Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРОФ. КУШЛЕВ ПОСЕГНА КЪМ ХОТЕЛА НА ВАНКО 1

Преди месец председателят на т. нар. Комисия за конфискуване на престъпното имущество - проф. Стоян Кушлев, доказа, че писаните закони и парламентарните традиции за него не важат. На 19 април той трябваше да отчете дейността на подопечното му ведомство пред депутатите от Комисията за борба с корупцията, но в уречения ден и час професорът се оказа... в Швейцария. При това - без да се извини на народните представители, че въобще няма никакво намерение да ги удостои с присъствието си.
Тримата заместници на Кушлев - Емилия Михайлова, Николай Николов и Рушен Риза, моментално направиха опит да замажат гафа на началника си. Но от обясненията им произлезе нещо доста странно: всички депутати от Комисията за борба с корупцията разбраха къде е баш конфискаторът, но никой от тях не схвана защо му се е наложило да отскочи до китна Швейцария точно на 19 април.
Нещо повече. Тримата заместници на професора така описаха свършеното от тях през миналата година, че депутатите много скоро отказаха да ги слушат и си тръгнаха, за да изчетат на спокойствие 25-страничния писмен отчет на Комисията Петканов.
Според този отчет, през 2006-а Кушлев и компания са внесени 51 мотивирани искания за налагане на обезпечителни мерки, като всички са били уважени от съда. Освен това, пак по искане на Комисията Петканов, са наложени възбрани на 169 недвижими имота, 73 превозни средства, акции в 19 дружества и няколко банкови сметки за общо 21. 771 млн. лева.
За да бъде подчертана изключителната натовареност на Комисията Петканов, в отчета е описана и хамалогията, с която е зареден делникът на проф. Кушлев и хората му. До 31 януари 2006 г. те са получили справки за 26 596 осъдени в периода 2000-2005 г., чиито присъди са влезли в сила; били са уведомени за 38 947 лица, за които може да се направи основателно предположение, че притежават незаконно имущество; получили са информация за 8706 следствени и обвиняеми, които също попадат под ударите на закона за конфискация.
Съвсем естествено подчинените на проф. Стоян Кушлев с педантична акуратност са проверили две трети от получените материали. За тяхно най-голямо съжаление обаче по-голяма част от незаконно забогателите субекти са се оказали дребни риби, тъй като имотите им са оценени под санитарния минимум - 60 000 лева.
Но, както писа в. БАНКЕРЪ преди около месец, истинската тревога от дейността на Комисията Петканов е друга: за близо две години тя не е конфискувала и един ръждив пирон от имота на някой мафиотски бос. А реалният принос на комисията за финансовото и имотното омаломощаване на мафията се изчерпва с 12 заведени дела на обща стойност 3. 985 млн. лева.

