Параграф22 Daily

§22 Анализи

Призракът на СРС подплаши народа

Законът за мерките и действията по време на извънредното положение, влязъл в сила от 23 март т.г., предизвика много коментари. Дискусия предизвикват най-вече промените в Закона за електронните съобщения, които се отнасят до възможностите за проследяване и подслушване. А това както е известно е област, която традиционно внася смут сред обществото.

Кой знае защо българинът винаги  се притеснява силно, стане ли дума, че държавата може да надникне под юргана му. Тогава призракът на СРС-то излиза от гардероба и започва да наднича от всеки ъгъл, за ужас дори и на онези, които иначе нямат никакво основание да се притесняват от подслушване и проследяване.

Промените в Закона за електронните съобщения са посочени в предходните и заключителни разпоредби на Закона за извънредните мерки. Най-много коментари предизвика новият текст на чл.251 б. И понеже страхът от масово и незаконно подслушване е огромен, мнозина пропускат смисъла на този текст. А той всъщност се отнася до съхранението на данните, които се придобиват в предприятията за електронни съобщителни услуги и мрежи в процеса на работата им. Според ЗЕС мобилните оператори са задължени да съхраняват тези данни в срок до 6 месеца. Този срок остава в сила и в рамките на мерките за извънредно положение. 

Тези данни са необходими за проследяване на източника на връзката /разговор, СМС/, за идентифициране на направлението на връзката /входящ или изходящ сигнал/, установяване на дата, продължителност на връзката, идентифициране на типа връзка, установяване на крайното електронно съобщително устройство /компютър или мобилен телефон/ и установяване на идентификатор на ползваните клетки /това всъщност е т.нар. имей на телефона, чрез който се изяснява коя клетка е покрила връзката/

Тези изисквания на ЗЕС досега присъстваха в норматива  с оглед на националната сигурност, предотвратяването на тежки престъпления, корупция, за издирване и спасяване на лица по Закона за защита при бедствия.

Новото в този текст е, че всички съществуващи досега мерки, предвидени в ЗЕС, вече ще се отнасят и до лицата, които са поставени под задължителна изолация, както и за лица, прекарващи  болнично лечение. С други думи  този текст регламентира действия по установяване на отклонили се от карантина или от болнично лечение заразени лица.

Ето защо е направена и следващата промяна в ЗЕС  - право да искат въпросните справки от мобилните оператори имат Главна дирекция "Национална полиция", Столичната дирекция на МВР и областните дирекции на министерството. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във