Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Прокопиев хвърли оскъдна светлина за Килърите

Олигархът Иво Прокопиев, който е затънал до гушата в дългове и всички говорят, че се е покрил в странство, изненадващо се появи, за да даде показания по делото Килърите в Шуменския окръжен съд. Това стана на поредното заседание по знаковия процес в четвъртък (22 март). Подсъдимите са Петър Стоянов, Васил Костов, Янко Попов, Райчо Стойнев, Георги Вълев и Петър Атмаджов. Те са обвинени за серия поръчкови убийства, за побоища, палежи и лихварство. Групата бе заловена в едноименна шумна полицейска акция през 2010 година.


Кредитният милионер се яви като свидетел на обвинението. От него се очакваше да разкрие как са се развивали взаимоотношенията между вдовицата на застреляния банкер Емил Кюлев и собственичка на ДЗИ банк Весела Кюлева и десетките акционери на Тракия банк, воглаве с основателя на закрития пловдивски трезор Таньо Вълев- Чирпанеца. Като съветник на бизнес дамата Прокопиев неколкократно се е срещал с измамените акционери, които от години се опитват да получат вземанията си от ДЗИ банк за около 220 млн. лева.


Според показанията, дадени в процеса една от жертвите на Килърите, шуменският бизнесмен Румен Рачев, се нагърбил с ролята на посредник на Таньо Вълев и на брат му, хотелиера Георги Вълев, също подсъдим. За това свидетелства договор за посредничество, намерен в дома на убития Рачев след разстрела му през 2009 година. Според документа (от 2006 г.) Рачев трябвало да вземе значителна сума, ако успее да уреди споровете между акционерите на Тракия банк. Георги Вълев получава през 2007 г. пълномощно да представлява голяма част от акционерите и успява да вземе от тях обезпечение за 1, 8 млн. евро. Шуменският бизнесмен на няколко пъти настоявал да получи половината от тези пари, тъй като му се полагали като посредник. Хотелиерът обаче решил да поръча Румен Рачев, вместо да му плаща огромни суми. Преди това Георги Вълев поръчал ликвидирането на великотърновския адвокат Петър Лупов, за когото смятал, че се е проявил като изменник по време на преговорите с банката. Тези взаимоотношения разкри по време на съдебните заседания Станислав Станев - счетоводител на убития шуменски бизнесмен.


Очакваше се появата на Иво Прокопиев пред магистратите да хвърли светлина върху тези взаимовръзки, но това така и не се случи. Собственикът на Икономедия бе твърде лаконичен в съда и не допринесе особено делото да се придвижи нанякъде. Иво Прокопиев разказа, че скоро след убийството на Емил Кюлев през 2005 г. неговите наследници решили да продадат ДЗИ Банк. За консултант по сделката е била наета групата Морган Стенли, която от своя страна наела за партньор в България компанията, управлявана от Прокопиев. В момента на приключване на сделката обаче се появили серия от запори върху ДЗИ Банк и застрахователна компания ДЗИ.


По думите на бизнесмена, за да се установи кой е субектът, наложил запорите, чрез адвокатска компания били осъществени контакти с бившите акционери на Тракия Банк. Прокопиев заяви също, че е участвал в две-три опознавателни срещи между двете страни, на които било обяснено, че според три юридически анализа те нямат основания за претенции. По-късно - вече без участието на Прокопиев - се постигнала договореност за сваляне на запорите. Свидетелят обясни, че не знае дали това е станало срещу изплащане на определена сума. По време на преговорите претенциите са били за акции. На излизане от съда кредитният милионер заяви, че се надява да е помогнал за развитието на процеса. Имам съвсем фрагментарно участие в този казус, който се разисква тук. Иначе имахме решаващо участие в сделката и тя се постигна по най-добрия начин, каза пред журналистите Прокопиев. Според адвокати на подсъдимите обаче неговите свидетелства с нищо не са помогнали на държавното обвинение. А прокуратурата още от началото на процеса се биеше в гърдите, че Прокопиев е ключов свидетел.


След като преминаха онези контролирани свидетели, повтарям контролирани свидетели на прокуратурата с техните показания, оттам нататък всички свидетели, които са в списъка на обвинението, не дават такива показания, които да установяват фактите, сочени в обвинителния акт, подчерта адвокат Розалина Апостолова, защитник на подсъдимия Васил Костов-Кеца.


Защитата за пореден път настоя като свидетел да бъде призована Весела Кюлева, защото според адвокатите тя може подробно да разясни финансовите и правни въпроси, свързани с претенциите на бившите акционери на Тракия Банк, между които и подсъдимия Георги Вълев.


nbsp;


nbsp;


Собственикът на ДЗИ банк Емил Кюлев вероятно е първата мишена на Килърите. Твърди се, че той е разстрелян от Георги Петров - Дачи. Атентатът стана на 25 октомври 2005 г. сутринта на столичния бул. България. Още през 2004-а и 2005 г. 47 от акционерите на бившата Тракия банк, сред които са и братята Георги и Таньо Вълеви, искат запор върху капиталите й. Мотивът им е, че делът им от 54% в Тракия банк преди години не бил осребрен и затова все още го притежават. Приживе обаче Кюлев не дава и дума да се обели около претенциите им. Разследващите предполагат, че братята са поръчали убийството му с надеждата, че по-лесно ще се споразумеят с наследниците след смъртта му.nbsp;


nbsp;


Докато траеше делото в Шумен, в пълна мистерия бе забулен публичният търг за офис сградата Ландмарк Център Варна. Собственик на имота е финансовата група Алфа финанс холдинг, чийто председател и съакционер е отново бизнесменът Иво Прокопиев. Сградата бе обявена за продан чрез публичен търг, който трябваше да се състои във вторник (20 март) във Варна.Търг обаче нямаше и организаторите обясниха, че собственикът на сградата е в напреднали преговори с купувач, което обезсмисля наддаването за имота. Пак според организаторите собственик на сградата е Ричард Макдоналд, а не както се твърди - Иво Прокопиев. Ричард Макдоналд е бивш изпълнителен директор на Алфа Дивелопмънтс, която също е партньор на Алфа финанс холдинг в портфолиото Лендмарк. Наддаването за офис сградата трябваше да започне от 6.7 млн. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във