Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Проектът мина на първо четене в правната комисия

Новите текстове влизат в сила след гласуване в пленарна зала

Депутатите от временната правна комисия в Народното събрание гласуваха в четвъртък (13 ноември) на първо четене поправките в Закона за държавната собственост. Идеята на вносителите е да се улесни процедурата по отчуждаване на частни имоти, през които минават значими инфраструктурни проекти. Казусът е дискусионен, тъй като подобни текстове, приети през 2009 г. от ГЕРБ, бяха отменени от Конституционния съд. Тогава държавата можеше да отчуждава частни земи и да строи върху тях, преди съдът да вземе решение по дела, с които собствениците обжалват.

Новите текстове очевидно са резултат на компромис. Според поправките собствениците на частни имоти, подлежащи на отчуждаване, ще могат да обжалват стойността на обезщетението. Съдът обаче ще има право да разпореди предварително изпълнение на строителните дейности.

За да влязат в сила новите текстове, те ще трябва да бъдат гласувани на първо и на второ четене и в пленарната зала. Представителите на БСП и ДПС във временната правна комисия очаквано не подкрепиха законопроекта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във