Параграф22 Daily

§22 Анализи

Прокуратурата май духна МВР-лулата на мира

Очевидно Иван Гешев случи със служебния кабинет на Гълъб Донев и най-вече на вътрешен министър като адвокат Иван Демерджиев, за да закопае - най-вероятно временно - томахавката на войната между държавното обвинение и МВР. Тя свисти във въздуха от 2021 г., когато друго служебно правителство - това на Стефан Янев - здраво опъна нервите му и го накара да заиграе танца на войната. Под умишления - естествено! - съпровод на вицепремиера и служебен вътрешен министър Бойко Рашков, който е известен и като най-яростния антигешевист, виждан някога досега.

Красноречив знак за прибирането на томахавката е изказването на главния прокурор, че с настоящото ръководство на МВР има надежда за прогрес във взаимодействието между двете институции. Обвинител №1 изрече това в Благоевград, където беше във връзка с наградите "Страхливият умира всеки ден, смелият - само веднъж" в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе.

Преди началото на церемонията, Иван Гешев пожела на всички прокурори, съдии, следователи и полицаи да бъдат единни, тъй като са от една и съща страна в борбата с престъпността. И уточни, че проблемът с наркоразпространението е голям "предвид действията на един предишен министър на вътрешните работи", който в някаква степен

бил блокирал съвместната работа на МВР и прокуратурата.

По време на церемонията Гешев успя да направи хеттрик, получавайки за трети път голямата награда. След което изуми всички присъстващи, заявявайки, че двете институции са като "скачени съдове", а Специализираната прокуратура е ликвидирана съвсем умишлено, защото е била ненадминат боец срещу мафията.

"Тя беше най-ефективният инструмент за борба с организираната престъпност, а унищожаването ѝ е връщане към модел, който е отпреди 12 години и е доказан като неефективен от европейските партньори", заяви главният прокурор, давайки да се разбере, че въпреки бодро димящата лула на мира прошка няма и няма да има.

Бившият "скачен съд" Бойко Рашков обаче продължи с характерните си закачки и

пак опъна нервите на Гешев като балконско въже за пране.

Рашков отново се прицели в очевидния тотем на прокурорското племе в лицето на експремиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Както е известно, в четвъртък (15 декември) държавното обвинение и Бойко Рашков, но в качеството му на депутат от листата на "Продължаваме промяната", си размениха еднозначни "любезности" по повод призовката, с която бившият вътрешен министър е привикан да обяснява откъде, защо и каква информация има за откраднатите пари за Автомагистрала "Хемус".

Софийска градска прокуратура предупреди Рашков, че

като нищо ще бъде доведен принудително,

ако не уважи призовката като такава.

В съобщението си СГП сочи още, че прокуратурата е извършила действия по призоваването на Бойко Рашков, защото той трябва да "сподели" с компетентните органи три важни "неща":


  • каква информация има за движението, местонахождението и ползването на паричните средства;


  • кога и по какъв начин тази информация му е станала известна - с оглед нейната проверка,


  • какви други обстоятелства около казуса са му известни и дали те могат да имат значение по отделени материали от делото „Хемус“ относно договарянето и изграждането на лотове 7, 8 и 9 на автомагистрала „Хемус“.


"Това е единственият начин, според българските закони, известните на г-н Рашков факти да бъдат предоставени на компетентните държавни власти, за да се постигне правилно прилагане на закона", се казва още в съобщението.

СГП подчерта, че на 2 декември призовкар е направил опит да връчи призовка на Рашков, но последният е отказал категорично да я получи. И прокуратурата предупреди, че ще предприеме всички законови мерки, "за да призове г-н Рашков и при неизпълнение на прокурорските разпореждания, ще бъдат наложени санкциите, предвидени в закона".

"Скаченият съд" реагира светкавично и шеговито поясни, че

ще се яви пред Гешев, само ако Бойко Борисов каже коя е Мата Хари.

„Ще се явя в прокуратурата, когато Бойко Борисов каже коя е Мата Хари, откъде са кюлчетата и пачките с евро и свързано ли е строителството на къщата в Барселона с него самия и с международна схема за пране на пари, както написа испанската полиция”, заяви Рашков.

Заслужава си да припомним какво рече Бойко Рашков преди една година точно по този повод.

"Едно от трите лица, санкционирани по закона "Магнитски", побърза да се освободи от имуществото си, за да не попадне под ударите на този закон. Друго лице бе инсталирано от Бойко Борисов в Националното бюро за контрол на СРС, от което бързо се освободи. Срещу третия санкциониран, който е в Дубай, се води разследване в прокуратурата, но какъв е ефектът от него не е известен. Прави впечатление, че прокуратурата се старае горещи картофи като това разследване да се държат при нея. Но до момента няма сериозни разследвания по посочените лица. Досега нямаме обратна информация от Националната следствена служба към прокуратурата по разследването за отклоняване на пари от магистрала "Хемус", заяви на 10 февруари 2021 г. Рашков. И поясни, че в ГДБОП вървят две проверки във връзка с казуса "Хемус". Едната изяснява механизма за отклоняването на средства от строежа на "Лот -5", а втората - административните дейности, съпътстващи строителството на магистралата.

Тогава стана ясно, че

материалите от проверката са предадени в СГП още на 8 декември 2021 г.,

като МВР не е получило никаква обратна информация. Както за хода на разследването, така и за допълнителната работа, която неговите служители биха могли да свършат.

Томахавката беше изровена, а войната се разрази с пълна сила. Искри от високо напрежение се разхвърчаха между служебния кабинет на Янев и прокуратурата, след като Рашков разкри и неправомерни - според него - действия на държавното обвинение срещу служители на МВР, участващи в проверка по скандал за незаконни СРС.

Тогава стана ясно, че новите шефове на ДАНС и ГДБОП, както и неколцина служители на "Вътрешна сигурност", са били привикани в Националната следствена служба. Заради тези действия на прокуратурата, Рашков подмени двама от работната група за проверката, без да е ясно от какво е продиктуван интереса на държавното обвинение към призованите служители на МВР.

Случката беше определена от него като

открита намеса на прокуратурата в работата на МВР.

Нещо повече - според Рашков, държавното обвинение е започнало активни действия не само срещу МВР, но и срещу цялата изпълнителна власт. По-късно в сайта на държавното обвинение се появи съобщение по въпроса за привикването на отговорни служители от службите.

"Днес, 2 юни 2021 г., главният прокурор на Република България Иван Гешев прие в Съдебната палата новоназначения председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев по негово искане. В срещата участваха и заместник-главните прокурори Даниела Машева и Пламена Цветанова. Акцент в разговора бе продължаване на взаимодействието между институциите в борбата срещу престъпността и корупцията, както и защитата на националната сигурност. Главният прокурор изрази увереност, че ще бъде продължена и трайно установената практика между ПРБ и ДАНС по противодействие на нарушенията, свързани с политическите права на гражданите".

С подобно съобщение бе обяснена и другата среща на Иван Гешев -

с новия шеф на ГДБОП Калин Стоянов.

Тя била работна и на нея били обсъдени по-нататъшните съвместните действия между ПРБ и ГДБОП-МВР по успешното противодействие на организираната престъпност, прането на пари и борбата с тероризма.

И ето че една година по-късно, когато говоренето по аферата "Хемус" позатихна и дори не се чува дума вече, Гешев изказа крехка надежда, че има прогрес във взаимодействието между скачените съдове МВР и прокуратура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във