Параграф22 Daily

§22 Анализи

Професор ще гони мутрите от МВР и ДАНС

Новият политически играч "Има такъв народ" (ИТН) вече има категорична заявка за такъв вътрешен министър, който няма да цепи басма на бившето МВР и държавно величие Бойко Борисов. Месец преди експремиерът да се яви в Главна дирекция "Национална полиция", за да даде обяснение във връзка с т.нар. канибалски скандал, кандидатът за вътрешен министър в проекто-правителството на Слави Трифонов и ИТН проф. Николай Радулов беше категоричен: "За мен няма съмнение, че такова нещо е говорено. Това е езикът на Бойко Борисов". Радулов визираше случаят с бившия шеф на Държавен фонд" Земеделие" Светослав Симеонов, който най-вероятно е бил адресат на думите на Борисов "Имаш жена и деца, които няма да разберат дали не ядат твоето месо".

Заявката на ИТН за бъдещия МВР-шеф е категорична и в друго отношение - амбицията да се извърши демутризация на службите за сигурност и вътрешното министерство, какъвто е един от приоритетите на проектокабинета "Трифонов". Очевидно това лежи на сърце на проф. Радулов, който не веднъж се е изказвал както срещу кадровата политика на министерството и спецслужбите от епохата "Борисов", така и срещу слугинското им поведение и ролята им на бухалка в ръцете на бившите управляващи.

Скоро ще се наложи да се направи проверка в ДАНС, предупреди Радулов месец преди да стане ясно, че именно той ще е номинацията на ИТН за МВР-шеф и силов вицепремиер. "Интересно е да се види какви дела и по какви въпроси са работили те (ДАНС - бел.ред.) по руска линия и за руските шпиони. Може да се окаже, че там няма нито ред за "Турски поток", който направихме в полза на Путин. Нямаме нужда от такава ДАНС, защото това значи, че тя или е безкрайно некомпетентна, или работи по чужди интереси, които са свързани с Русия и Путин", заяви Радулов.

В разгара на кампанията за изборите през април бившият премиер Иван Костов похвали способностите на Радулов да проведе радикална реформа в разузнавателните служби и направо препоръча разформироването им и създаването на нови.

Така че следващите парламент и правителство - ако, разбира се се реализират, се изправят пред голямо предизвикателство - реформа на силовия сектор. И за това ИТН се уповава на капацитета на бившия висш МВР-представител проф. Николай Радулов, който както е известно беше секретар на МВР от 17 февруари 1997 г. до декември 1998 г. в правителството на Иван Костов.

Радулов е бил разузнавач към Софийско градско управление на "Държавна сигурност", а от 24 декември 1985 г. е старши разузнавач в управлението, а от 2014 г. е професор в Нов български университет.

През 2013 г. Радулов направи опит да влезе в политиката като кандидат на "Център - Свобода и достойнство" (коалицията между НДСВ, НПСД и "Лидер"), а на парламентарните избори от 2014 г. той беше кандидат за народен представител на коалицията, формирана около "България без цензура" на Николай Бареков. 

Не веднъж Радулов е критикувал последните двама МВР-шефове от кабинета "Борисов 3". Подобно на него, бившите министри Младен Маринов и Христо Терзийски се насочиха към политиката и логично кръстосаха шпаги с опонента им Радулов. Преди да оглави листата на "Има такъв народ" , той често се появяваше на диванчето пред водещия и основателя на партията Слави Трифонов в телевизионното му шоу. И оттам в прав текст обвини управляващите от ГЕРБ, че са вкарали в МВР лица с престъпно минало, визирайки неофициалните твърдения за близки отношения между Младен Маринов и икономическия двигател на някогашната силова групировка ВИС Методи Методиев- Мето Илиенски.

Заиграване на вътрешното министерство и управляващите с престъпници Радулов видя и в протестите срещу правителството на Бойко Борисов. Според Радулов МВР е вкарвало престъпници в редиците на протестиращите, за да провокират полицията. Професорът от НБУ твърдо отстояваше и критиките си срещу псевдореформите в министерството, включително и сливането на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) с жандармерията, бъдещето на НСО, ролята на ДАНС като бухалка на управляващите срещу неудобни политически опоненти и бизнес-лобита.

МВР отдавна е преминало границата, при която би могло да бъде ремонтирано по простата причина, че нещата излязоха извън рамките на възможностите на управление на това министерство - това е веруюто на Радулов, с което той се готви да потегли към МВР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във