Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРОФ. КУШЛЕВ ПОГНА ПОКОЙНИК, ДВАМА НАРКОБАРОНИ И СУТЕНЬОР

Докато депутатите продължават да умуват как да променят Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност така, че да свият месечното възнаграждение на проф. Стоян Кушлев от 7000 лв. до някакви поносими размери, шефът на т. нар. Комисия Петканов и хората му взеха, че се разработиха.
В края на миналата седмица (петък, 9 февруари) например ръководството на Благоевградската териториална дирекция на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, внесе в Благоевградския окръжен съд искове, с които настоя за конфискацията на няколко имота, собственост на местния мафиот Георги Тодоров-Гурвата (вече покойник), на небезизвестния наркобарон от петричкото с. Тополница - Огнян Атанасов, на сводника от санданското с. Катунци - Спас Ляпчев, и на наркодилъра Георги Бибишков-Вуцата от гр. Сандански.
Името на Георги Тодоров-Гурвата нашумя още през пролетта на 1994 г., когато подземната власт в Благоевградския регион бе взета от местната структура на ВИС 1. В нея основна роля играеха петима души: Васил Горчев-Кьоравия, Радослав Балев, Николай Механджийски, Ангел Димитров-Чората и Георги Тодоров-Гурвата. По данни на МВР тази групировка, по-известна с легалното си име Бизнес интернешънъл, в продължение на едно десетилетие трупа пари от всички разновидности на мафиотския бизнес - рекет, отвличания срещу откуп, трафик на дрога, оръжие, проститутки и крадени коли, измами с недвижими имоти, пране на пари и т. н. Днес всички тези лица са покойници, но единствен Гурвата си отиде от този свят по мирен път и с две условни присъди зад гърба си. Докато останалите се споминаха кой от куршум, кой от бомба, кой от полицейски юмруци, но... със свидетелства за чисто съдебно минало.
В началото на 2005 г. Гурвата е осъден от Благоевградския окръжен съд на шест месеца условно заради притежание на няколко дози кокаин за лична употреба. А на 11 април 2006 г. Благоевградският окръжен съд му даде още година и половина, този път - за непристойни действия, изразяващи се в изключително дръзко и цинично неуважение към обществото и съпротива срещу органите на властта.
Другите две наказателни производства срещу Гурвата - за кражба на сребърни съдове от ресторант Винарната и за поръчителството на убийството на таксиметровия шофьор Иван Бояджиев (заради който при катастрофа загина единия син на Гурвата - Дмитрий Тодоров-Малката Гурва), бяха прекратени, тъй като на 16 юли 2006 г. Георги Тодоров почина от тежка форма на цироза.
В края на миналата седмица (петък, 9 февруари) от благоевградския офис на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност (т. нар. Комисия Петканов), внесоха в Благоевградския окръжен съд иск за конфискация на два недвижими имота, придобити от Гурвата при неизяснени обстоятелства.
В първия случай става дума за 50% от комплекс Горна Джумая в благоевградското с. Селище, който е с обща площ от 2.23 декара и включва двуетажна сграда с магазин и мотел, плюс бензиностанция. Именно там на 18 април 2004 г., Георги Тодоров заработи втората си условна присъда от година и половина. Тогава, в изблик на пиянска ярост, Гурвата халоса готвача на ресторанта с бутилка и с такава страст псува, руга и посяга на пристигналите полицаи, че се укроти едва след неколкочасов престой в една от килиите на РПУ-Благоевград.
Вторият имот, с който наследниците на Гурвата - съпругата му Любима Тодорова, и техният син Петър Тодоров по всяка вероятност ще се разделят, е луксозна вила в благоевградското с. Делвино, която си има всичко: прекрасен изглед, много и все просторни стаи, голям двор с барбекю и басейн. Триетажната масивна сграда, дворът и екстрите са оценени на около 100 000 лв., но от година и половина семейство Тодорови все не успява да даде смислено обяснение откъде са парите, с които е построено делвинското бижу.
Делото в Благоевградския окръжен съд е насрочено за началото на май. То ще се разглежда от съдия Иванка Бикова, а формалният повод за образуването му е шестмесечната условна присъда на Гурвата за притежанието на кокаин за лична употреба.
