Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРОФЕСОРИ ПОД СТРОЙ НА РАЗПИТ

От ден на ден става все по-ясно, че ако нещо разцъфтява и връзва у нас, то не са трънките, а повсеместната корупция. Поредното доказателство за този печален факт не дойде от обичайните заподозрени полиция, съд, лекари, а от образователната област. Университетът в града на болярите този път е здраво разтърсен от скандал с привкус на рушветчийство.
Прокуратурата във Велико Търново е разпоредила пълна проверка на случая с продадените кандидатстудентски тестове по български език във Великотърновския университет. Скандалът гръмна в средата на юли тази година. В деня на кандидат студентския изпит по български език младежи сензационно обявиха, че предварително са знаели кой тестови вариант ще се падне и са били подготвени за него. Няколко дни преди изпита им било предложено срещу 450 лв. да си купят комплект от три тестови варианта, един от които щял да се падне на изпита със стопроцентова сигурност. Един от младежите тогава дори показа снимка на падналият се на изпита тест. Снимката е свалена от любителска видеокамера и в долният й ляв ъгъл ясно се виждат датата и часът на заснемането - 12.07., т.е. ден преди самия изпит. За още по-голямо улеснение на кандидат-студентите тестът, струващ две минимални работни заплати, им бил предлаган решен.
Младежите признаха още, че един от „търговците в храма била учителка по български език от търновско елитно средно училище. Няколко дни преди изпита тя дискретно доверила на своите доскорошни ученици, че могат да си спестят излишни главоболия и да си гарантират безпроблемно влизане във ВТУ, ако се бръкнат с пет стотарки и половина. Тъй като сумата все пак не била по джобовете на мнозина, някои от кандидат-студентите се кооперирали с по стотарка, за да получат заветния комплект. Тестовете бързо се разпространили из целия град и се стигнало дори дотам - ден преди самия изпит да се предлагат и безплатно, или на смешната сума от 20-30 лева.
В деня на сензационното разкритие като че ли най-спокоен и най-малко учуден бе ректорът на ВТУ проф. д-р Пламен Легкоступ. Той спокойно обясни, че два дни преди най-големия изпит в университета също е получил сигнали за продавани из града тестове по български език. Професорът художник обаче не им обърнал особено внимание. Той се закани, че незабавно ще сформира комисия, която да извърши вътрешно разследване кой от университета тайничко е изнесъл изпитните тестове и след като бъде разкрит, ще понесе заслуженото си наказание.
Ректорът и неговият заместник по учебната част доц. Петко Петков, който пък отговаря и за цялата кандидатстудентска кампания, намекнаха, че Юдата трябва да се търси измежду членовете на комисията, съставила тестовите варианти по български език.
„Това е сериозен удар срещу цялото ректорско ръководство. За това говори и фактът, че в деня преди самия изпит тестовете са се раздавали и безплатно сред кандидат-студентите. Следователно не само комерсиални подбуди са ръководили нелегалните разпространители. Някой иска да компрометира университета като цяло и мен като негов ректор, обясни проф. Легкоступ.
Председателят на комисията, съставила тестовете по български език, проф. Стоян Буров бе истински шокиран. „В комисията сме шест човека. Аз вярвам на колегите си и не мога да допусна, че някой от тях би могъл да постъпи толкова неразумно. Толкова години съм бил заместник-ректор и съм отговарял за кандидатстудентските кампании, но досега такова нещо не се е случвало. Вероятно някой иска да подлее вода на някого, усъмни се професорът филолог.
След разразилия се скандал из академичните среди на ВТУ се появиха различни слухове. Една част от работещите в университета не закъсняха да припомнят, че проф. Буров бе главният съперник на проф. Легкоступ на последните ректорски избори и загуби едва на балотажа. Според „академиците обаче филологът Буров - с дълъг административен и управленски опит, едва ли би тръгнал толкова открито и глупаво срещу бившия си опонент, при условие че е шеф на злополучната комисия, неуспяла да опази изпитната тайна. Според други пък някой е решил да използва точно това обстоятелство, за да направи мръсно на проф. Буров и да си разчисти стари сметки с него.
След като скандалът избухна, ректорът на ВТУ проф. Пламен Легкоступ обвини медиите за това, че са го раздухали твърде много и по този начин са допринесли за нанасяне на удар върху имиджа на ВУЗ-а. Той не отговори ще бъдат ли взети някакви специални по-строги мерки за затягане на дисциплината, за да не се повтори случилото се.
И резултатът, разбира се, не закъсня. Седмица по-късно, на вторият по големина изпит - по история на България, ситуацията се повтори. Този път тестовете по история се предлагаха нерешени и за далеч по скромната сума от 150 лв. Този път скандалът се стовари върху главите на доц. Красимира Мутафова и нейните колеги от Историческия факултет, ангажирани с разработката на тестовете по история. И дори някой да искаше отново да изкара проф. Буров виновен за поредния пробив в системата, това просто не бе възможно.
След „дубъла и по история се чуха и някои твърде еретични мнения за това, че всъщност търговията с изпитните тестове не била само дело на обикновени учителки, а в нея имало замесени и хора от ръководството на университета. Никой обаче така и не можа да докаже тези твърдения и те си останаха голословни. И отново последва странно ректорско поведение.
Вместо да си посипе главата с пепел, проф. Пламен Легкоступ бодро обяви, че за повдигане на накърнения имидж на университета заедно със заместника си доц. Петко Петков ще предприемат нощен тур из търновските дискотеки. Целта им ще бъде в дружески разговори „тет а тет на чаша питие с младите хора да им върнат доверието в стабилността на ВТУ. Ден по-късно ректорът пък обясни, че думите му били приети прекалено сериозно и че той просто се е пошегувал.
А докато ректорското ръководство измисляше нестандартни начини за вдигане на реномето на втория извънстоличен университет, прокуратурата неочаквано се самосезира и реши да разнищи далаверите с изпитните тестове. Прокурорът Светлин Радев, млад и изключително амбициозен магистрат, разпореди пълна проверка по скандала с незаконно изнесените тестове. През август, вместо да отпочиват по черноморските плажове ректорът, неговите заместници и членовете на комисията по български език ще бъдат привикани, за да дадат показания по случая с опорочения изпит по български език. Неизвестно защо към втория изпит по история засега от прокуратурата не проявяват интерес. Целта на разследващите ще бъде да открият и да разпитат и някои от младежите, купили си тестовете.
Според местни юристи обаче прокурорската проверка още отсега е обречена на неуспех. „Дори и да бъде открит някой от въпросните кандидат-студенти, той няма да разкрие кой му е продал тестовете, защото не може да го докаже и рискува да бъде съден за клевета. От друга страна - и теоретично, и практически е невъзможно да се установи кой точно е човекът, изнесъл секретните тестове от университета. Той може да бъде както човек от въпросните комисии, така и от обработилите ги компютърни специалисти. А защо не и от ръководството на ВУЗ-а? Но никой, разбира се, няма да си признае, смятат местните юристи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във