Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРОЦЕСЪТ НА ТОПЛОТО ВЪРВЯЛ ИНТЕНЗИВНО

Очевидно българските критерии за бързина на наказателния процес сериозно се разминават с европейските. Или поне с германските. Контрабандистът на цигари Костадин Хаджииванов-Коце Маца бе заловен от гърците през септември и вече има осъдителна присъда от германски съд.
За разлика от този случай, делата срещу бившия шеф на Топлофикация Валентин Димитров са от средата на 2006 г., но това у нас явно не се смята за дълъг срок. Вероятно е така, защото се взема за критерий едно съдебно преследване срещу Боян Петракиев-Барона, за което ВСС установи, че продължава вече 14 години и още не е приключило.
Делото „Топлофикация върви изключително интензивно и има чудесна организация от страна на съда. Това заяви в кулоарите на Съдебната палата в четвъртък (18 декември) наблюдаващият прокурор Божидар Джамбазов. Той има предвид факта, че половината от седмицата Вальо Топлото прекара в съда, тъй имаше заседания по две от делата срещу него.
Едното от тях е за източване на около 2 млн. лв. в периода 2003-2006 г., като част от тази сума е била неправомерно използвана за представителни разходи - луксозни стоки, храни и напитки. По това дело, което бе отложено, Димитров обясни, че в столичната Топлофикация не е имало джакузи (както се твърди в обвинителния акт), а само пластмасова вана, макар и струваща 1750 лева. На предишно заседание обвинението представи документи за закупуване на синьо сирене, артишок, шампанско, за наеми на скъпи джипове и пр. екстри от 550 000 лева.
Другото дело, което отхвърли две заседания и също бе отложено - за 13 януари, е за присвояването на близо 6 млн. лева от Димитров, от бившия началник на Топлофикация Георги Рогачев, от заместника му Емил Андонов, Лина Абланска и Мая Стоилова.
Защитата поиска разпит на нови трима свидетели, а прокурорът Джамбазов коментира, че делото върви към приключване.
През май тази година Софийският районен съд осъди на пет години затвор Димитров за това, че в качеството си на управител на фирмата Про Марк ЕООД не е декларирал пред БНБ сделки за над 10 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във