Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРОДАВАТ ОТКРАДНАТ ИМОТ ЗА МИЛИОН И ПОЛОВИНА ЕВРО!

Инатът, с който бургаските слуги на Темида раздават правосъдие - само в определени случаи, най-сетне придоби своя материален облик. От известно време насам един от най-реномираните ИНТЕРНЕТ портали за търговия с недвижими имоти (www.imoti.net) предлага на своите по-заможни потребители интересна оферта: къща с двор, намираща се на ул. Цар Симеон Първи № 64 в Бургас, т.е. в идеалния център на областния град.
В обявата обектът е описан по два начина. Веднъж - като паметник на културата, който е с разгърната застроена площ от 450 кв. м и с дворно място от 486 кв. метра. И втори път - като двуетажна къща с мансарден етаж, която е подходяща за офис, банков клон, представителство, бизнес сграда. По въпроса с цената обаче игри на дребно няма: тя е закована на 1. 3 млн. евро и не подлежи на никакви коментари. Още повече че вече има и кандидат купувач: българо-испанска фирма, чието заглавие никой и при никакви обстоятелства не иска да разкрие.
По някаква зловеща ирония на съдбата продавач на къщата е варненската агенция за търговия с недвижими имоти Щастливи домове (Happy homes). Това уточнение е много важно, защото през последните пет години съдбата на въпросното бижу се превърна в един от нагледните примери за провала на държавата в борбата срещу т. нар. жилищна мафия.
Вярно, в случая мошениците не успяха да демонстрират докрай възможностите си, тъй като през февруари 2007 г. делото за собствеността на имота бе прекратено от Бургаския апелативен съд. В същото време обаче е вярно и още нещо. Ако на 22 януари 2007 г. собственикът на къщата Милко Хатев не бе починал, той не само щеше да остане на улицата, но най-вероятно щеше да бъде осъден да плати на мафиотите и обезщетение за нанесени морални и материални вреди.
Според официалното заключение на съдебните медици, Хатев е издъхнал от инфаркт. Според неговите адвокати и малцината му приятели обаче човекът просто изгоря в дългогодишната война срещу жилищната мафия и срещу местните съдебни и общински бюрократи.

Драмата, за която Параграф 22 е писал няколко пъти, започва през април 2001 година. По онова време 61-годишният инвалид на няколко пъти е посетен от група бургаски бизнесмени, трима от които са с широко известни в региона екзотични прякори - Михаил Никифоров-Руснака, Боян Митев-Фашиста, Станимир Момчев и Здравко Донев-Капона. Целта, с която предприемачите често-често навестяват Хатев, звучи благородно: да им даде под наем пристройката до къщата.
В края на лятото Милко Хатев все пак се съгласява да приюти бизнесмените и на 30 август 2001 г. между него и Станимир Момчев е сключен договор за наем на пристройката. Освен този документ обаче Хатев - като собственик на целия имот и инвалид, за когото всяко излизане от къщата е истинско мъчение, подписва на наемателя си и пълномощно, с което Станимир Момчев да плаща тока и вода от негово име.
В продължение на десетина месеца между Хатев и наемателите му нещата вървят спокойно. В средата на май 2002 г. обаче инвалидът изненадващо е уведомен, че в 7-дневен срок трябва да се изнесе от имота си, защото го е... разменил със Станимир Момчев срещу два невърнати заема от общо 34 000 щ. долара. От своя страна Момчев дължал на своя партньор Здравко Донев-Капона 71 000 лв. и затова му пу продал къщата за без пари.
С ясното съзнание, че е
жертва на нагла измама
Милко Хатев веднага сезира Бургаската окръжна прокуратура, която образува срещу Станимир Момчев и Здравко Донев досъдебно производство за престъпление по чл.212, ал. 4 от Наказателния кодекс (НК) - измама в особено големи размери, извършена чрез използването на преправени и неистински документи.
През януари 2003 г. процесът срещу тях стартира в Бургаския окръжен съд, а надеждите на Хатев, че може да си върне фамилната къща обратно, бавно започват да угасват.
Според адвокатите на подсъдимите през август 2001 г. Станимир Момчев е наел от Хатев пристройката и му е дал назаем 14 000 щ. долара за лечение, като уговорката била парите да бъдат върнати в края на януари 2002 година. Няколко месеца по-късно, Хатев поискал от наемателя си нов заем - този път от 20 000 щ. долара.
За разлика от предишния път, когато условията по първия заем били договорени устно, сега Хатев подписал цели... три документа: споразумение за заем, разписка за 20 000 щ. долара и пълномощно, с което, ако не върне парите, разрешава на Станимир Момчев да продаде, на когото намери за добре и на цена, каквато намери за добре, недвижим имот - къща с дворно място на ул. Цар Симеон № 64, гр. Бургас.
Според защитата, разписката и пълномощното са били подписани от Милко Хатев на 10 май 2002 г. в кантората на бургаския нотариус Ангел Николов, който е удостоверил по надлежния ред тяхната автентичност.
Версията за измамата издиша от чисто нормативна гледна точка. За да бъде изповядана една сделка пред нотариус, освен пълномощно от страна на продавача посредник трябва да бъдат представени още три документа: служебна бележка, че имотът е освободен от тежести, т.е. няма неплатени данъци или месечни сметки за ток и вода; декларация за семейно и имотно състояние на реалния собственик; удостоверение за наследници на собственика, убедени са адвокатите на Станимир Момчев и Здравко Донев-Капона.
