Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Процесът Чората: шеста година... на старта

По всичко личи, че шумното дело за смъртта на благоевградския бизнесмен Ангел Димитров-Чората ще бъде върнато за разследване от първа инстанция. Върховният касационен съд (ВКС) разгледа в сряда (9 март) този казус, който се точи вече пета година и премина нагоре и надолу през всички възможни инстанции, но така и не е ясно каква всъщност е истината. Процесът влиза за втори път във Върховния съд по жалба на близките на Чората, както и по протест от прокуратурата, която не е доволна от присъдите. Делото се гледа във върховната инстанция и по жалба на областната дирекция на МВР в Благоевград. По закон върховният съд трябва да се произнесе в срок от един месец - до 9 април, но отсега прогнозите са, че ще има нов старт на процеса.
Чората почина при все още неизяснени обстоятелства на 10 ноември 2005 г. по време на полицейската операция Респект в Благоевград. Тогава министър на вътрешните работи беше Румен Петков. За убийството бяха осъдени шефът на Регионалното звено за борба с организираната престъпност (РЗБОП) майор Мирослав Писов, подчинените му Иво Иванов и Борис Механджийски, както и редовите полицаи Янко Граховски и Георги Калинков. Те получиха съответно между 18 и 16 години затвор на първата инстанция, след като процесът вече веднъж бе върнат от Върховния касационен съд. През ноември 2010 г. Военноапелативният съд намали присъдите им наполовина. Майор Писов беше осъден на 9 години затвор, а останалите получиха по 8 години. лишаване от свобода.
Според твърденията на полицията повод за тогавашния арест на Димитров била оперативната информация, че той държи и разпространява наркотици, както и че се занимава с трафик на проститутки. Роднините на жертвата пък твърдят, че ченгетата са го убили, за да прикрият собствените си далавери, тъй като самите те участвали в трафик на наркотици и женска плът и са вземали подкупи за това.
В сряда и близките на починалия и адвокатите на осъдените също поискаха връщането на делото. Подсъдимите обаче не бяха единодушни дали делото трябва да бъде върнато или да се реши веднага. Някои от тях настояваха то да се върне чак на фаза досъдебно производство, което означава още години наред да се чака окончателната присъда. От полицията в Благоевград пък оспорват заведените искове, които първоначално са 100 000 лева за детето и по 50 000 лева за родителите и жената, с която Чората е живеел без брак.
По време на делото представителят на Върховната касационна прокуратура обясни забавянето на процеса със стремежа да се изясни истината. Както и на предишни заседания адвокатът на близките на починалия Васил Василев отхвърли заключенията на петорната медицинска експертиза, според която Чората е починал вследствие на асфиксия (задушаване - б.а.), което впоследствие довело до инфаркт. Според него изводите на вещите лица се базират само на предположения. Защитникът настоя да се направи алтернативна експертиза, която да съпостави данните от тази на ВМА, както и от първата изготвена от екипа на покойния вече проф. Стойчо Раданов, където категорично се доказвало, че Чората е починал вследствие на побой. Той бил в такава поза на тялото, която е причинила смъртта му и в която не би могъл да се опита да избяга или да се съпротивлява. По време на ареста не е имало и равновесие на силите, изтъкна адвокатът.
Васил Василев коментира, че доста съдебни решения се вземат под натиска на изпълнителната власт. Сред излизането си от залата адвокатът сподели с журналисти, че както сегашният вътрешен министър Цветан Цветанов, така и предшествениците му Михаил Миков и Румен Петков са защитавали полицаите, без да са запознати с подробности от процеса. Според адвоката и близките на починалия той е страдал от разни заболявания, но не те са причинили неговата смърт. Адвокат Василев допълни, че по време на ареста Ангел Димитров е викал за помощ и няколко пъти крещял, че се задушава.
Защитата на униформените поддържа своята теза, че петимата полицаи не са превишили правата си по време на ареста на Димитров и операцията е била извършена професионално, без насилие и агресия. Адвокатите на петимата полицаи посочиха, че искат пълното им оправдаване, да отпадне гражданският иск или и делото да бъде върнато за ново разглеждане.
Писов изтъкна, че операцията за задържането на Ангел Димитров е била законна и е била осъществена по разпореждане на Главна прокуратура, на МВР и МФ. Тя не е самоинициатива на петимата полицаи, които са отишли да убиват някакъв човек, те са отишли да защитят обществения интерес и да пресекат престъпления, категоричен бе бившият полицай.
Писов коментира още, че са подадени три молби с искане за експертизата на покойния вече проф. Стойчо Раданов да бъде разследвана. Така или иначе какво точно се е случило на фаталната за Чората дата 10 ноември 2005 година едва ли някога ще се разбере, тъй като с времето това става все по-трудно доказуемо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във