Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРОКУРАТУРАТА ИЗТУПА ОТ ПРАХТА ДЕЛОТО СРЕЩУ БРИГО

Ръководството на прокуратурата се смени преди няколко месеца, но в някои отношения маниерът на работа на държавното обвинение си остана същият. Например в последните минути на работния ден да изстрелят супер новина, за да не могат медиите да реагират адекватно. Да сюрпризират някого с обвинителен акт или с проверка точно преди някой празник. Или да изтупат от праха дело отпреди сто години и отново да го възобновят.
Горе-долу така се случи и с бившия шеф на разузнаването Бриго Аспарухов. Той няма да изкара Коледните и Новогодишните празници, тъй като в сряда (20 декември) стана ясно, че Военноапелативна прокуратура (ВАпП) възобновява делото срещу него. Бриго Аспарухов бе обвинен, че е унищожил досието на бившия банкер Атанас Тилев.
Случаят е от далечната 1993 година. Според прокуратурата, тогава Аспарухов, като директор на Националната разузнавателна служба (НРС), е разпоредил да се унищожат материалите за служителя на Първо главно управление на бившата Държавна сигурност, работещ под кодовото име Румянцев. Зад псевдонима се крие Атанас Тилев, който по-късно бе шеф на фалиралата Банка за земеделски кредит.
През 2000 г. военното обвинение образува дело срещу Аспарухов. Прокуратурата твърди, че с тази своя заповед бившият шеф на НРС е нарушил действащото по онова време Постановление N61 на Министерския съвет, което изрично забранява унищожаването на каквито и да било документи от архивите на МВР и бившата Държавна сигурност.
Освен това, според обвинението, бившият директор на разузнаването е ликвидирал досието на ексбанкера, за да набави за себе си имотна облага, изразяваща се в назначаването му на член на съвета на директорите във фирмите на Тилев - Дару кар АД, и на Застрахователно и презастрахователно дружество Витоша през 1997 г. , както и за управител на Дару финанс и негов представител в Лазурит 94.
Заради това на Бриго Аспарухов му е повдигнато обвинение по чл. 387, ал. 2 във вр. с ал. 1 от Наказателния кодекс, която гласи: Който злоупотреби с властта или със служебното си положение, не изпълни задълженията си по служба или превиши властта си и от това са настъпили тежки последици или то се извършва системно от началник към подчинен, наказанието е лишаване от свобода от една до осем години.
На 4 април 2001 г. Софийската военноокръжна прокуратура внася обвинителния акт в съда, но месец по-късно делото е върнато за допуснати процесуални нарушения. Прокуратурата протестира решението на съда и работата по делото се закучи.
През юни същата година Бриго Аспарухов стана народен представител от Коалиция за България и се сдоби с депутатски имунитет. Именно това стана причина Военноапелативният съд да отхвърли протеста на прокуратурата срещу връщането на делото и го прекрати. Хората на Филчев обаче продължиха да упорстват и пратиха казуса във Върховния касационен съд (ВКС).
В началото на декември 2001 г. ВКС отмени решението на военноапелативните съдии и разпореди делото само да бъде спряно, докато Бриго Аспарухов се ползва с имунитет. На 19 декември с.г. делото е поискано от Върховната касационна прокуратура (ВКП) за справка и оттогава не е връщано във ВКС. Тогава се говореше, че делото се намира в кабинета на обвинителя от ВКП Цеко Йорданов.
През април 2002 г. Софийската военноокръжна прокуратура неочаквано прекратява делото срещу Бриго Аспарухов поради липса на извършено престъпление. Според магистрати това е абсурдно, защото делото било в съдебна фаза и обвинението няма право да прекратява каквото и да било. Юристи твърдят, че никъде в закона не пише, че прокуратурата може да оттегля едно дело или да го отменя, когато то вече е в съда.
На 8 декември тази година изненадващо Върховната касационна прокуратура праща делото срещу Бриго във Военноапелативната прокуратура (ВАпП) с указания да се извърши служебен контрол на постановлението за прекратяване.
В понеделник (18 декември) проверката на ВАпП е приключила. Постановлението на Софийската военноокръжна прокуратура за прекратяване на делото е необосновано и незаконосъобразно. Папките са били в съда и прокурорът е нямал право да прекратява делото, обясни в сряда на извънреден брифинг военноапелативният прокурор Крум Манов. Той допълни, че колегата му, който през 2002 г. е издал незаконния акт, е Спас Илиев - сегашният началник на Софийската военноокръжна прокуратура. Манов не отговори и на въпроса дали прекратяването не е станало заради натиск, оказан от тогавашния главен прокурор Никола Филчев, негови близки или от външни лица.
Параграф 22 се свърза със Спас Илиев, който заяви, че никой не му е оказвал натиск по това разследване. Той допълни, че всичките му действия са били законосъобразни, но ще може да каже повече, когато делото отново се върне в подчинената му прокуратура.
В сряда шефът на ВАпП Крум Манов заяви, че всички материали са пратени на Софийския военен съд, който окончателно трябва да се произнесе по делото срещу Бриго Аспарухов.
Въпросът тук е как, защо точно сега и по какъв начин делото отново е изплувало на бял свят. Според Крум Манов това е станало вследствие на ревизията, която бе направена по заповед на главния прокурор Борис Велчев във всички прокуратури в страната. Най-вероятно тогава във ВКП са открити и материалите срещу Бриго Аспарухов. Но не става ясно дали те са намерени в кабинета на Цеко Йорданов. Ако това е така, то Висшият съдебен съвет (ВСС) ще има още един повод сериозно да се замисли дали да не се раздели с приближения на Филчев.
Както вече е известно, на 4 юли главният прокурор Борис Велчев внесе във ВСС предложение за дисциплинарно уволнение на прокурорите от ВКП Цеко Йорданов и Ангел Илиев. В мотивите си Велчев отбеляза, че с действията си той е накърнил престижа на съдебната власт, защото виновно не е изпълнил служебните си задължения.
Вината на Йорданов се състои в това, че устно е давал разпореждания на по-нискостоящи прокурори как да приключат конкретни преписки. Освен това той е изземвал от свои колеги дела, които не са от неговата компетентност. По време на ревизията е констатирано, че той неправомерно е забавял преписки. Още на 4 юли ВСС сформира тричленен дисциплинарен състав, който вече шест месеца решава съдбата на Йорданов. И все още не е взел окончателно становище.
Освен с делото за досието на Тилев името на Бриго Аспарухов ще се запомни и с още един скандал. През 2003 г. той напусна Народното събрание, за да стане съветник по националната сигурност на тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски.
Решението на царя предизвика остра реакция от страна на президента Георги Първанов, на Европейския съюз и на САЩ. Твърдеше се, че Аспарухов като бивш офицер от Държавна сигурност не може да има достъп до секретната документация на НАТО. Сакскобургготски капитулира и в крайна сметка не назначи Бриго Аспарухов за свой съветник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във