Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРОЦЕСЪТ ЗА УБИЙСТВОТО НА ЯМБОЛСКАТА АДВОКАТКА ПОТЕГЛИ КЪМ... ОПРАВДАТЕЛНИТЕ ПРИСЪДИ

Още едно дело за зверско убийство, водено от седем години в графата Разкрити, е на път да приключи по най-безславен начин. Става дума за наказателното производство, образувано за смъртта на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, чийто труп бе открит на 28 февруари 2000 г. в квартирата й в столичния кв. Стрелбище.
Според материалите по делото, жертвата е била убита поне два дни по-рано. Смъртта е настъпила в резултат от нанасянето на девет удара със сатър. За да не бъде установен дори приблизителният час на злодеянието, престъпниците са увили тялото на Георгиева с две одеала и са оставили един калорифер да работи на максимална мощност. А за да не научи никой кога и с кого се е срещала за последно Георгиева, съучастниците на убиеца толкова старателно са почистили жилището на адвокатката, че в него са открити само... два набора от пръстови отпечатъци - върху една чаша в мивката и по една купа с пуканки.

Статистиката
Процесът започна на 25 март 2004 г. по искане на подсъдимия Орлин Аврамов, който пръв се възползва от промените в стария Наказателнопроцесуален кодекс, влезли в сила на 2 юни 2003 г., и по-специално - от разпоредбата на чл.239а, която гласи: Ако в предварителното производство - от повдигане на обвинението, са изтекли повече от две години, когато обвинението е за тежко престъпление, обвиняемият може да поиска делото му да бъде разгледано от съда.
На подсъдимата скамейка са изправени съсобственикът на ямболската винарна Стара изба ООД - Орлин Аврамов, Димитринка Калайджиева - бивша секретарка на покойния прокурор Николай Колев (срещу нея процесът се води задочно, защото тя е зад граница) и съпругът й Пламен Калайджиев. Сред обвиняемите по делото за смъртта на Георгиева бе и бившият военен прокурор Николай Колев, който обаче бе разстрелян на 28 декември 2002 година.
Начело в списъка със свидетелите (общо 53-има на брой) е семейството на убитата Надежда Георгиева - бащата Костадин Георгиев, майката Вяра и сестрата Маргарита, която е съдия в Ямболския окръжен съд. Тримата са конституирани и като граждански ищци по делото.
Сред свидетелите са още бившият застрахователен бос Алексей Петров, сестрата на покойната винена царица от зората на демокрацията Роза Георгиева - Донка Митева, синът на Роза - Андрей Янев, съсобственикът на Стара изба Недялко Христов, съпругата на убития прокурор Николай Колев - Нанка Колева (прокурор във Върховната касационна прокуратура), бившият шеф на Прокуратурата на въоръжените сили Емил Карамфилов, бившият вече върховен прокурор Николай Ганчев, както и сегашният шеф на отдел Инспекторат във ВКП Малена Филипова.
Въздушният коз на обвинението
Делото за убийството на ямболската адвокатка е образувано на 28 февруари 2000 г. под № 69 по описа на Столичната следствена служба. Десет месеца по-късно то е иззето оттам и с постановление на главния прокурор Никола Филчев е изпратено в бившата Специализирана следствена служба (днес Национална следствена служба). Едновременно с това е сменен и наблюдаващият прокурор от Софийската градска прокуратура (СГП).
Едва през зимата на 2001 г., по време на обиск в жилището на Орлин Аврамов, е открит негов потник, върху който е локализирано микроскопично кърваво петно. Находката моментално е изпратена в Научния институт по криминалистика и криминология (НИКК) на МВР за ДНК-експертиза, а резултатът е категоричен: кръвта е на убитата Надежда Георгиева, а потникът е носен единствено от Орлин Аврамов.
Пет дни преди началото на делото за убийството на ямболската адвокатка Параграф 22 (бр. 11 от 20 март 2004 г.) написа: Как ще се развие процесът, който тръгва на 25 март, не може да бъде предвидено. Единственото сигурно нещо засега е, че кръвта върху потника на Орлин Аврамов е текла приживе във вените на Надежда Георгиева. Колкото и шантаво да звучи обаче това доказателство едва ли ще свърши кой знае каква работа на държавното обвинение. По простата причина, че въпросната капка кръв може да е капнала върху бельото на Аврамов седмица или месец преди деня на убийството... и то по съвсем друг повод. Всъщност фактът, че съсобственикът на Стара изба сам поиска делото му да бъде внесено в съда, също може да бъде причислен към мистериите, съпътстващи разследването на убийството на ямболската адвокатка. Не за друго, а защото доказано виновните бягат от съдебната зала като дявол от тамян.
За съжаление на правосъдието и тази наша прогноза се сбъдна. На последното заседание по делото, проведено на 6 и 7 февруари (вторник и сряда) в Софийския градски съд, отново стана ясно, че тезата на обвинението е изградена единствено върху мистериозната капка кръв, открита върху още по-мистериозно намерения потник на Орлин Аврамов.
Пред съда съпругата на Орлин Аврамов - Диана, разказа своята версия за откриването на легендарния потник през зимата на 2001 година.
Чак след като свърши претърсването, полицаите се сетиха, че трябва да проверят какво има в пералнята. Това стана, след като всички вече бяхме извън жилището и затова тръгнахме да се връщаме. Като влязохме отново в апартамента, видях, че един полицай е останал след нас и ни посрещна с потник в ръка - заяви тя. - Каза ми, че ще го вземе за доказателство и с това всичко приключи. Когато влязохме, по пода имаше разхвърляни дрехи, които не са извадени в мое присъствие. Двете поемни лица също не присъстваха при откриването на потника, уточни още Диана Аврамова.

