Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРОЦЕСЪТ ЗА УБИЙСТВОТО НА ЯМБОЛСКАТА АДВОКАТКА ПАК ЗАЦИКЛИ

На седмата си година делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева отново се препъна в съдебната зала и този път най-вероятно ще се оплете в дълга и сложна процедура.
В понеделник (28 януари) Софийският градски съд (СГС) спря процеса за неопределено време. Адвокатът на един от подсъдимите - Димитринка Калайджиева - предостави на магистратите нейния адрес в Лондон. До момента делото срещу нея се води задочно, защото никой не знаеше къде е тя. Междувременно българските власти я обявиха за международно издирване.
Оказа се, че на 21 ноември 2007 г. британските служби са намерили Калайджиева и са я задържали заради издирването й от нашите органи. Дни по-късно тя е била освободена срещу парична гаранция и е започнала процедура по екстрадирането й.
След като чу тези новини, съдебният състав реши да спре временно делото, докато Калайджиева не бъде върната в страната. Така процесът срещу нея вече няма да тече задочно. Председателят на състава ще поиска пълна информация за ситуацията от Министерството на правосъдието, Върховната касационна прокуратура (ВКП) и от компетентните власти във Великобритания. Идеята е да се ускори процедурата по завръщането на Калайджиева и делото за убийството на Надежда Георгиева най-сетне да продължи в нейно присъствие.
Ако обаче процедурата се затлачи, процесът ще продължи така, както е било досега - т.е. Димитринка Калайджиева ще бъде съдена задочно.
Според магистрати най-малко два-три месеца са необходими, за да стъпи подсъдимата на българска земя. Това обаче не е сигурно, защото съществува вероятност британците да откажат да я върнат, след като се запознаят с материалите, изпратени от България. Ако все пак решат да ни я изпроводят, ще е необходимо време Димитринка Калайджиева да се запознае с обвинението срещу нея и със събраните доказателства. Чак след това съдът ще определи нова дата за процеса и той ще продължи оттам, откъдето е бил спрян.
Колкото до повода за образуването на това дело, скоро ще се изпълнят точно седем години от убийството на адвокат Надежда Георгиева. Тялото й бе открито на 28 февруари 2000 г. в квартирата й в столичния кв. Стрелбище. Според материалите по делото жертвата е била убита поне два дни по-рано. Смъртта е настъпила в резултат от нанасянето на девет удара със сатър. За да не бъде установен дори приблизителният час на злодеянието, престъпниците са увили тялото на Георгиева с две одеяла и са оставили до него да работи калорифер на максимална мощност. А за да не научи никой кога и с кого се е срещала за последно Георгиева, съучастниците на убиеца толкова старателно са почистили жилището й, че в него бяха открити само... два набора от пръстови отпечатъци - върху една чаша в мивката и по една купа с пуканки.
Делото за убийството на ямболската адвокатка бе образувано още на 28 февруари 2000 г. и бе възложено на Столичната следствена служба. Десет месеца по-късно то бе иззето оттам, защото по него въобще не бе работено. С постановление на тогавашния главен прокурор Никола Филчев е изпратено в бившата Специализирана следствена служба (днес Национална следствена служба). Едновременно с това бе сменен и наблюдаващият прокурор от Софийската градска прокуратура (СГП).
Чак през лятото на 2001 г. настъпва пробив и разследващите стигат до извода, че зад зверското убийство стоят трима души. Пръв е задържан единият от собствениците на ямболската винарна Стара изба Орлин Аврамов, а след него и Пламен Калайджиев. Съпругата му Димитринка се изплъзва от органите на реда и се укрива в Лондон. Според следствието тримата били на гости на Надежда Георгиева, напили се, скарали се и накрая адвокатката била убита.
Малко след ареста на Аврамов, и година и половина след убийството, в пералнята в дома му е открит негов потник с кърваво петно. ДНК-експертизата показва, че кръвта е на Надежда Георгиева. Никой така и не пожела да обясни тогава защо и как въпросното бельо се появява на бял свят чак 18 месеца след убийството. Остана без отговор и въпросът защо поемните лица, присъствали на обиска, изобщо не са видели този потник и как разследващите органи го откриват и вадят от пералнята година и половина по-късно.
Делото тръгна на 25 март 2004 г. в Софийския градски съд. На подсъдимата скамейка са изправени Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и съпругата му Димитринка - бивша секретарка на покойния прокурор Николай Колев (както вече казахме, процесът срещу нея течеше задочно, защото тя е зад граница). Срещу тримата е повдигнато обвинение по чл.116 от Наказателния кодекс - за умишлено убийство. Сред обвиняемите по делото за смъртта на Георгиева бе и бившият военен прокурор Николай Колев, който обаче бе разстрелян на 28 декември 2002 година.
На 13 юли 2006 г. СГС върна делото на прокуратурата за отстраняване на груби процесуални нарушения и за прецизиране на обвинителния акт. Процесът започна отначало на 27 септември същата година.
Като свидетели по делото до момента бяха разпитани бившият застрахователен бос Алексей Петров, сестрата на покойната винена царица от зората на демокрацията Роза Георгиева - Донка Митева, синът на Роза - Андрей Янев, съсобственикът на Стара изба Недялко Христов, бившият шеф на Прокуратурата на въоръжените сили Емил Карамфилов, бившият вече върховен прокурор Николай Ганчев, сегашният шеф на отдел Инспекторат във ВКП Малена Филипова, съпругата на убития прокурор Николай Колев - Нанка Колева (прокурор във Върховната касационна прокуратура), както и шефът на моряшкия синдикат Пламен Симов. Последните двама обвиниха за убийството на Георгиева бившия главен прокурор Никола Филчев. Дали съдът ще хване вяра на техните показания, ще стане ясно от мотивите към присъдата. А дотогава явно ще изтече още много вода...

Facebook logo
Бъдете с нас и във