Италголд за вноса и износа, който тя е правила през трите месеца, предшестващи кражбата. Митническото ведомство обаче отказва да изпрати документите с оправданието, че те са митническа и търговска тайна.
НАП също си намира оправдания да не изпълни искането на съда да предостави документи на фирмата.
Неколкократните забавяния ядосаха председателя на съдебния състав Владимир Астарджиев и той постанови да се изпратят нови писма до двете институции с искания за документите, както и за обяснения защо не са го направили досега. В противен случай ще наложи глоби на началниците им. Той нареди да се поиска и съдействие от министъра на финансите за уреждане на въпроса.
Точно когато трябваше да се получат документите и най-сетне обстоятелствата по делото да станат ясни като бял ден, нещата леко се пообъркаха. В добавка към липсващите доказателства сянка върху делото хвърлиха и другите двама подсъдими с противоречивите си показания. Георги Стефанов и Гергана Николова са заловени на 5 април 2003 г. на ГКПП Кулата при опит да напуснат страната. В резервната гума на автомобила, с който са пътували, е намерен килограм златни бижута с печата на Италголд. Двамата са арестувани и са обвинени за съучастие в обира, защото в дома на Стефанов е открит още един килограм от откраднатите бижута.
Пред съда Гергана Николова обясни, че не е знаела за пренасяното злато. Георги имал някаква работа в Гърция и я поканил да го придружи, за да съчетае задълженията с приятна разходка. Заради дългия път ден преди пътуването той взел резервната гума да я напомпа.
Георги Стефанов пък твърди, че приятелката му живеела в Солун и тъй като Гергана тръгвала да прави екскурзия до Гърция, уговорил с нея тя да го закара дотам. Щели да си разделят разходите за отиването, а после всеки щял да се прибира в България самостоятелно. Освен това нямало логика, казва Стефанов, да взема гумата на ръце и да я носи някъде, за да проверява състоянието й.
Нямаше единодушие и кой е шофирал от София до Кулата. Интригата тук се заплете заради лизинговия ситроен на Николова. Тя не желаела да кара, защото имала неприятни спомени от катастрофа, а и в нейно присъствие той можел да управлява автомобила. Спътникът й обаче твърди, че заради лизинговите условия той нямал право да управлява колата и не е бил зад волана.
Следващото заседание по делото е насрочено за 10 април. Ако тогава по нечие повеление все пак се появят тези толкова тайни документи, от митницата и от НАП пъзелът може да се подреди и да се стигне до присъди.

Facebook logo
Бъдете с нас и във