Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРОКУРАТУРАТА НАГРАБИ КОМИСИЯТА КУШЛЕВ

Между прокуратурата и Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност продължават да прехвърчат искри. След като преди десетина дни шефът на комисията проф. Стоян Кушлев обвини публично прокуратурата за допусната грешка, оттам отговориха на удара с удар. В четвъртък (26 юни) от прокуратурата обявиха, че е започнала проверка за ефективността на действията на комисията в скандалния случай с имотите на митничаря Михаил Янков, авер на сръбския наркобос Будимир Куйович.
Едновременно с това Пловдивската апелативна прокуратура обяви и резултатите от проверката кой в края на краищата е скрил имотите на Янков и така е допуснал те да бъдат прехвърлени на негови роднини. Както е известно, скандалът около въпросния митничар гръмна с пълна сила, след като проф. Кушлев заяви, че Янков е продал апартамент в Свиленград и земи, докато е протичало разследването. Преди месец стана ясно, че обвиняемият за участие в престъпна група е успял да преметне магистратите от килията в Старозагорския следствен арест. Те сколасаха да запорират само четири банкови сметки и осем негови имота, а Янков успя да спаси от вероятен запор имоти за над 1 млн. лева.
Според приключилата проверка на Апелативната прокуратура, прокурорът по делото своевременно е внасял в съда искане за налагане на възбрани и обезпечителни мерки. Това е ставало веднага след като е получавал отговор на запитванията си до съответните институции, за да бъде установено имуществото на Михаил Янков. Така още на 11 януари т. г. са били запорирани дяловете на Янков в Олимпус ООД.
Проверката обаче е констатирала съществени пропуски на няколко важни институции - полицията в Хасково, службите по вписванията в Свиленград и Нова Загора, както и на самата комисия Кушлев.
Окръжната прокуратура в Стара Загора не е била уведомена от службите за вписване за три имота на Янков в Свиленград и два в Нова Загора и не е знаела за тях. Въпреки че Областната дирекция на полицията в Стара Загора е възложила още на 8 януари 2008 г. на ОДП - Хасково да установи чрез запитване до службите по вписвания в този район кои са имотите на обвиняемия Михаил Янков, това не е станало. Запитването е направено чак на 22 февруари т.г., тоест един ден след като митничарят упълномощил жена си да ги продаде. По разпореждане на прокуратурата в ОДП - Хасково, се извършва вътрешна проверка на дознателя, на когото е била връчена преписката. Тя трябва да установи защо той си е клатил краката толкова време, без да предприеме нищо по запитването.
Другият грешник, разкрит от държавното обвинение, е Службата по вписване в Свиленград. Оттам на 25 февруари 2008 г. са предоставили на прокуратурата непълна информация за имотите на обвиняемия Янков, като не е бил включен един негов апартамент. Само два дни по-късно жилището е било продадено. По случая е образувано наказателно производство срещу чиновника, допуснал волно или неволно този гаф.
Още едно наказателно производство е образувано и срещу представител на Службата по вписванията в Нова Загора. В официален документ оттам твърдят, че нямат данни за имоти на Янков в тяхната община. Оказва се обаче, че от четири години той е щастлив собственик на две дворни места и къща в тукашното с. Стоил войвода.
Според прокуратурата върхът на институционалните безобразия обаче е на самата комисия Кушлев. Магистратите с червени тоги са категорични, че комисията не е предприела каквито и да било действия по обезпечаване на имущество на обвиняемия. Законовите разпоредби сочат, че проверката на комисията може да продължи до 10 месеца и този срок да бъде удължен с още три месеца. Тоест комисията не е длъжна да действа, както прокуратурата незабавно, след като получи информация за имуществото. От прокуратурата обаче напомнят, че комисията е била уведомена още на 11 януари и досега не е поискала налагането на нито една обезпечителна мярка.
Освен това при направена по разпореждане на Върховната касационна прокуратура проверка в Апелативен район - Пловдив, е станало ясно, че обвинителите са изпратили на Кушлев общо... 1474 уведомления за започнали наказателни преследвания и за лицата, срещу които те се водят. Обратна информация е получена само в осем случая, сочат засечените данни. Този факт, както и казусът Янков са дали основание на държавното обвинение да поиска проверка на ефективността от действията на комисията и териториалните й дирекции и бюра.
Това обещава горещо лято както за комисията Кушлев, така и за всички свързани със скандалния случай за имотите на съучастника на Будимир Куйович. И докато чакаме резултатите от новите проверки и производства по казуса Янков, току-виж междувременно стане чудо и самото дело Куйович вземе, че тръгне. Макар че и най-големите оптимисти вече едва ли се надяват, че истината по случая, в който са набъркани трафик на наркотици, фалшиви паспорти, наказани полицаи и министерски оставки ще излезе наяве.
Жана Маринска

Facebook logo
Бъдете с нас и във