Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Притеснителни убийства смениха поръчковите

Много работа се отвори напоследък на столичната полиция - за две седмици в столицата станаха три убийства и един въоръжен грабеж. Най-напред на 24 март наглият Кирил Кирилов-Шкафа се пресели в селенията на вечното мълчание малко преди да даде важни показания на процеса. Сетне на 4 април сутринта неизвестен стрелец необезпокояван изгърмя един пълнител по благоевградския букмейкър Йордан Динов и го остави бездиханен в една пряка близо до Министерския съвет. На 5 април сутринта двама въоръжени мотористи за три минутки изтръскаха трезора на клона на ОББ в Студентски град и изчезнаха с плячката. А в понеделник (9 април) посред бял ден в столицата бе извършено ново убийство. В столичния квартал Княжево беше застрелян 52-годишният Васил Лазов, докато разтоварвал багажника на автомобила си. Той бе убит с два изстрела в главата пред къщата си на улица Бяла ружа № 5в Княжево.


И след четирите изброени случая реакцията на МВР бе повече от любопитна.


Шкафа бе изпроводен в последния му път с констатацията, че ако беше затворен в ареста, сега щеше да е жив. Хазартният бос Динов пък си отиде с мрачната, но все още недоказана от родното законодателство слава на букмейкър рецидивист. За сметка на това вътрешният министър Цветан Цветанов правилно отклони обществения интерес към бившия кмет на Благоевград Костадин Паскалев, с когото Динов щял да се срещне, натъпкал джобовете си с пари.


След грабежа на банковия клон на ул. Акад. Б. Стефанов в Студентски град обаче МВР просто нямаше какво да каже. Хора от разследващия екип на Столичната дирекция на полицията успяха само да подметнат, че трезорът на банката не е бил заключен. Констатацията им идеше да рече, че ако ключът на трезора беше врътнат, грабителите щяха да се откажат и да отпрашат с ендурото си някъде по Витоша.


Що се отнася до убийството на Васил Лазов - от информационните фондове на МВР пъргаво беше извадена справката за неговата криминална регистрация: за използване и съставяне на фалшиви лични документи и за присъдата му от година и четири месеца затвор за подкуп през 1987 година. Сякаш тези прегрешения обясняват и причината за неговата гибел...


Не за първи път от двадесетина години насам се сблъскваме с подобни първосигнални реакции на МВР, в основата на които лежи желанието да се омаловажи всеки неприятен инцидент. А вината да се прехвърли върху самите жертви. В последните дни обаче се забелязва отчетлива тенденция шефове от всякакъв калибър в МВР да отричат очевидния ръст на тежките престъпления.


Първенец в тази посока е вътрешният министър Цветан Цветанов. Според него поръчковите убийства у нас са изчезнали с идването на ГЕРБ на власт, организираната престъпност е на колене, отвличанията и въоръжените грабежи са спомен от времето на тройната коалиция. МВР-шефът направи този извод за последно на 5 април, въпреки че в същия ден беше извършен грабежът в Студентския град, а тялото на хазартния бос Динов все още не беше съвсем изстинало. Пред националното радио Цветанов убедено заяви, че няма ескалация на поръчковите убийства в страната.


Светлата вяра в настоящето и в утрешния ден не е напускала ни за миг и началника на столичната полиция, старши комисар Валери Йорданов. Три дни след разстрела на Динов - също в радиоефира , той заяви, че наистина напоследък са се случили няколко тежки престъпления, но за сметка на това от началото на годината криминалните деяния са намалели. Според него те са с 1000 по-малко от миналата година, а разкриваемостта е скокнала на 36 на сто. По тази причина рейтингът на полицията е висок и е на първите места сред този на останалите държавни институции, заяви Йорданов.


Един ден след разстрела на Васил Лазов в Княжево старши комисар Йорданов отново показа, че бронебойни патрони за вярата му не са открити. Трите показни убийства, регистрирани в София през последните две седмици, са притеснителни, но категорично не показват ескалация на престъпността в града, обяви столичен полицай 'b91 във вторник (10 април) от телевизионния екран. Това са случаи, които успяват да нагнетяват общественото мнение в столицата. Разбира се, че ме тревожат тези убийства посред бял ден. Едни такива престъпления имат широк отзвук, а и говорят за взаимоотношения между хората, които не кореспондират с европейската визия, която се стремим да постигнем, коментира директорът на СДВР.


Прав е комисарят. Явно този материал (както правилно го определи премиерът Бойко Борисов ) досега не се е научил на европейски взаимоотношения. И продължава да вади пищов при всеки случай на неуредени сметки, за ужас на МВР, което и така е непрестанно притеснено от реакцията на бдителната Европа.


Няма страшно. До следващия доклад на Европейската комисия за борбата с организираната престъпност, който задължително трябва да е положителен, има цели четири месеца. Дотогава МВР ще успее да редактира българския тълковен речник и да изтрие от него думичката ескалация*. Като са рекли, че няма увеличение, значи няма.


В ЕС и без друго не четат тълковни речници, ловят повече вяра на фактите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във