Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Притропахме с налъми към Шенген

Любимата дъвка на висшите администратори от силовите ведомства - Шенгенска тема - за кой ли път влезе в употреба - сега на съвместно заседание в четвъртък (19 април) на представители на МВР и на Министерството на външните работи. Във форума участваха: Ахим Хилдебранд, комисар по въпросите на ЕС; Иван Сираков, постоянен секретар на МВнР ; главният секретар на МВР Калин Георгиев. Конференцията бе открита от вътрешния министър Цветан Цветанов, който използва дискусията Управление на границите в ЕС и сигурност на документите за пътуване в Дунавския регион, за да се похвали с направеното за опазване на онази част, за която отговаря страната ни.


Дискусията е част от мерките на т.нар. Дунавска стратегия, чиято цел е да превърне региона в един от най-привлекателните в Европа - с развита икономика и инфраструктура, в добро място за бизнес, туризъм и културен обмен, с високо ниво на сигурност и спокойствие. По време на българското председателство на Залцбургския форум на страните от Дунавския регион през втората половина на 2011 г. беше приета и Концепция за активното участие на държавите от форума в изпълнението на стратегията.


Изключително важно е да подобрим и да гарантираме адекватно ниво на сигурност, по-добър контрол и противодействие на незаконните потоци, като в същото време се улесни достъпът до ЕС на добросъвестните пътници, заяви Цветанов при откриването на заседанието. Според МВР-шефа това е ключова задача, която страната ни изпълнява успешно още преди да се присъедини към ЕС.


Сред достойнствата на граничната система за сигурност вицепремиерът Цветанов посочи модерната инфраструктура, техническо оборудване от последно поколение, интелигентни и интегирани системи за гранично наблюдение, други ефективни мерки в борбата срещу нелегалната емиграция и други престъпления. Той даде и пример - че от 2010 г. България издава 13 вида нови документа за пътуване и други лични документи, които са съобразени с европейските регламенти и директиви, отговарят на най-високите международни стандарти. Освен това разполагат със съвременни защити и сертификати от специализирани лаборатории за тестване на сигурността им.


Като допълнителен аргумент вицепремиерът притопли за пореден път новината за предстоящото пускане в действие на транзитния център за бежанци в с. Пъстрогор, община Свиленград. Той обяви, че в сряда (18 април) Министерският съвет е отпуснал 931 687 лв., за да се осигурят условия за нормалното функциониране на центъра.


Средствата са за издръжка и заплащане на услугите на преводачи, които ще бъдат наемани при необходимост, уточни правителствената информационна служба. Транзитният център е с капацитет за 300 търсещи закрила лица и ще има 35 души персонал, чийто щат е в рамките на Държавната агенция за бежанците.


Домът започва да функционира от 3 май, когато ще бъде официално открит, разкри МВР-шефът. Изпълнили сме абсолютно всички изисквания на ЕК по отношение на влизането ни в Шенгенското пространство, закле се Цветанов. Според него домът в Пъстрогор е бил готов още есента на 2011 г., но доколкото старата му сграда има достатъчен за момента капацитет, с цел икономии пускането на новия корпус било отложено.


Създаването на центъра е част от задълженията на България като държава - член на Европейския съюз, произтичащи от Директива 2001/55/ЕС за минималните стандарти за предоставяне на временна закрила на бежанци и емигранти. Бедата е, че по различни причини, сред които, както стана ясно, и тежката зима, центърът така и не започва работа. Междувременно еврокомисар Сесилия Малстрьом отбеляза в доклада си от проверката за готовността ни да се присъединим към зоната, че липсва съвременен приемник за бежанци в община Свиленград. В началото на 2011 г. и институт Отворено общество спомена с половин уста липсата на митичния център в междинния си доклад за готовността ни да се присъединим към Шенген. Там беше посочено, че в област Убежище от две планирани мерки една е изпълнена и една е по-скоро изпълнена. Авторите на текста имаха предвид именно центъра в с. Пъстрогор. Тогава в доклада беше отбелязано, че правителството си е взело бележка и са предвидени допълнителни мерки, за да влезе центърът в експлоатация. Крайният срок бе ... 1 май 2011 година.


За една година майските овошки цъфнаха, вързаха и дадоха плод. Само дървените налъми на вътрешния министър, с които потропва на път за Шенген, не вързаха. Няма страшно - както казва народът, важно е да се хванем за зелено и всичко ще се нареди. Надежда има, особено след като ЕС ни обеща, че през септември 2012 г. може да отвори тежките Шенгенски порти. Тогава, както беше написал поетът, септември ще бъде май...

Facebook logo
Бъдете с нас и във