Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРИЗРАЦИ В ПРОКУРАТУРАТА

Преди петнайсетина години по телевизията завъртяха много приятно немско детско филмче, озаглавено Призраци в блока. Действието се развива в многоетажна жилищна кооперация, чиито обитатели са докарани до лудост от орляк палави духове, които волно минават през стени и тавани, погаждайки на клетите човеци какви ли не смешни номера.
Ако създателите на този филм знаеха какво се случва напоследък в софийската Съдебна палата, те със сигурност щяха да се съберат и да напишат нов сценарий, който да озаглавят Призраци в прокуратурата или Тога невидимка. Киноплатното би било подходящо за зрители над 18-годишна възраст и в него щеше да се разказва за войната между магистратите в червени тоги и магистратите в черни тоги, която бушува от две години насам.
През деня тази война се води с всички позволени средства - докладни записки, решения, постановления, доклади и интервюта в медиите. Падне ли мрак обаче, всички средства стават позволени и... истинското веселие започва.
Епизод първи: як бачкатор с една ръка пробива 50-сантиметров железобетонен под, вмъква се в офиса на главния прокурор, задейства паник-бутона, измъква се през дупката в пода и я замазва с бързосъхнещ цимент.
Епизод втори: знойни секретарки сръчно разхлабват винтовете на строителните скелета и още по-сръчно подрязват отдолу талпите, върху които на сутринта строителните работници трябва да стъпят, за да измажат таваните.
Епизод трети: лукави деловодителки с черни чорапогащници на главите обръщат всички колички с пясък, след което срязват дръжките и открадват колелата им. А накрая надупчват всички торби с цимент и разливат всички кутии с латексова боя, придавайки на Съдебната палата изумително фееричен вид.
Епизод четвърти: мистериозни персони от мъжки пол коварно затапват тръбите в санитарните възли, преди строителните работници да монтират мивките и тоалетните чинии. След това с тежки лостове натрошават италианските фаянсови плочки и подменят позлатените италиански кранове за чешми с обикновени български чучури.
Епизод пети: нетленни силуети постоянно сноват между кабинетите на четвъртия етаж (минавайки през стените и блиндираните врати, естествено) и се обзалагат кога полицията ще дотърчи по-бързо, когато задействат алармата в офиса на главния прокурор или когато писне сирената в секретното деловодство...

Колкото и срамно да звучи, през 2005 г. спорът между председателя на Върховния касационен съд Иван Григоров и главния прокурор Никола Филчев, посветен на темата Кой има право да се разпорежда със Съдебната палата, придоби такъв уродлив характер, че е цяло чудо как някой предприемчив българин не се е сетил да продаде сюжета на Холивуд.
Нещо повече, в стремежа си да докажат на обществото и на подчинените си кой е по-, по-, най- шефовете на ВКС и на държавното обвинение бяха обладани от такъв порив за справедливост, че... забравиха какви са ги вършили и приказвали преди три години и какви са приоритетите на България и на съдебната система днес.
През есента на 2002 г. например председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров категорично се разбунтува срещу първия сериозен ремонт на Закона за съдебната власт и го прати в Конституционния съд (КС). В средата на декември същата година КС отмени като противоконституционни 44 от общо 107-те изменения в ЗСВ. Сред низгвернатите разпоредби бе и правомощието на правосъдния министър да се разпорежда със сградите на съдебната власт и затова 39-ото Народно събрание вмени стопанисването на имотите като задължение на Висшия съдебен съвет.
През зимата на 2005 г. обаче, когато битката за ремонта на Съдебната палата между Григоров и Филчев започна да се затяга, шефът на ВКС запя друга песен и взе да убеждава широката общественост, че на ВСС изобщо не му е работа да се занимава с поддръжката на сграден фонд и с ремонтни дейности. Поводите, заради които Иван Григоров
обърна палачинката
бяха два. През февруари Висшият съдебен съвет създаде специална дирекция за стопанисването на имотите на съдебната власт. Три-четири месеца по-късно взе решение, че ремонтът на прокурорските помещения в Съдебната палата ще извършва не фирма Енемона, която Григоров вкара в Съдебната палата още зимата на 2001 г., а строителите на Екса.
Не по-малко озадачаващо бе и поведението на главния прокурор по случая, защото за последната година и половина около ремонта на Съдебната палата са образувани общо три дела срещу неизвестни длъжностни лица. Първото е за нарушаване на Закона за обществените поръчки - по повод на сключването на договора с Енемона и за констатирани крупни разхищения.
Второто дело е съвсем банално, но въпреки това заслужава да бъде отбелязано с три-четири изречения. През лятото парче от дограма се откърти от четвъртия етаж на Съдебната палата и едва не уби една минувачка. Като автор на инцидента веднага бе посочена фирма Енемона, но малко по-късно стана ясно, че дъската е паднала по вина на работник от другото дружество - Екса.
А третото дело наистина е забележително, защото идеално се вписва в ненаписания иначе сценарий на филма Призраци в прокуратурата (виж уводното каре). Седмица преди края на изнурителните коледни пости по стара и изпитана рецепта държавното обвинение реши да повдигне духа и настроението на своите фенове. На 18 декември тази година (неделя) в Труд бе публикувана дописка, в която напоително се описваше как на 14 декември през нощта някой се е опитал да разбие офиса на главния прокурор. Според държавното обвинение инцидентът бил дело на работници от фирма Енемона, които непрекъснато шарели из прокурорските помещения, въпреки че нямали разрешение за това.
