Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Прогресивно

Според мен наблюдаваме прогрес в различните сфери на обществения живот - въпреки кризата, която се опитва да сложи прът в колелото му. Подчертавам - няма да обсъждаме финансите - там старшината на ротата, както каза премиерът, е Симеон Дянков. Тия, които са ходили в казармата (отново не говорим за Дянков), знаят за какво става въпрос.
Повод да се замислим върху очевидния всестранен напредък ни даде етимологията на думата прякор. Или nickname, както казва ИНТЕРНЕТ народът. Според речниците тя е съставена от представката реr- плюс старобългарското коръ, и е със значение укор. Тоест прозвище, което съдържа укор. Пак според речниците това прозвище обикновено е измислено от хора в обкръжението на назовавания.
Дотук с теорията, да се върнем към прогреса. В самото начало на прехода мощно навлязоха хора с прякори, с каквито майките им сигурно не са се гордели: Вещицата, Маймунека, Патичето, Мамута,Толупа, Крушата, Свинята, Кръвта, и т.н. Съгласни сте, че елементът на укор в тези прозвища е преобладаващ, силен. Категоричен като надгробен камък.
Днес положението е съвсем друго. Пилето, Плъха, Мишката, Хамстера - това са прякори, в които смислово се балансират приятелският упрек и умилителна човешка топлота. Някак живи, макар и прозвища от края на прехода.
Какво обаче да кажем за актуалните тези дни прозвища: Мозъка, Трактора, Багера... Все белези на научно-техническия прогрес, зад които се крият уважение, научен респект. За никакъв укор не може и да става дума. Авторитети!
Край на прехода, начало на новата ера. Прогрес. Да живеят обкръженията!

Facebook logo
Бъдете с нас и във