Едно от тези дела, което със сигурност много трудно ще завърши в полза на държавата, започна в началото на седмицата в Града под тепетата. То е образувано в края на 2006 г., а подсъдим по него е бащата на рапъра Ванко 1 - 59-годишният Петър Главчев, който ще трябва да докаже по какъв начин е спечелил 833 000 лв., инвестирани в един от най-лъскавите и претенциозни пловдивски хотели.
На 7 май 2003 г. рапърът Ванко 1, братовчед му Димитър Рачелов и Петър Главчев бяха арестувани и обвинени за организирана престъпна дейност, трафик на проститутки, пране на пари и укриване на доходи. За разлика от младежите, които през есента на същата година отнесоха 12 и 10 години затвор, Главчев старши се отърва с петгодишна присъда, която по-късно Пловдивският апелативен съд намали на три години затвор.
През октомври 2006-а Върховният касационен съд (ВКС) върна делото на Пловдивския апелативен съд за ново гледане от друг състав (във връзка със скандалното изменение на чл.155 от Наказателния кодекс, нашумяло като Поправката Ванко 1), но само в частта му за рапъра и братовчед му. Колкото до Главчев-старши, ВКС потвърди тригодишната му присъда и той тутакси напусна килията, защото вече бе изтърпял наказанието си под формата на постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. А три-четири седмици по-късно, по искане на Комисията Петканов, в Пловдивския окръжен съд бе образувано делото за конфискуване на 7-етажната луксозна сграда, известна в Града под тепетата като Хотелът на Ванко 1.
По време на заседанието в понеделник (7 май) в съдебната зала стана ясно, че Комисията Петканов е събрала документи, според които сградата се води собственост на фирма Главчев груп ООД. Петдесет на сто от капитала на дружеството са притежание на Петър Главчев, а в изграждането на хотела са инвестирани около 833 000 лв., чийто законен произход семейството на рапъра не може да докаже.
По данни на Комисията Петканов, по социалистическо време Петър Главчев е работил 17 години като шофьор, бюфетчик и управител на заведение към пловдивския Наркооп, като за това време е получил общо 32 860 лв. (т.е. средно по 161 лв. на месец). През юни 1989 г. той става съдружник и управител в колективна фирма Плиска, но в трудовата му книжка няма и дума за това, че получава заплата от това дружество. През 1993 г. Главчев старши обявява 14 720 лв. печалба като арендатор на заведението към Наркооп, а в периода 1994-1998 г. сам се осигурява върху различни суми, които се движат между една до три минимални работни заплати.
Съдържанието на данъчните декларации, които Петър Главчев подава от началото 1999 г. до арестуването му на 7 май 2003 г., е също толкова... мизерно: за тези четири и половина години той декларира общ доход в размер на 6632 лв., плюс други 3777 лв., които припечелва покрай дейността на ЕТ Петър Главчев (тази фирма е регистрирана през 2001-ва).
В декларацията, която Петър Главчев изпраща в Комисията Петканов след образуването на производството за конфискация на хотела, той обявява още няколко свои дохода с идеята да се доближи по някакъв начин до фантастичната сума от 833 000 лв., похарчени за лъскавото туристическо бижу:
- в периода 1995-2002 г. е спечелил 60 000 лв., обработвайки две ниви на тъща си;
- от 1981 до 1994 г. е изкарал 40 000 лв. от отглеждане на малки прасенца;
- спечелил е 151 000 от продажба на дворно място и лека кола;
- заработил е 25 000 лв. от шиене на гоблени;
- взел е два заема - от тъст си и от брат си.
Проверките на Комисията Петканов обаче разбиват тази негова версия, защото Петър Главчев не разполага с нито един документ, а тъстът му и брат му не само никога не са били в състояние да му отпускат заеми, но междувременно са починали и по никакъв начин днес не могат да докажат твърденията на Главчев-баща.
Следващото заседание е насрочено за 2 юли, когато трябва да бъдат разгледани резултатите от две нови експертизи, назначени от съда в понеделник (7 май) - счетоводна и строително-техническа, които трябва да установят точния размер на инвестициите в хотела.
Дотогава обаче може да се случи нещо много интересно, което да обезсмисли както досегашната работа на Комисията Петканов, така и по-нататъшните усилия на вещите лица. Примерно - да се окаже, че делото срещу Петър Главчев е... абсолютно безпредметно, защото от две години и четири месеца той няма нищо общо с Главчев груп ООД .
Който не вярва, може да бръкне в информационна система Дакси или пък да отвори Държавен вестник, бр. 89 от 8 ноември 2005 г., където черно на бяло е отпечатано: Пловдивският окръжен съд, с решение № 13 от 3 януари 2005 г. по ф. д. № 1898/2000 вписа промени за Главчев груп ООД: заличава Петър Тодоров Главчев като съдружник и управител; вписва за съдружници Иван Станилов Ников и Стою Тодоров Главчев; вписа нов адрес на управление - Пловдив, бул.Шести септември; вписа промени в дружествения договор; дружеството се управлява и представлява от Цветана Иванова Главчева.
С други думи - мечтата, че хотелът на Ванко 1 ще бъде конфискуван, продължава да е актуална поне до 2 юли, когато печалната истина за детективските умения на проф. Кушлев и хората му най-вероятно ще лъсне на бял свят. За съжаление, разбира се...

Facebook logo
Бъдете с нас и във