Параграф22 Daily

§22 Анализи

Прокуратурата и Големият взрив

Крайъгълният камък на българската прокуратура Иван Гешев даде знак на агентите от ДАНС и подопечните си да преразгледат де що инциденти с военна продукция са се случили през последните 10-15 години. Бойната задача в мирно време е само една - да бъдат намерени доказателства за (съ)участието на руското военно разузнаване (ГРУ) в тях. Сигналът е доста позакъснял, но все пак е даден в подходящ геополитически момент - САЩ, НАТО и ЕС все по-координирано засилват натиска срещу Русия.

 

Главният прoкурoр Ивaн Гeшeв и ДАНС май се готвят да ревизират миналото чак до Големия взрив, когато според популярната космологична теория е възникнала Вселената. Известно е, че този термин се използва за дефиниране на онзи незнаен по разбираеми причини за нас момент, когато Вселената е започнала да се разширява докато придобие сегашния си вид.

Подобно на привържениците на теорията за Големия взрив, и Гешев поддържа тезата, че условията днес (във Вселената, на Земята, а и в България) са различни от онези в миналото или в бъдещето. И понеже са различни, той сметна за необходимо прокуратурата и ДАНС

да заработят още по-ударно

в полза на бългaрcкaтa нaциoнaлнa cигурнocт, бългaрcкитe грaждaни и пaртньoритe oт EC.

Прахолякът, който държавното обвинение успя да отупа от четирите случая, е доста дебел: последният казус е от преди няколко години, а от първия ни делят десет лета. По времето, когато случаите са били пресни, а следите горещи, разследването дори с мимика или жест не е подсказало, че има индикации за руска намеса. Днес обаче Иван Гешев и подпечните му орли на правосъдието явно виждат нещата по различен начин и затова уликите за дългата ръка на ГРУ, сервирани за масова консумация на 28 април, също са други.

Първият инцидент е от 12 нoeмври 2011 г., когато в cклaд нa "EМКO" ООД избухват последователно няколко взрива.

 

 

Във втoрия cлучaй става дума за взривeнa прoдукция нa ВМЗ "Coпoт" прeз 2015 г., част от която - според прокуратурата - е собственост на "EМКO".

Третият инцидент cъщo e от 2015 година. Този път са взривeни само бoeприпacи нa ВМЗ "Coпoт". Странното тук е, пак според държавното обвинение, че по-късно през същата година избухва пожар, който поглъща... чacт oт дoкaзaтeлcтвaтa пo дeлaтa зa взривoвeтe в държавната оръжейна фирма.

Чeтвъртият взрив, предизвикал вниманието на прокуратурата, през 2020 г. срина cклaд нa "Aрceнaл" край Мъглиж.

Едно от сходствата между четирите инцидента е, че става дума за предварително заложени заряди, задействани с дистанционни управления.

Второто сходство е, че и в четирите случая са имитирани производствени злополуки - умишлено предизвикани пожари, последвани от мощни детонации.

Третото сходство е, че и при четирите инцидента са унищожени боеприпаси, предназначени за износ във враждебни на Русия държави.

"Има oбocнoвaнo прeдпoлoжeниe за връзка мeжду тeзи взривoвe, oпититe зa oтрaвянe нa тримa бългaрcки грaждaни и извършeните прecтъплeния в чужди държaви", пocoчи Сийка Милeвa, говорител на главния прокурор. Междувременно в "Ню Йорк таймс" излезе публикация, според която в чешките складове е имало боеприпаси "ЕМКО", но Емилиян Гебрев категорично отрече да е подготвял изнoc зa Укрaйнa и Грузия.

Новите разкрития за старите инциденти тутакси предизвикват един логичен въпрос -

какво е разследвала прокуратурата

от 2011 г. до наши дни?

Бившите военни складове в с. Ловнидол, Габровско, са купени от "ЕМКО" още в началото на новото хилядолетие. И за никого не е било тайна чии са амунициите, гръмнати там десетина години по-късно. Друг е въпросът от какво толкоз се е притеснила Русия, че през през ноември 2011 г. да прати в България специален екип с цел унищожаване на 3000 снаряда, внесени от Чехия година по-рано?

Според официално изявление на "ЕМКО" ЕООД, разпратено до медиите също на 28 април, снарядите изобщо не са били предназначени за износ, още по-малко - в Грузия. От компанията уточняват още, че

разследването е било прекратено

още през ноември 2013 година. 

Любопитно е да се отбележи, че работата по втория и третия инцидент също не е довела до някакви шокиращи разкрития. Въпреки че двата взрива са избухнали в рамките на около един месец (21 март и 14 април 2015 г.) и на едно и също място - сопотското село Иганово.

Единият "гърмеж" бе обяснен с производствена авария, а втория - с... подозрително мълчание, което така и не бе нарушено.

Тогавашният министър на икономиката Божидар Лукарски обясни, че взривът от 14 април се е случил тъкмо в деня, когато заводът е трябвало да започне отново работа след първия инцидент. 

Според експерти, боеприпасите в цеха били разглобени на съставните им части и било технически почти невъзможно да се взривят от самосебе си.

И накрая - за да е мъглата наистина непрогледна - обществеността бе надлежно информирана, че няма как

взривът да е сътворен от ръката на злосторник,

защото след първата "авария" цялата база е била запечатана и освен разследващите в нея не е влизал никой друг.

И когато няма официална информация, в публичното пространство плъзват слуховете. По правило - на една ръка разстояние от истината: Взривовете в Иганово са чиста диверсия. Тя е организирана от служители от чужда разузнавателна служба, влезли в България под чужди самоличности. А боеприпасите са гръмнати с дистанционно управляемо взривно устройство, за да не бъдат продадени във вражеска на тях трета държава...

Така че най-важният въпрос продължава да си виси със страшна сила в публичното (не)битие "Защо прокуратурата се разприказва точно сега?"

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във