Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Процесът срещу Наглите пак се препъна

Дългоочакваният процес срещу групата за отвличане Наглите се препъна за втори път само в рамките на два месеца. Софийският градски съд не даде ход на делото в понеделник (29 ноември) заради отколешната язва на българското съдебно дирене - не се яви адвокат. В добавка липсваше и преводач от турски език за една от жертвите на бандата - вносителя на швейцарски часовници, Мехмед Чакър. Той обявил, че не може да чете на български и това налага присъствието на преводач.
Не беше трудно да се предположи, че шиканирането на процеса предстои и няма измъкване. Тон за това даде нароченият за бос на бандата Ивайло Евтимов-Йожи, чийто защитник Йордан Киров именно пропусна заседанието. За пред хората адвокатът беше подал молба до съда, че ще бъде зает с друго дело в същия ден, когато Наглите трябваше да седнат на скамейката. Молбата обаче е била заведена в деловодството на съда в петък - в т.нар. от народа ден на майстора, когато работата почти навсякъде приключва чак до началото на следващата седмица.
Но дори и защитата в комплект с преводача да се бяха появили, заседание пак нямаше да има, за което пък се беше погрижила прокуратурата. Оказа се, че Прокопи Прокопиев - Поли Културиста е бил лишен от възможността да се запознае с обвинителния акт, тъй като не му е бил връчен. Този дребен пропуск на обвинението, естествено, се оказа непреодолима процесуална пречка за започването на дългоочаквания процес.
Между другото прави впечатление, че държавното обвинение прави подобна грешка за втори път, също в рамките на два месеца. Да припомним, че обвинителният акт беше внесен в съда на 8 септември тази година и Ивайло Евтимов-Йожи и Прокопий Прокопиев-Културиста бяха обвинени, че от октомври 2007 г. до декември 2009 г. са създали и ръководили организирана престъпна група за отвличания. В същия документ беше посочено, че Даниел Димитров, Любомир Димитров, Радослав Лебешковски, Павел Петков и Митко Лебешковски са обвинени, че са членували в същата престъпна група. Отделно срещу всичките, включително и срещу Кирил Кирилов и Цветозар Славчев, бяха повдигнати обвинения и за 11 отвличания - на Мехмед Чакър, на Михаил Краус, на Джорджио Марков, Венислав Величков, Ангел и Камелия Бончеви, Георги Георгиев, Васил Маникатов, Киро Киров, Борислав Атанасов, Румен Гунински.
Двадесет дни по-късно, на 27 септември, обаче се оказа, че Софийският градски съд е върнал делото на прокуратурата, за да го преработи. Веднага избухна скандал, но той беше неглижиран от градския прокурор Николай Кокинов, който заяви, че няма драма от връщането. Така той определи факта, че към документите липсвало постановление за прекратяване на обвинението срещу един от бандата похитители - Павел Петков. Според Кокинов не магистратите в прокуратурата, а лица от нейната администрация са виновни за връщането на акта. Няма никакви неточности в обвинителния акт. Съдът няма никакви претенции към нас, каза градският прокурор. Той подчерта тогава, че прокуратурата прави всичко възможно делото да стартира възможно най-скоро, като отчита големия обществен интерес към предстоящия процес.
Да беше виновна само неизвестната деловодителка, с мед да я намажеш. Но СГС имаше и втора причина да върне делото на обвинението, този път заради Митко Лебешковски. Оказа се, че наред с отвличанията той е обвинен и за причиняването на лека телесна повреда на един от полицаите, участвали в акцията по задържането му. В случая става въпрос за дело от частен характер и за да бъде обвинен наглият, въпросният служител на МВР е трябвало да пусне жалба, каквато обаче нямало. Това принудило съдията-докладчик по делото да прекрати наказателното производство срещу Лебешковски, но пък било необходимо да се спази 15-дневен срок за обжалване. Точно заради този срок съдията докладчик от СГС върнал акта, докато изтече това време.
Първата дребна административна грешка (според прокурор Кокинов) забави процеса точно един месец. Още толкова ще струва на данъкоплатеца и второто отлагане на делото за 22 декември. Заслужава си да припомним, че отложеното заседание бе свикано една година след освобождаването на последната жертва на групата - 23-годишния Румен Гунински, син на известния правешки бизнесмен Румен Гунински. Групата пък беше задържана с шум и трясък на 16 декември 2009 година.
Отлагането на процеса видимо не се хареса на няколко от похитените, които присъстваха в залата. Там бяха търговецът Мехмед Чакър, Михаил Краус, Джорджио Марков, Венислав Величков, семейство Бончеви, Киро Киров, Борислав Атанасов, Румен Гунински и Борислав Динев. Сред жертвите се нареди и един сегашен затворник - известният наркобос от Югозападна България Васил Маникатов. Той беше докаран специално за заседанието от затвора в Бобов дол, където излежава присъдата си от друг процес. Той и останалите ще бъдат конституирани като граждански ищци, като се очаква размерът на исковете им да надхвърли общата сума на дадените от тях откупи.
Очаквам, че делото ще се проточи много и най-потърпевши ще бъдем ние, пострадалите, които се явяваме тук ей така за нищо - ден след ден, месец след месец, заяви бизнесменът Киро Киров. Той се надява, че все пак Наглите ще да бъдат осъдени. В края на краищата това са хората, има доказателства, каза Киров. Но той, както и доста от останалите жертви признаха, че не разпознават никой от обвиняемите, тъй като не са ги виждали.
Майка на Джорджио Марков Катрин Маркова обясни, че когато синът й е бил отвлечен, е бил само на 14 години. Ако не ги осъдят, тогава нямаме държава, заяви тя и настоя Наглите да бъдат осъдени най-малко на по 15 години затвор.
Това обаче едва ли ще се случи, ако съдебният състав се придържа към текстовете от Раздел IV Отвличане и противозаконно лишаване от свобода в Наказателния кодекс. В неговия чл.142 е посочено, че който отвлече човек с цел да го лиши от свобода, се наказва със затвор от една до шест години. Наказанието скача до десет години, ако извършителят е бил въоръжен. Ако има и значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода от три до дванадесет години.
Похитителите могат за получат минимални присъди от 15 години, ако към отвлеченото лице е била проявена особена жестокост - тогава срокът скача от пет до петнадесет години затвор.
За доказването на деянията обаче ще е нужно много време и търпение, особено ако бъдат разпитвани всичките 122 -ма свидетели. Това, изглежда, беше и основанието съдът да предложи на страните в процеса част от свидетелите да бъдат заличени. Така или иначе, ако Дядо Коледа не дойде предсрочно за групата на Наглите, делото ще започне в навечерието на този светъл празник. Но по всичко личи, че краят на процеса не се вижда, и успокоение за изстрадалите души на жертвите на Наглите скоро няма да има.

Facebook logo
Бъдете с нас и във