Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Прокуратурата изписа веждите на нова bg-Матрьошка

Деветосептемврийската миналогодишна шпионска акция на Специализираната прокуратура срещу Движение "Русофили" и неговия председател Николай Малинов, вместо да се движи към свещения си конец, изглежда е зациклила из потайните дебри на обвинението. Очевидното намерение на спецобвинението да извади българската русофилия от историческия й контекст, за да я разположи в координатната система на геополитическите интереси на Големия бял брат отвъд океана, вече е пред провал. 

 

Точно преди една година, навръх сакралната за комунистите и русофилите дата - 9 септември, едноименното движение бе обезглавено с премерен удар. В предварителния арест се озоваха председателят и секретарят на движението - Николай Малинов и Юрий Борисов, а причините бяха описани лаконично като "провеждат се процесуално-следствени действия

във връзка с разследване на шпионаж

в полза на чужда държава". 

От дома на Борисов бяха иззети личния му компютър, мобилният му телефон, папка с изрезки от интервюта и статии.  А от жилището на Малинов и още няколко адреса в Брезник и Перник, са били иззети компютърни конфигурации, документи и такива доказателства, които имат пряко отношение към Николай Малинов, съобщи ден по-късно тогавашният шеф на спецпрокуратурата и бъдещ главен прокурор Иван Гешев.

Сред иззетите документи, считани за очевидно доказателство за шпионската дейност на Малинов, е докладна записка на руски език, от която ставало ясно, че той е предавал класифицирана информация на руски организации срещу заплащане. Въпросната докладна съдържала мерки за геолополитическата преориентация на страната ни към Русия - чрез активна дейност на неправителствени организации, създаване на интернет сайтове и собствен телевизионен канал, на аналитичен център и на партия, която да влезе в парламента и да работи за московското преориентиране на България. 

Малко по-късно, Малинов бе привлечен като обвиняем, а още малко по-късно -

пуснат на свобода срещу гаранция от 50 000 лв.

и със забрана да напуска страната.

Движението "Русофили", на чийто плещи легна обвинението на прокуратурата за шпионаж реагира мигновено. "Целите тези събития за мен са един фарс. Няма как представители на обществена организация да са шпиони. Какво могат да шпионират? Това са абсолютно неинформирани хора, да не говорим за конфиденциални държавни секретни информации", каза заместник-председателят на движението Стоян Проданов. 

Една година по-късно изводът е, че с действията си прокуратурата действително се е постарала да провали предстоящите прояви на движението. Но с малко и не завинаги. Защото част от стъпките за геополитическата преориентация на България, записани в онази прословута докладна записка на руски език, вече са факт. Нищо, че работата по "шпионското" досъдебно производство продължава да върви.

Миналата седмица (на 19 септември) нароченият за руски вредител Николай Малинов бе преизбран на поста председател на Движение "Русофили".

Многозначителен факт е, че

тази "блага вест" бе разпространена от ТАСС, а не от БТА. 

Нещо повече - официалният глас на Кремъл с видимо удоволствие прогнозира, че "тяхното" движение ще прерасне в партия, това ще се случи до края на 2020 г. и че тази проруска партия ще стане незаобиколим фактор в българския парламент. 

Странно, но сегашните управляващи, които на думи са правилно геополитически ориентирани, по никакъв начин не пречат на тези намерения. Нещо повече - в известен смисъл те дори работят за претворяването на тази амбиция в дела.

Логиката е елементарна. Ако правителството на ГЕРБ се вслуша в гласа на протестиращите и хвърли оставка тези дни, партията на Малинов няма никакви шансове да влезе в следващия парламент. Едно, че все още не съществува, и второ - защото "събирането" на емоционално-носталгичния вот също си иска своето, т.е. изграждане на партийни структури, писане на управленска програма, медийно присъствие и т.н.

Засега обаче премиера Бойко Борисов и коалиционните му партньори са се запънали като магаре на мост и не щат да сдават управлението предсрочно. Така че през март догодина ще ходим на редовни парламентарни избори - време, напълно достатъчно за учредяването, регистрирането и "възмъжаването"

дори на прокремълска партия.

Със сигурност предстоят интересни дни, особено след новината за предстоящото създаване на проруската партия. Не че такива не съществуват и сега, но си е друго идеята за тесни връзки с Русия да е част от партийният манифест, а не фундамент на задкулисните игри, водени от десетилетия.

Любопитно е дали прокуратурата ще се активира, след новината на ТАСС и как това ще се отрази на наказателно-процесуалното битие на партийния строител Николай Малинов? Ще има ли ответни действия и накъде тръгне "шпионското" разследване? 

Това са само част от въпросите, на които все още никой не се наема да отговори.

Каквото и да стори държавното обвинение обаче послевкусът от наказателната акция срещу Движение "Русофили" и неродената все още партия ще е дълбок, с богата палитра - от горчилката на геополитическата псевдоцелесъобразност до сладникавото усещане за неминуема победа на "московците".  И като нищо, накрая ще се окаже, че с действията си прокуратурата и управляващите са изписали веждите на поредната българска матрьошка "Made in USSR"...

 

Между хвалбата и провала

От шпионската история с движение "Русофили" негативи събра и новият посланик на САЩ у нас Херо Мустафа.

В началото на февруари т.г. тя обяви: "САЩ имат намерение да предприемат по-твърди мерки в борбата с корупцията. Затова скоро ще оповестим първия българин, на когото ще бъде наложена забрана за влизане в САЩ заради корупция".

Два-три дни по-късно, вместо върховете на държавата да бъдат разтърсени от антикоруцпионния гняв на Големия бял брат, пешкира опра никому неизвестният магистрат от Специализирания съд Андон Миталов. Защото бил позволил на обвинения в шпионаж Николай Малинов да пътува до Москва.

През март 2020 г., секретарят на Движение "Русофили" и бивш главен редактор на вестник "Дума" Юрий Борисов, осъди МВР за ареста му през септември 2019 година. Защото, макар и за малко, е бил тикнат зад решетките без доказателства.

През април председателят на ВКС Лозан Панов обвини представляващия ВСС Боян Магдалинчев в лъжа, че от Държавния департамент на САЩ била пристигнала информация за корупционното поведение на съдия Миталов. 

А накрая, Инспекторатът към ВСС отказа да образува дисциплинарно производство срещу съдия Миталов, нищо че сигналът бе писан и подписан лично от бившия вече главен прокурор Сотир Цацаров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във