Схемата за измамата е разработена перфектно, оформянето на документите е брилянтно и вината на извършителите трудно може да бъде доказана след една или две години бездействие, категорични са адвокатите на инвалида Милко Хатев.
Не съм подписвал никакви пълномощни и разписки, защото не съм взимал от Станимир Момчев не 34 000 долара, а и два лева назаем, непрекъснато повтарял приживе пред съда Милко Хатев, но... думите не достигнали нито до разума, нито до сърцата на бургаските магистрати.
За изясняване на случая по делото са назначени две графологични експертизи, но подобно нещо така и не се случва.
Машинациите
Според първата експертиза, от цялата папка с документите по заемите и покупко-продажбата на къщата единствените истински подписи на Хатев са под договора за наем на пристройката и под пълномощното, с което на 30 август 2001 г. той е разрешил на Момчев да плаща месечните сметки за ток и вода. Всичко останало, категорично е вещото лице, е пълно менте.
Според втората, вече тройна експертиза, ситуацията е точно обратната: всички подписи на Хатев са абсолютно истински, така че и заемите, и последвалата покупко-продажба на къщата са съвсем редовни.
Въпреки изричните законови разпоредби под тройната графологична експертиза се е подписало само едно от вещите лица, но този факт остава незабелязан от съдебния състав.
Със същата лекота слугите на Темида подминават и твърдението на бургаския нотариус Ангел Николов, че не си спомня кога и как инвалидът Хатев е пристигнал в офиса му, за да удостовери с подписа си, че не може да върне парите на Момчев и затова му прехвърля къщата си.
А тематичният следствен експеримент, който трябва да установи по какъв начин на 10 май 2002 г. инвалидът Хатев се е озовал в кантората на нотариуса, не само нищо не доказва, ами е проведен в тотално нарушение на чл. 141 от действащия тогава Наказателнопроцесуален кодекс: Следственият експеримент се допуска при условие, че не се унижава достойнството на лицата, които участват в него, и не се създава опасност за здравето им.
Насилие
Случката се случва на 14 септември 2004 година. Без никакво предупреждение в жилището на Милко Хатев пристига тумба от 11 души в състав: двама следователи, седем униформени полицаи, подсъдимият Здравко Донев и брат му - Валентин. Още от вратата на Милко Хатев му е съобщено, че следственият експеримент започва и няколко секунди по-късно, преди още човекът да е казал и дума, двамата братя го нарамват - заедно с инвалидния стол - и го понасят по стълбите към улицата пред къщата.
От нерви и от притеснение Милко Хатев прави сърдечна криза, колабира и едвам дочаква линейката на Спешна помощ. Пред съда обаче по-късно следователите категорично заявяват, че по време на експеримента не се е случило нищо особено.
Хатев не е излизал от собствения си дом осем или девет години, а тезата на защитата е, че на 10 май 2002 г. братята Доневи са го свалили с инвалидния стол по стълбите и са го закарали при нотариус Николов - заявиха пред съда адвокатите на Хатев. - Наистина, инвалидният му стол може да бъде сгънат и натоварен в багажника на една лека кола, но къде е логиката нотариус Николов да не помни случая Хатев, защото било минало много време? Нима при него непрекъснато ходят инвалиди, които за по 30 000 -40 000 долара продават архитектурни паметници, които струват по един милион евро?
Магистратски похват
Но..., както вече стана дума, в определени случаи слугите на Темида от Бургаския окръжен съд трудно се впечатляват от духа и буквата на закона, камо ли пък да се замислят върху подобни ехидни подмятания. Ето защо на 26 май 2006 г. те на висок глас възвестиха решението си по случая Хатев, като с това напълно оправдаха оказаното им доверие: Капона и ортаците въобще не са откраднали къщата на 67-годишния инвалид, защото сделката по продажбата на имота е съвършено законна.
Три дни по-късно, на 29 май, по протест на прокуратурата и по жалба на Милко Хатев като граждански ищец, делото влезе в Бургаския апелативен съд, но... така не излезе оттам. В продължение на осем месеца апелативните магистрати се чудиха какво точно трябва да направят с горещия картоф, докато накрая жертвата на Капона сама ги отърва от необходимостта да кажат на черното бяло.
На 30 септември 2006 г. в къщата на Милко Хатев е извършена кражба, като по случая е образувано досъдебно производство (по чл.194, ал.1 от НК) срещу неизвестен извършител, който без съгласието на собственика е отнел от жилището на Хатев 9000 евро, дебитна карта с 8000 лв., три златни пръстена и оригинални документи за имоти, с намерението да ги присвои противозаконно.
На 15 декември 2006 г. това досъдебно производство е спряно, а в съобщението на Бургаската районна прокуратура се казва: Въпреки щателните оперативно-издирвателни мероприятия и действия по разследването, проведени до настоящия момент, извършителят на деянието не е установен в законовия двумесечен срок. Издирването на извършителя на престъплението продължава.
След един месец и една седмица - на 22 януари 2007 г., Милко Хатев почина уж от внезапно споходил го инфаркт.
А пет месеца по-късно - в средата на юли, варненската агенция за недвижими имоти Щастливи домове публикува дългоочакваната обява за продажба: Бургас, масивна къща с двор на ул. Цар Симеон Първи № 64, цена 1.3 млн. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във