Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРОКУРАТУРАТА И МВР ПОГНАХА МАФИЯТА ПО ГРАФИК

Главният прокурор Борис Велчев и вътрешният министър Румен Петков произведоха поредната добра новина за европейското бъдеще на България. В сряда (4 октомври) следобед двамата проведоха оперативно съвещание, посветено на актуалните проблеми на борбата срещу мафията и корупцията. Срещата им продължи час и половина, а от изявленията им след това стана ясно, че държавното обвинение и МВР започват да громят мафията по график и като начало са готови да внесат в съда 15-20 обвинителни акта по особено важни дела.
Конкретно и набързо избрахме 15-20 дела. Би било радостно, ако след седмица тези дела са повече. Но не искаме да ви казваме някакви конкретни числа и после вие да ни замервате с тях, тактично поотстъпи главният прокурор.
Набелязаните дела могат да бъдат внесени в съда и до края на октомври, в типично негов стил пък настъпи газта вътрешният министър Румен Петков, но и той отказа да съобщи конкретни имена.
В интерес на истината народът отдавна е претръпнал от подобен род обещания, защото те никога не са били изпълнявани. Особено, когато са били аргументирани със създаването на специални работни екипи, с подписването на споразумения за съвместна дейност или пък с вземането на съответните дела на специален отчет.
И наистина, на пръв поглед в сряда Борис Велчев и Румен Петков сякаш тръгнаха по стъпките на предшествениците си:
Съгласувахме график, по който институциите ще съсредоточат своите усилия върху решаване на някои от по-големите случаи. Обсъдихме екипите от МВР и конкретните прокурори, които ще работят по отделните досъдебни производства, заяви главният прокурор.
Няма да се работи мащабно, а ще се търсят резултати по онези конкретни случаи, по които са ангажирани съвместни екипи на МВР и прокуратурата, допълни вътрешният министър.
Минута-две по-късно обаче двамата сякаш осъзнаха, че са тръгнали по стъпките на предшествениците си и затова побързаха да обяснят, че няма как да не изпълнят обещанията си, тъй като... имат съвършено нов стимул - ако до края на март 2007 г. България не покаже конкретни резултати в борбата срещу организираната престъпност срещу корупцията по високите етажи на властта и прането на пари, може да бъде задействана предпазна клауза в областта на правосъдието и вътрешните работи.
По какъв начин ще се развият събитията оттук нататък е трудно да се прогнозиран. Но най-вероятно главният прокурор и вътрешният министър ще удържат на думата си, защото току-що споменатият стимул не е нищо друго освен сбит преразказ на една от най-ултимативните препоръки в доклада на Европейската комисия от 26 септември. Така че - като едното нищо - до края на ноември в съда наистина ще бъдат внесени обещаните в сряда (4 октомври) 15-20 обвинителни акта по дела с голям обществен интерес.
Дали обаче събраните по тях доказателства ще издържат и след две-три години слугите на българската Темида ще зарадват Европа с поне с три-четири осъдителни присъди, е друг въпрос. И той, както се казва в една популярна телевизионна реклама, е най-важният. Защото делата, които прокуратурата и МВР наистина могат да внесат в съда до края на ноември, будят леко притеснение. В смисъл такъв, че някои от тях наистина са важни, но надали ще завършат с осъдителни присъди. Било защото са образувани под напора на желанието да докажем антимафиотски възможности пред Брюксел, било защото главните действащи лица в тях трябва да отговарят за престъпления, които не са извършили.
Така че тоягата и морковът, които ни приготви Европейската комисия, може наистина да са ефикасен стимул, но Брюксел едва ли иска от нас да му сервираме поредната порция... тичане на място.

ДЕЛАТА, КОИТО ВЛИЗАТ В СПИСЪКА
* Валентин Димитров-Вальо Топлото и майка му Цеца - за източването на Топлофикация - София и пране на пари;
* Ангелинка Димитрова, вдовица на Константин Димитров-Косьо Самоковеца - за пране на пари;
* Заместник-районният прокурор на София Петър Чалъмов - за престъпление по служба;
* Варненските окръжни прокурори Карен Бейлерян и Тони Томов - за престъпления по служба;
* Заместник-окръжният прокурор на Русе Венелин Тодоров - за престъпление по служба;
* Районният прокурор на Белоградчик Вероника Димитрова - за престъпление по служба;
* Софийският районен прокурор Станислав Гюров - за престъпления по служба;
* Бившият директор на столичния КАТ полк. Илия Илиев за злоуотреба с власт;
* Бившият директор на Национална служба Пожарна безопасност и защита на населението ген. Кирил Войнов - за злоупотреба с власт;
* Бившият шеф на Агенция Държавен резерв и военновременни запаси Станислав Копаров - за престъпление по служба;
* Председателят на Българския червен кръст Христо Григоров - за злоупотреби в особено големи размери;
* Бившият заместник-директор на фонд Земеделие Красимир Неделчев - за подкуп и пране на пари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във