Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Прокуратурата бе наказана за празнословие

Държавното обвинение беше зашамарено за сефте от опашката на Дракона, който според поверието не понася празните думи. Несправедливо обвинение към клиент на прокуратурата стана причина магистратите с червени тоги да бъдат осъдени. Това се случи в сряда (4 януари) в Разградския окръжен съд, където се гледа делото за нанесени вреди и щети на обвиняемия бизнесмен от Исперих Гюнай Хюсмен, който е и председател на Общинския съвет в този град.


Общинският лидер на ДПС в Исперих осъди прокуратурата за нанесени вреди от несправедливо обвинение. Гюнай Хюсмен, който е и крупен арендатор, бе разследван повече от 10 години по няколко обвинения. Следствието срещу активиста от ДПС започна през 1999 г., като прокуратурата повдигна срещу него пет обвинения за длъжностни и документни престъпления. Те били извършени през далечната 1996 г., когато в качеството си на кмет на Исперих Хюсмен нарушил законите. Хюсмен бе начело на общината от 1995 до юни 1999 г., когато бе отстранен от този пост с прокурорска заповед.


Тезите на обвинението обаче не издържаха проверката на времето и една по една отпаднаха. През 2005 г. всички преписки бяха прекратени. Само една беше възобновена служебно две години по-късно от Апелативната прокуратура - това по чл. 282 от Наказателния кодекс, за длъжностно престъпление.


Последната оправдателна присъда е по повод на продажбата на ведомствени апартаменти, като сред купувачите е била и съпругата на Хюсмен. И тук тезата на прокуратурата не устоя и през септември 2009 г. Хюсмен бе окончателно оправдан с решение на окръжния съд в Търговище.


Тегобите на прокуратурата не свършиха с оправдателната присъда над ДПС-активиста. През октомври 2011 г. той заведе иск срещу държавното обвинение на стойност 140 000 лева. Делото за обезщетение трябваше да се води в Окръжен съд-Разград по Закона за отговорността на държавата за вреди, нанесени на гражданите. В иска си Гюнай Хюсмен твърди, че 11-годишното разследване срещу него му нанесло и имуществени, и неимуществени вреди. Той поиска прокуратурата да му възстанови кметските заплати от незавършения мандат - 3000 лв., както и парите, дадени за адвокатски хонорари - 7000 лева. А за нанесените му неимуществени вреди Хюсмен претендираше за обезщетение от 130 000 лева. Претендираме болки, страдания, влошаване на здравословното състояние, нарушаване на доброто име, нарушаване на честта и достойнството, обяви при внасянето на иска Даниел Димитров, адвокат на Хюсмен.


Исперихският бизнесмен твърди, че разследването е навредило и на бизнеса му. Гюнай Хюсмен е сред най-големите арендатори в Лудогорието. Има и кравеферма, около която се дигна шум заради станала в нея авария през януари 2011 година. Тогава лагуната за отпадъци на кравефермата преляла в непосредствена близост до помпената станция край село Драгомъж. След инцидента шефът на исперихското ВиК Илия Илиев разпоредил във водата превантивно да се сложат повече дезинфектанти, в резултат на което 34 деца и един възрастен получиха отравяне от консумацията на прекомерно хиперхлорираната чешмяна вода.


На заседанието в сряда магистратите от Разград разгледаха купчина медицински експертизи и документи. От тях стана ясно, че за времето, през което Хюсмен е бил разследван, освен психически и социален дискомфорт той е получил и диабетна полиневропатия, язва на дванадесетопръстника и хроничен обострен гастрит повишила, се е стойността на кръвното му налягане.


Съдът обаче отхвърли претенциите на бизнесмена за 130 000 лв. неимуществени щети. Разградските съдии постановиха държавното обвинение да плати 20 000 лв. обезщетение на Хюсмен. Към тях се прибавят още 1458 лв. за неполучени заплати, тъй като Хюсмен е бил отстранен от заемания тогава от него кметски пост, както и 300 лв. адвокатски и 509 лв. деловодни разноски. Магистратите не уважиха претенцията на Хюсмен, че разследването е навредило на бизнеса и на доброто му име. Те се позоваха на факта, че на последните местни избори лидерът на ДПС избран за председател на Общинския съвет в Исперих. Решението на Разградския съд подлежи на обжалване в двуседмичен срок.


Гюнай Хюсмен обаче все още не е завършил битката си с държавното обвинение. В средата на декември 2011 г. Разградският окръжен съд даде ход на още едно дело срещу бившия кмет и настоящ председател на общинския съвет в Исперих. Според обвинителния акт, прочетен от прокурор Тихомир Тодоров, Хюсмен е подведен под отговорност заради това, че в качеството си на управител на фирма Караджа Фаг ООД декларирал неверни данни, за да получи средства от фондове на Европейския съюз.


През май 2007 г. арендаторът Хюсмен подал заявление до Разплащателната агенция за ползване на около 47 дка земи в землището на поповското село Заветно, а година по-късно отново декларирал, че фирмата му обработва нивите. Но според обвинението това обаче не било истина. Пред съда обвиняемият обясни, че още през 2006 г. хората от село Заветно сами са настояли фирмата да обработва земите им. Есента напреднала и фирмата на Хюсмен успяла само да изоре въпросните декари, като обявила намерението си през пролетта площите да бъдат засети със слънчоглед. После нивите били забравени, твърди Гюнай Хюсмен. Той не се призна за виновен и заяви, че се е предоверил на свой служител.


Изминалите години и доказват че около общинския шеф на Исперих никога не е било скучно. Освен че е бил обект на прокурорско разследване, преди три години се появи информация, че активистът на ДПС е бил пребит от неизвестни нападатели. И тази история така и не се изясни. А през юли 2009 г. фамилията Хюсмен отново влезе в криминалните хроники - в къщата на по-малкия му брат, Гюрджан , нахлу полиция. Среднощната акция на ченгетата била заради наличие на незаконно оръжие. Акцията бе разпоредена от наблюдаващия прокурор Тихомир Тодоров - същия, който по-късно го обвини и за престъпления със средства от фондовете на ЕС. Операцията стартирала след сигнал на гражданин, който алармирал полицаите, че бивш пункт на КАТ на изхода на Исперих се използва за пощенска кутия, в която се разменят забранени стоки. При претърсването там били открити две пушки, карабина с оптически мерник и оръжие с гладка цев. Следите отвели криминалистите до Гюрджан Хюсмен. По случая беше образувано досъдебно производство по чл. 339 от НК за незаконно притежание на оръжие.


Братята Хюсмен, както вече казахме, са известни фигури в Исперих. По-големият Гюнай оглавява местната организация на ДПС и обработва над 60 000 дка земеделски земи. Той е собственик на фирма за земеделско производство Караджа фаг, която е сред най-големите арендаторски компании в Лудогорието. По-малкият брат Гюрджан не участва пряко в политиката и работи във фамилното стопанство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във