Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Процесът срещу Баретата май е... невменяем?!

На процеса срещу Златомир Иванов-Златко Баретата май най-ще му легне заглавието Пълна лудница (от известното телевизионно предаване), ако се запази практиката на всяко заседание да цъфва пореден обвиняем с ментални проблеми.
Профилирането на знаковите дела по болести явно е тенденцията, която ще определя и в бъдеще хода на един или друг процес. Например преди да приключи злощастно за държавното обвинение, делото срещу Маргините се сдоби с няколко прозвища благодарение на станалите достояние на Темида болежки на подсъдимите. Болница в края на града, Анатомията на Грей, Д-р Хаус - това са най-показателните заглавия на телевизионни сериали, с които беше окичван процесът през дългите години, докато се влачеше из съда заради болестите на братя Маринови и голяма част от останалите подсъдими.
Първото есенно заседание срещу Баретата след лятната съдебна ваканция започна в понеделник (13 септември) и по план трябваше да продължи цяла седмица в Софийския градски съд. Тройна медицинска експертиза обаче препъна устремените към по-бързо гледане на делото магистрати. Медицинското заключение се отнася за подсъдимия Борислав Секулов от групата на Баретата. Според документа психичното състояние на Секулов трудно може да бъде доказано в амбулаторни условия и е необходимо той да бъде настанен в психостационар поне за 20 дни.
Експертите твърдят, че
подсъдимият е склонен към агресивно поведение
и тревожност, има нарушен сън. Тези симптоми са следствие на черепно-мозъчни увреждания и обстановката в ареста ги отключва. Лекарите, прегледали Секулов, са категорични, че не съществува опасност той да се самоубие, но настаняването му в специализирано болнично заведение е наложително заради агресивното му поведение.
Защитата на Борислав Секулов прие присърце хипотезите на лекарите и атакува с искане процесът да бъде преустановен за месец. Според приложената епикриза клиентът им страда от органично шизофреноподобно разстройство, което възпрепятства възможността той да упражни в пълен обем правата си. Защитата заяви, че прилаганото лечение на Секулов в болницата на МВР не било адекватно - той бил прикован към леглото с белезници, около него постоянно имало охрана. Тези обстоятелства са в разрез с лечението на лица с подобен тип заболяване, изтъкнаха адвокатите на Секулов. Освен това залежаването му в болничното легло можело да доведе до пневмония, да причини декубитални рани и отслабване на мускулатурата. Адвокатите бяха категорични, че заболяването на подсъдимия е нелечимо, а той страдал от него повече от 20 години. В последните 12 години заради шизофренията му до Секулов неотлъчно имало лекар, който следял за състоянието му.
Експертизата наведе магистратите на размисли дали все пак подсъдимият да не бъде изпратен за лечение в психиатричното отделение на ловешката болница. Такова беше и искането на представителите на държавното обвинение - Секулов да бъде настанен в болнично заведение за провеждането на психиатрично изследване, а разпитите на свидетели да бъдат отложени.
Съдиите, начело с председателя на състава Петър Гунчев, обаче явно са наясно с лекуването на шизофренията, тъй като определиха исканията за неоснователни. Според тях по делото не са приложени достатъчно доказателства за заболяването на Секулов. В материалите има само една епикриза, която е приложена към съдебнопсихиатрична експертиза, но експертите не потвърждават нейната достоверност, мотивираха се съдиите. Съдебният състав отхвърли и искането на прокурорите за провеждане на стационарно изследване на подсъдимия.
Както е известно, Златомир Иванов-Баретата е обвинен, че в периода 2003-2009 г. е ръководил организирана престъпна група и ако вината му бъде доказана, го очакват минимум три години лишаване от свобода. Освен това той е обвинен за убийството на пернишкия наркодилър Румен Стефанов-Алф. Заедно с него на подсъдимата скамейка в процеса, който започна на 11 юни тази година в СГС, седят още 20 души.
От самото начало на съдебното дирене е ясно, че
делото ще е много тежко
тъй като останалите членове от групата на Баретата са с различни обвинения. По тази причина в съда ще бъдат представени множество доказателства и ще се наложи да бъдат изслушани тълпи свидетели. Основно групите според различните обвинения са три:
Мартин Димитров, Георги Йорданов, Филип Христов, Георги Петров, Валентин Луков, Юлиян Зашев, Иван Величков, Даниел Кръстев, Ивайло Борисов и Евгени Евтимов са обвинени за участие в престъпна групата;
Срещу Коста Трифонов, Борислав Секулов и Петър Йорданов е повдигнато обвинение за участие в групата, както и за нанесена лека телесна повреда, в съучастие и в изпълнение на решение на организираната престъпна група;
Марин Вълчев, Росен Иванов, Кирил Атанасов, Богдан Василев, Мартин Горески са обвинени за участие в организираната престъпна група, както и за държане и разпространение на наркотични вещества;
Стоян Дичев и Васил Колев са участници в групата, предали се доброволно и съдействали на органите на властта за разкриване и доказване на извършените от нея престъпления.
