Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРОКУРАТУРАТА ХВЪРЛЯ 35 ЧОВЕКА СРЕЩУ АСЕН ДРУМЕВ

Съдебната битка Прокуратурата срещу Асен Друмев обещава да бъде гореща и зрелищна. В това се убедиха присъстващите на процеса срещу бившия директор на Държавен фонд Земеделие в понеделник (21 януари) в Софийския районен съд.
Срещу Друмев е повдигнато обвинение в съзнателно сключване на неизгодни сделки (чл.220, ал.2, вр. ал.1 от Наказателния кодекс). Грози го затвор от една до десет години затвор. Ако бъде признат за виновен, Друмев ще бъде лишен от правото да заема досегашната си длъжност.
В обвинителния акт е записано, че на 21 ноември 2005 г. подсъдимият е сключил договор за наем на четириетажна сграда в Разград, с което е ощетил фонда с 83 321.37 лв. с ДДС.
Според държавното обвинение на 13 юни 2006 г. Асен Друмев отново съзнателно е сключил неизгодна сделка, като подписал анекс към договор за наем от 8 септември 2005 г. на двуетажна сграда в Силистра. Размерът на наема бил увеличен от 2700 лв. на 3300 евро с ДДС. Договорено било и внасяне на аванс в размер на 99 000 евро, което представлява 30% от стойността на наема за срок от десет години напред. Прокуратурата твърди, че с това подсъдимият е нанесъл вреда на фонд Земеделие в размер на 249 177.51 лева.
От държавното обвинение сочат още, че на 14 март 2006 г. той отново сключил договор за наем на три етажа от административна сграда в Пловдив, с което фондът олекнал с още 149 630.67 лева. Така общата стойност на нанесените щети е закована на 482 129.55 лв., които и до момента не са възстановени.
На заседанието се явиха 20 редовно призовани свидетели от общо 35, които трябва да бъдат разпитани по делото по искане на държавното обвинение. Не се яви земеделският министър Нихат Кабил заради ангажименти в чужбина.
Двамата представители на Софийската районна прокуратура обаче предприеха изненадващ ход, като настояха разпитите на свидетелите да бъде строго определен... по региони. Така в един ден трябвало да дадат показания идващите от Разград, в друг ден тези от Силистра, а накрая свидетелите от Пловдив. Освен това прокурорите поискаха първи да бъдат разпитани Нихат Кабил и заместникът му Бюрхан Абазов, а след това всички останали свидетели.
В края на процеса показания ще дадат и трима защитени свидетели, които са слагали парафите си под въпросните договори, преди те да бъдат подписвани от подсъдимия Асен Друмев. Параграф 22 научи, че двама от тях са икономист и юрист. Те се почувствали застрашени, тъй като Друмев приятелски ги съветвал да бъдат послушни и да си слагат подписите където трябва.
Тримата смелчаци са свидетелствали по досъдебното производство за нетърпимата атмосфера в Държавния фонд по времето, когато Друмев е държал маршалския жезъл. Те откровено признавали натиск, оказван от него върху тях.
След като държавното обвинение сподели щенията си пред съдебния състав, прокурорите и адвокатите на подсъдимия Даря Пенкова и Ина Лулчева влязоха в ожесточен спор защо свидетелите трябва да дават показания точно по този ред. Дебатът им продължи около час.
Накрая съдебният състав с председател Албена Борисова прецени, че исканията на магистратите в червени тоги са основателни и отложи делото. Така съдът определи 24, 25 и 26 март за дати на следващите заседания. На първата ще бъдат призовани свидетелите от Разград, на следващия ден тези от Силистра, а на третия ще трябва да пътуват хората от Пловдив.
Съдебният състав остави без разглеждане искането на Държавен фонд Земеделие да се конституира като граждански ищец по делото. Искът на фонда беше на стойността на общата сума, с която той е бил ощетен според обвинението - 482 129.55 лева. Мотивите на съда са, че искът е подаден от лице, което не е представило доказателства, че може да представлява фонда.
Съдът потвърди мярката за неотклонение на Асен Друмев, която е парична гаранция в размер на 5000 лева. Докато тече процесът, той изкарва хляба си като преподавател в Университета за национално и световно стопанство в столицата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във