Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Прочетоха доклада с розови очила

Четири години и половина след като се присъедини към Евросъюза България продължава да не изпълнява критериите за реформи в съдебната система, не се справя добре с борба срещу корупцията и организираната престъпност. Това е основният извод от публикувания тази седмица доклад на Европейската комисия. Препоръките в него са толкова много, че на авторите за малко да нямаше да им стигнат буквите от българската азбука, с които са ги обозначили.
Еврокомисарите отправят упреци и към ръководителите в съдебната система за пасивното им отношение към реформата, а главният прокурор Борис Велчев е критикуван на няколко места в доклада за работата му срещу организираната престъпност и корупцията.
Според ЕК издадените оправдателни присъди по дела за корупция по високите етажи, за измами и организирана престъпност, разкриват сериозни недостатъци в съдебната практика в страната. ВСС, главният прокурор Велчев и председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев обаче не са анализирали тези недостатъци и не са предприели съответните действия. Критиките към тях са и за пасивно отношение изобщо към недостатъците на съдебната практика.
Който не чете доклада така, както дяволът чете евангелието, вижда, че той е по-критичен от миналогодишния. Но не и за онези, към които са отправени критиките. Както в афоризма за песимиста и оптимиста, за тях чашата е наполовина пълна, а обективният тон на доклада е позитивен знак.
Докладът е много добър, защото дава план-график какво трябва да се направи за една година, гордо казва премиерът Бойко Борисов. Сякаш няма нищо лошо в това някой друг чак в далечен Брюксел да му пише план за ръководството на държавата. „Партньорите ни казват: „Господа, знаем какви са ви проблемите и вие си ги знаете. Бързо ги поправете и недейте да спорите повече. Ако не изпълним препоръките и не спазим този план-график, тогава вече ще е лошо\\\, мъдрува Борисов.
Можем да сме сигурни обаче, че и догодина ще има забележки. Така както в сегашния доклад, еврокомисията изрази недоумението си от факта, че държавна институция като МВР е протегнала шапка за щедри дарения от незнайни спонсори. Буквално до излизането на доклада позицията на ръководството на вътрешното министерство и на самия министър-председател бе, че в това няма нищо лошо. И до четвъртък (21 юли) МВР се държеше като фондация, ръководена вещо от министър Цветан Цветанов. И той, и неговият ментор Борисов обаче се извъртяха като фурнаджийски лопати, след като еврокомисарите им дръпнаха ушите. Спираме даренията за МВР, ще компенсираме със средства от бюджета, тържествено обяви Борисов.
Със същата \\\гъвкавост\\\ премиерът коментира и критиката на ЕК за неприетия все още закон за конфискация. От телевизионния екран Борисов направи строга забележка към опозицията, че е необходимо да подкрепи мнозинството за приемането на проекта. Но подмина действията на ГЕРБ-ерското депутатско войнство, което по нечия воля саботира гласуването и в крайна сметка законът не бе приет (подробности по темата четете на 3 стр.)
Любопитна бе и реакцията на главния прокурор Борис Велчев в отговор на критиките в доклада: \\\Приемам редица от препоръките. Съгласен съм, че липсва единна методика, проактивна за финансови разследвания, включително и свързани с организираната престъпност. Това е нашата структурна слабост, ние я знаем и предприемаме мерки за нейното отстраняване, просто се оказа малко по-трудно, отколкото очаквахме в началото - но да се направи изводът, че в България има влошаване на дейността по противодействие на организираната престъпност, е силно несправедливо\\\, каза Велчев. А другият висш ръководител на съдебната система - председателят на ВКС Лазар Груев, направи изявление, в което оневини съда за липсата на ефективни присъди и индиректно прехвърли топката в полето на полицията и прокуратурата.
Не по-различна бе и реакцията на правителството на съдебната власт - Висшия съдебен съвет. Той пък бе критикуван за непрозрачните назначения в системата. Авторите на доклада визират избирането на Георги Колев за председател на Върховния административен съд и на Владимира Янева за шеф на Софийския градски съд. ВСС определи доклада като критичен и балансиран, но висшите магистрати възроптаха срещу някои, както те ги определиха, неправилни изводи в него. Кадровият орган не можел да \\\анализира и да предприема последващи действия \\\ по оправдателни присъди\\\, както пише в документа, дори когато са по \\\дела за корупция по високите етажи, измами и организирана престъпност\\\, тъй като по конституция и по закон не разполага с подобни правомощия.
Засиленият критичен тон на евродоклада не е случаен. Брюксел оказва сега максимален натиск, за да може както ние, така и румънците да подобрим правоприлагащите си системи, и ни дава срок от една година, преди ЕК да направи \\\подходящи предложения\\\. ЕК обясни, че досега е насърчавала процес на подготовка и приемане на закони, а оттук нататък ще изисква тяхното изпълнение и резултати.
Изводите на ЕК ще дадат отражение и върху процедурата по приемането ни в Шенген. Със сигурност докладът ще захрани скептицизма на страните членки, повечето от които и досега не искаха да отворят шенгенските порти за нас. Едва ли до септември, когато вътрешните министри от общността ще обсъждат новия план за присъединяване към зоната, МВР и съдебната система, ще успеят да преодолеят изоставането в борбата с корупцията. Така че ще е добре управляващите да свалят розовите очила, да си признаят грешките и да се заемат със задълженията си. Това е първата и задължителна крачка по пътя на промяната. Ако, разбира се, искат да тръгнат по него...

Facebook logo
Бъдете с нас и във