Мегаделото срещу Фирмата, както в МВР и в прокуратурата наричат групата на Баретата, е събрано в 53 тома. По него са разпитани 107 свидетели и са изготвени експертизи от 52 вещи лица. Всичките свидетели бяха призовани тази седмица, за да се явят на планираните пет заседания по делото.
Тегобите за съдебното дирене няма да се ограничат само до болестите на подсъдимите. На първото заседание в понеделник например обвинението получи удар под кръста, защото не се явиха двама от ключовите свидетели срещу Баретата - Радослав Велков-Темерута и Велин Добрев-Вили Моториста. Според данни на МВР първият е бил мишена на Баретата. На 6 декември 2006 г. Темерута беше прострелян в локалното платно пред Червеното кафене непосредствено до Шесто РПУ от неизвестен извършител и бе приет във ВМА в много тежко състояние. Тогава се появиха твърдения, че зад покушението стои Димитър Вучев-Демби.
Темерута е свързан с взривове, със заплахи за убийства, с участие в наркоразпространението. Наред с това той вече е утъпкал широка пътека като свидетел на прокуратурата - давал е показания срещу Антон Милтенов-Клюна, който пък го карал да лъже пред съда за алибито му в деня на покушението срещу Илиян Варсанов през август 2002 година.
Та точно
този чуден свидетел не се яви в залата
в понеделник, защото не бил намерен на адреса си. По ирония на съдбата наред с Темерута на свидетелската трибунка се е подредил и соченият за негов душманин Димитър Вучев-Демби. Той вече даде показания срещу Баретата и Фирмата му. Другият важен за прокуратурата очевидец, който също не се появи, е небезизвестният в подземните и магистратските среди свидетел срещу братята Красимир и Николай Маринови Велин Добрев - Вили Моториста. Ще напомним, че благодарение на неговите показания държавното обвинение я докара до кривата круша с тезата за организираната престъпна група на Маргините, дето подготвяла няколко поръчкови убийства.
Да припомним още, че основен свидетел на прокуратурата срещу Баретата се явява Тихомир Георгиев-Боксьора, който се прослави с това, че когато му е лошо, отказва да дава показания, а когато говори, все едно чете написан от прокуратурата текст. Веднъж изказванията му бяха освиркани и обругани от подсъдимите в процеса. Доколко може да му се вярва обаче е въпросът, който ще се изправя и в бъдеще пред съда. Съмненията се породиха още от участието на Боксьора като прокурорски играч на съдебния ринг срещу братята Красимир и Николай Маринови-Маргините. По време на едно от заседанията магистрат от Софийския градски съд заяви, че Георгиев цинично използвал органите на досъдебното производство, за да постига престъпните си цели, и определи показанията му като крайно недостатъчни, с ниска степен на достоверност...
Към горепосочените пречки за процеса срещу Златко Баретата трябва да прибавим и още една възможност, предвидена в НПК - смяната на адвокатите. Бившата барета вече използва тази хватка и в понеделник изненадващо обяви, че няма да разчита на услугите на двама от адвокатите си - Димитър Вълчев и Лъчезар Таков, и че неговите интереси в съда ще представлява единствено Мариана Тодорова. Очевидно подмяната не е заради неумение на защитата да се справя със сложни казуси - Лъчезар Таков например е име, достатъчно популярно в колегията и в подземните среди, явявал се е пред съда като защитник на редица известни имена от престъпния свят. След смяната обаче на новия защитник ще му е необходимо време, за да се запознае с материалите по делото и да влезе в същността му - мотив, който спокойно може да бъде използван за отлагане и протакане на процеса в рамките на позволеното от закона.
Но да се върнем на болестите като основна причина от скамейката да изчезва ту един, ту друг от обвиняемите. Очевидно е, че Борислав Секулов тепърва ще причинява главоболие на съда. Бобо, както го наричат в определени среди, беше арестуван през август миналата година и на 8 септември 2009 г. бе освободен под гаранция от 10 000 лв. заради гърчовете и припадъците му. Тогава на везните на Темида натежаха показанията на една лекарка от следствения арест, според която припадъците на Бобо били всекидневие и той не се чувствал добре в ареста.
Там със сигурност никой не би се чувствал добре. Не направи изключение и друг обвиняем по делото срещу Баретата - Марин Вълчев. Дисковата му херния едва изчака той да влезе зад решетките миналата година и започна да се обажда.
Самият Златко, изглежда, изкупува някакви грехове, защото страда от стеснение на уретера. По тази причина той беше подложен три пъти на оперативна намеса, последователно беше на лечение в болницата на МВР, после го настаниха в Токуда, където е и в момента. През август той подаде молба за изменение на мярката за неотклонение по здравословни причини, но Софийският апелативен съд му отказа. Така стесненият уретер на Златко най-накрая ще отведе държавата ни пред съда в Страсбург, ако защитата на Баретата изпълни заканата си да прати жалба дотам.
И докато чакаме отговора на магистратите от Страсбург, щем не щем, ще си блъскаме главите над вменяемостта на Секулов, ще стискаме зъби заради уретера на Баретата и ще охкаме за горкото съдопроизводство...

Facebook logo
Бъдете с нас и във