Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Процесът Ревю отново извън подиума

Едно след друго делата, които не само у нас, но и в Еврокомисията гледат под лупа, стигат до фазата, наречена от народа под кривата круша. Напоследък това е впечатлението, отнасящо се за беда не само за съдебните процеси в столицата, но и в другите градове на страната.
Не се отклонява от общата тенденция и случващото се в Русенския окръжен съд, където в средата на месеца трябваше най-сетне да започне по същество делото срещу местна групировка за разпространение на наркотици и търговия с женска плът. Случаят стана известен като Ревю, или Делото на Паци, но така и не тръгна.
Делото се влачи из коридорите на съда вече две години и не стига до някакъв обрат. Виновни за поредното му отлагане този път бяха двама от адвокатите на групировката - Илиян Василев и Пенка Георгиева. Изглежда, и на съдиите им дойде до гуша играта на подсъдими и защитници, защото извадиха червен картон и глобиха двамата адвокати с по 500 лева.
Според окръжните съдии адвокат Георгиева неправилно подредила приоритетите си, като в този ден (17 юни) избрала да се яви на дело в Административния съд в Стара Загора, вместо на процеса в Русе, към който има задължения много преди да възникнат ангажиментите й по административното дело. Адвокат Илиян Василев, който защитава сочения за тартор на групата Пламен Кунчев-Паци, пък въобще не счел за нужно да уведоми съда каква е причината за отсъствието му.
Така, въпреки назначената от Висшия съдебен съвет проверка на причините, поради които знаковото дело в Русе не е мръднало от кривата круша, следващото заседание бе назначено чак за 2 септември, след съдебната ваканция.
Самото дело стартира едва през април, когато най-сетне Русенският окръжен съд му даде ход. Подсъдими в процеса Ревю са Пламен Кунчев-Паци, Цветелин Цонев, Станимир Стоименов, Симеон Симеонов, Павлин Мутафов, Милен Колев, Калоян Костов, Борислав Георгиев, Александър Стоянов и Александър Кацарски.
Делото срещу престъпната десетка бе отложено цели шест пъти до месец април. Причините бяха много и разнообразни. Двама от подсъдимите - Цонев и Костов, дълго бяха в неизвестност. А адвокатите поискаха ново отлагане, дори пожелаха делото да бъде прекратено и върнато на прокуратурата заради процесуални нарушения, накърняващи правото на защита на клиентите им.
Друг от подсъдимите пък не си хареса досегашния адвокат и се отказа от него, после си нае Свилен Стефанов. Делото бе отложено пак, тъй като новият защитник се нуждаел от време, за да се запознае с материалите от процеса.
Защитничка дори поиска отвод на съдебния състав заради публикация за процеса, в която магистрати изказаха недоволството си от непрестанните отлагания. Съдът обаче даде ход на делото, което ако продължи по същество, ще се гледа при закрити врата заради искането на защитата да не се разкриват факти от интимния живот на подсъдимите и свидетелите.
Според обвинителния акт на прокуратурата ръководител на организирана престъпна група за доставка на наркотици и проститутки, действала в Русе от август 2006 до юни 2007 г., е Пламен Кунчев-Паци. В нея са влизали всички обвиняеми, освен двамата Александровци. Срещу тях обвиненията са за притежания на неголеми количества дрога с цел разпространение.
Законът предвижда до 10 години затвор за останалите само заради участие в престъпната групировка. Срещу подсъдимите обаче са повдигнати обвинения и за притежание на наркотици, за набиране на проститутки, за системно предоставяне на помещения за разврат... Отделно Кунчев и Цонев са обвинени и в придобиване на изключително ценен паметник на културата - скулптурна глава на Зевс, която купили във Велико Търново и я донесли за препродажба в Русе. Срещу боса Паци има обвинения и за незаконно притежание на оръжие - пушки, пистолет, граната и боеприпаси.
Според обвинението групата е доставяла наркотици от Благоевград, Петрич и Варна. Пласирането им в Русе ставало под надзора на Паци, който изисквал строга отчетност и налагал правилата на работа. Той никога не контактувал с дребните пласьори, а само с отговорниците, явяващи се второто звено в престъпната йерархия. Освен това мафиотите ползвали таен език при кореспонденцията, става ясно от материалите за подслушаните със специални разузнавателни средства разговори в групата. Те никога не говорели с имена или с конкретно наименование за дрогата, а споменавали Дядо Мраз, бяло, зелено, салата. Кодирани били и разговорите за поръчки на момичета. Таксата на проститутките тръгвала от 130 лв. на час и стигала до 300 лв. за цяла нощ. Възможно било да се поръча гърла и от домашен адрес.
След разследването стана ясно, че двама полицаи от града са действали под прикритие и така е натрупана информация, необходима за операцията по разбиване на групата. Те изиграли поредните мераклии, решили да се облажат с крехка плът. Седнали в хотел Ревю и се заоглеждали за компаньонки. Псевдоклиентите се спазарили с две проститутки за по сто лева всяка. Качили се в стаите и докато девойките се подготвяли да ги обслужат, ченгетата се легитимирали и ги отвели за разпит. После се оказа, че за 35-те дни, в които полицията е подслушвала телефоните на членовете на групата, са били навъртени над 20 000 обаждания.
В процеса много важна роля изигра и един защитен свидетел, който е обяснил йерархията, връзките и начина на работа на бандата. Обвинението разполага и с показанията на все още непоявилия се Цветелин Цонев и още няколко свидетели. Освен това се оказа, че един от свидетелите, нает да пренася багаж от София, прекарал с колата си и 5 кг марихуана. Като видял наркотика, човекът обаче се уплашил и отишъл в полицията.
Въпреки очевидните предимства на обвинението делото куца от самото начало. На 11 март тази година адвокат Илиян Василев пак бе глобен с 500 лв. за неявяване в съдебната зала в Русе. Защитникът, известен преди и със застъпничеството си за известния мафиот Митьо Очите, и неговата колежка Пенка Георгиева не за първи път опъват нервите на съдиите, отсъствайки от заседание. Подсъдимият Борислав Георгиев също веднъж не се яви и съдът разпореди да бъде доведен принудително. После се оказа, че Георгиев вече е в ареста, но по друго обвинение. За извинение пред съда адвокат Георгиева използваше тежките зимни условия за пътуване до Русе, колегата й пък обясняваше, че по това време е бил на дело в София.
Арсеналът на подсъдимите и защитниците им за протакане на делото засега е неизчерпаем. В началото на годината то бе отложено поради предявен болничен лист от адвокат за един от обвиняемите. Случваше се от 39 призовани свидетели да отсъстват 25. Друг път от 25 поканени експерти пред съда се изправиха едва девет. А грипът, кихавицата и хремата така налегнаха подсъдимите, че жал да ти стане.
Ще припомним, че групировката беше разбита още в средата на 2007 г., когато полицията удари неин бардак в една от култовите сграда на града край Дунав - бившия Дом на архитекта, сега хотел Ревю. Тогава полицията обяви, че задържаната група е държала 90% от пазара на наркотици в града, като дилърите й търгували със всички видове дрога. Оказа се, че част от заловените проститутки също са наркозависими. Полицията прибра при акцията 6 кг марихуана, хероин, амфетамини, две пушки-помпи, един пистолет, една граната, глава на Зевс с висока научна и художествена стойност. Към доказателствата по делото прокуратурата разполага и със записи, направени със СРС, показания на свидетели и какво ли не.
Въпреки това две години групировката Ревю така и не може да се качи на съдебния подиум, откъдето тръгва пътят към затвора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във