За подсилване на ефекта от
предстоящото разобличаване на врага
дописката е озаглавена с подобаващото Взлом в прокуратурата. А акцентите в нея са два. Неуспешният взлом е извършен само часове, след като Главна прокуратура е получила от МВР допълнителни документи за приватизацията на авиокомпания Балкан, а в извънработно време достъп до сградата имат единствено служителите на фирма Енемона. Другото, което трябва да бъде отбелязано, е, че по това време главният прокурор е на официално посещение в Китай, което приключва на 17 декември - ден преди фаталната дописка да се появи на бял свят.
Узнал за инцидента от вестника, председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров, който е в провинцията, моментално се връща в столицата и разпорежда по случая да бъде извършена проверка. Първите резултати са огласени още на 19 декември предиобед (понеделник) и те категорично опровергават прокурорската теза за взлом в прокуратурата.
Според съобщението на Върховния касационен съд помещенията на главния прокурор са оборудвани със собствена охранителна система, поддържана от държавната фирма СОД на МВР, а случката се е разиграла по следния начин.
На 14 декември, точно в 20. 07 часа, в СОД е получен сигнал от кабинета на Никола Филчев. Три минути по-късно полицаите се озовават пред вратата на коридора, където се намира офисът на главния прокурор, в компанията на двама служители от Съдебна охрана. Екипът оглежда внимателно входната врата и всички въздъхват с облекчение, защото не откриват по нея никакви следи от насилие. За всеки случай обаче ченгетата от СОД и съдебните охранители остават пред кабинета на главния прокурор още петнайсетина-двайсет минути. И точно когато решават да си тръгнат - в 20. 31 часа, всички едновременно стават разногледи, защото алармата... отново започва да пищи.
За да изясни
мистерията докрай
дежурният офицер във фирма СОД се обажда на Никола Калинов, шеф на администрацията на главния прокурор, който вдига по тревога и секретарката на Никола Филчев - Теодора Стоева. Двамата пристигат в палатата, отварят блиндираната врата на коридора към офиса на обвинител № 1 и заедно със съдебна охрана и полицаите оглеждат вратите на всички кабинети една по една. Групата отново не забелязва никакви нарушения, нито каквито и да било следи от взлом. Около 22 часа коридорът към офиса на главния прокурор отново е заключен, отпред е поставена специална охрана и всички се разотиват.
Също на 19 декември, но час-час и половина след Върховния касационен съд, МВР официално опроверга информацията за взлом в прокуратурата, публикувана в неделния Труд и доукрасена в публикациите на останалите всекидневници, появили се в понеделник сутринта. Според съобщението на МВР, алармата е задействана от забравен отворен прозорец. На 20 декември обаче председателят на Върховния касационен съд даде ясен знак, че няма никакво намерение да остави нещата така. Той най-отговорно заяви, че проверката по т. нар. взлом ще продължи и че в най-скоро време по случая ще се появят още интересни данни.
И чудото се случи на 22 декември - тогава ВКС огласи окончателните резултати от проверката. Според тях в коридора към офиса на главния прокурор има изключително чувствителен акустичен датчик, който се задейства и при най-леките звукове и вибрации. На 14 декември вечерта, на третия етаж на Съдебната палата, точно под кабинета на главния прокурор, двама работници от фирма Екса са разбивали и са пробивали стени и именно вибрациите от техните машини на два пъти са включили алармата. По това време в Съдебната пала не е имало нито един работник на Енемона. Двамата къртачи на конкурентната фирма са тръгнали късно през нощта, а техните имена са известни на прокуратурата и на Върховния касационен съд.
На 22 декември ВКС огласи и справка на МВР, според която през последните няколко месеца са регистрирани седем-осем проверки на служители от СОД, извършени след задействане на алармата в офиса на главния прокурор. В нито един случай хората от меверейската фирма и служителите на Съдебна охрана не са открили следи от взлом или от друг опит за незаконно проникване в кабинета на главния прокурор.
Колкото и невероятно да звучи, голямата мистерия започва именно след
двупосочното разплитане
на загадката Кой е задействал алармата в кабинета на главния прокурор. Както вече стана дума - официалните обяснения са две: забравен отворен прозорец (според МВР) и канго-машините на работниците от Екса (според Върховния касационен съд).
Основанието за този извод се крие във факта, че по случая е образувано предварително производство срещу неизвестен извършител, което е възложено на... Софийската военноокръжна прокуратура. А тя, както много добре е известно от наказателните закони, има право да разследва само престъпления и нарушения, извършени от хора под пагон в системата на МВР и Въоръжените сили. Сред правомощията на военните обвинители по никакъв начин не фигурира възможността да разследват цивилни строителни работници или пък да разкрият кой е забравил отворен прозорец в кабинета на главния прокурор.
Всъщност, за да осъзнае цялото безумие на случката, човек поне веднъж трябва да си е правил труда да се добере до офиса на главния прокурор на четвъртия етаж в Съдебната палата. За целта той трябва да мине през цели пет врати, две от които са блиндирани. Зад първата има неголямо фоайе, а зад втората се намира прословутият коридор, където са кабинетите на най-близките сътрудници на Никола Филчев. Зад третата врата се намира неговата секретарка и чак зад последните две врати е същинският кабинет на главния прокурор. На всичко отгоре до първата блиндирана врата има специално гише за дежурния от Съдебна охрана, чиято единствена задача е да наблюдава площадката пред себе си и да пропуска гостите на главния прокурор само след изричното му разрешение.
Борбата с призраците в прокуратурата продължава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във