Вторият мафиот - Огнян Атанасов, върху когото с всичка сила се стовари Законът за конфискацията на имуществото, придобито от престъпна дейност, също е много добре познат на читателите на Параграф 22. Ако адвокат не й мине път, комисията на проф. Кушлев има искреното намерение да конфискува от наркобарона около 75 дка земеделски земи край с. Тополница и два луксозни автомобила - БМВ и Тойота.
На 31 август 1995 г. Огнян Атанасов и неговият най-верен другар Васил Маникатов са арестувани в Солун за притежаване на 2.1 килограма хероин. По този повод Атанасов е осъден на 17 години затвор, а Маникатов сключва сделка с гръцките власти и се връща в родината. Още на следващата година обаче гръцката полиция обявява Маникатов за международно издирване чрез Интерпол за... организиране на специализирана група за трафик на наркотици между Гърция и България.
През 1997 г. Огнян Атанасов е осъден - на първа инстанция, на доживотен затвор за притежаване на наркотици в особено големи размери. Година по-късно, по никому неизвестни причини, Апелативният съд в Солун намалява присъдата му на 18 години лишаване от свобода, а през 2000 г. Огнян Атанасов успява да избяга от затвора Касандра в Халкидики и също е обявен за международно издирване чрез Интерпол. До 2002 г. гръцките власти издават общо 22 заповеди за задържането му за трафик и търговия на наркотици, но в България никой не го пипа дори с пръст.
Повод за образуването на дело срещу Огнян Атанасов по Закона Петканов е тригодишната условна присъда, която той получи на 30 май 2006 г. за притежаване на осем шишенца с метадон и 2.52 грама хероин на обща стойност 304 лева. Възползвайки се от новия Наказателнопроцесуален кодекс, Огнянов призна вината си и сключи споразумение с държавното обвинение.
Наркотиците са открити в къщата на Огнян Атанасов в с. Тополница при полицейски обиск, извършен на 30 март 2000 година. Разследването обаче е вдигнато на трупчета, защото няколко часа по-рано Огнян Атанасов и партньорът му Васил Маникатов са арестувани пред столичния мотел Църна маца с половин килограм хероин. По това дело от началото на 2006 г. Васил Маникатов излежава 10-годишна присъда в Софийския централен затвор, а Огнян Атанасов е оправдан и на трите съдебни инстанции. До сключването на споразумението за дрогата 43-годишният Огнян Атанасов е с чисто съдебно минало, въпреки че е извършил престъпления поне за няколко доживотни присъди.
На 21 ноември 2003 г., край Разлог е арестуван таксиметровият шофьор Росен Начев от Казанлък. В колата му са открити шест 9-милиметрови газови пистолета Макаров, пригодени за стрелба с бойни патрони. Същия ден спецполицаи претърсват дома на 31-годишния Димитър Атанасов в казанлъшкото с. Крън, където откриват нелегална работилница за преработка на газови пистолети в бойни и десет пищова, готови за експедиция.
По време на операцията е установено, че шестте пистолета в колата на Росен Начев са произведени по поръчка на Васил Маникатов от Сандански, а стоката в Крън е предназначена за Огнян Атанасов. Необяснимо защо срещу престъпната група е образувано не е едно, а две досъдебни производства. В края на 2003 г. Разложкият районен съд осъжда таксиметровия шофьор Начев на шест месеца затвор условно с тригодишен изпитателен срок, а през март 2006 г. Васил Маникатов и Огнян Атанасов са обявени за невинни.
По искане на благоевградската дирекция на Комисията Петканов на път да се сбогува с част от имуществото си е и Спас Ляпчев, срещу когото се води наказателно производство за сводничество. За разлика от бедния наркобарон Огнян Атанасов, проф. Кушлев и хората му искат от Благоевградския окръжен съд да конфискува от Ляпчев два автомобила - Мерцедес и Опел, две доста големи ниви и хотела му в с. Катунци, в който той е въртял основния си бизнес.
Последният пациент на проф. Кушлев се казва Георги Бибишков-Вуцата от Сандански, който е с влязла в сила присъда за притежание и разпространение на наркотици. Въпреки че той е сто пъти по-неизвестен от колегата си Огнян Атанасов Вуцата е на път да се прости с луксозния си хотелски комплекс Русалка в с. Поленица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във