Сбогом на илюзиите
Според протокола от обиска се е случило точно обратното: кървавият потник е открит и иззет като веществено доказателство в присъствието на Диана Аврамова. Този факт обаче в никакъв случай не трябва да топли сърцето на държавното обвинение и да му вдъхва увереност в благоприятния (за него) изход от делото. Тъкмо обратното. За да докаже тезата си, прокурорът по делото трябва да обясни на съда няколко... невъзможни обстоятелства.
Първо - какъв ще е този убиец, който ще разцепи главата на жертвата си със сатър, след това ще се прибере вкъщи, ще хвърли кървавия потник в пералнята и... цяла година няма да се сети за него.
Второ - какви прахове за пране е използвала съпругата на Аврамов, след като кървавото петно е открито, макар че потникът е пран и киснат в белина най-малко десет-петнайсет пъти? Или пък какъв ще е този бизнесмен, който цяла година ходи с един и същи потник, при това - с ясното съзнание, че точно този потник може да го вкара в затвора за петнайсет-двайсет години?
Трето - дори да приемем, че Орлин Аврамов е запазил фаталния потник като сувенир от нощта на убийството, по силата на каква логика през май 2001 г. Софийският градски съд отменя задържането му под стража и го пуска на свобода срещу парична гаранция от 1000 лева? И защо след като въпросното доказателство е било в ръцете на следствието и прокуратурата още тогава, делото за убийството на Надежда Георгиева е размотавано в Националната следствена служба още цели две години и влиза в съда по искане на убиеца?
И четвърто - колкото и да не му се иска на държавното обвинение, то все пак ще трябва да докаже по какви причини през онази далечна февруарска вечер Орлин Аврамов е грабнал сатъра и е насякъл главата на Надежда Георгиева като... кокосов орех. И другото, което ще трябва да докаже обвинението, е самоличността на онзи незнаен помощник, който е заличил следите от кървавото злодеяние с такъв професионализъм, сякаш цял живот само това е работил.
Недоказаното клеймо
По време на заседанието във вторник и сряда (6 и 7 февруари) т. нар. група около Едвин Сугарев продължи да развива тезата, че ямболската адвокатка е убита от бившия главен прокурор Никола Филчев. За разлика от предишния път, когато показания дадоха съпругата на Николай Колев - Нанка, и т. нар. лидер на Моряшкия синдикат Пламен Симов (истинският председател на това сдружение е Дарина Тодорова), сега думата бе дадена на известния поет и общественик Николай Колев-Босия.
На два етапа - в залата и съда той разви версията, която от няколко години обикаля публичното пространство като клюка и за която от една година се говори на висок глас: От всички спрягани имена за евентуален килър само едно е истинското. То е на човек, който е агресивен и със сигурност е свързан с престъплението - това е Никола Филчев. За един шизофреник не е нужно да има мотиви, за да извърши такова брутално убийство, обяви Николай Колев-Босия, след което аргументира тезата си с конкретни... изречения:
Той четири пъти е освобождавал брат си, който е хващан да изнася културно-исторически ценности зад граница. Пребивал е колежката си от Варна - Нели Боцоновска, както и съпругата си, когато тя е била бременна в осмия месец. Замерял е с пепелниции и с други тежки предмети подчинените си и е създавал атмосфера на страх в прокуратурата. Всичко това го знам от убития прокурор Николай Колев. Освен това съм наясно, че Филчев беше част от хората, замесени в сенчестия бизнес, разкри истинския облик на посланика ни в Казахстан свидетелят Николай Колев-Босия.
В края на заседанието защитата на подсъдимите Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и Димитринка Калайджиева поиска от съда да призове бившия главен прокурор Никола Филчев като свидетел и да отговори на три въпроса: Познавал ли е Надежда Георгиева и какви са били личните и професионалните им взаимоотношенията?, Посещавал ли е дома на убитата адвокатка на 26 февруари 2000 г. и защо? и Срещал ли се е Филчев от началото на 2005 г. досега с Нанка Колева и разговаряли ли са двамата за убийството на Надежда Георгиева?
Председателят на петчленния съдебен състав Владимир Астарджиев отхвърли това искане с аргумента, че навремето Филчев е подписвал постановления за извършване на конкретни процесуално-следствени действия по делото и законът забранява той да бъде разпитван като свидетел. Но, сякаш да докаже, че тезата на държавното обвинение все пак издиша, съдия Астарджиев отмени забраната за пътуване в чужбина, наложената на Орлин Аврамов на 6 юли 2001 година.
Следващото заседание е насрочено за 23 март, когато показания трябва да дадат родителите на Надежда Георгиева - Вяра и Костадин. Освен тях пред съда ще застане и Донка Митева, сестра на покойната винена царица Роза Георгиева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във