Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Прокуратурата: Навън Маргина ще се укрие

Ако съдът пусне Красимир Маринов да се лекува в Испания, има опасност той да се укрие в трета страна, с която нямаме договор за правно сътрудничество. Това заяви в понеделник (9 февруари) градският прокурор Николай Кокинов по време на заседание на Софийския градски съд (СГС), на което съдът не уважи молбата на подсъдимия да напусне временно пределите на страната от 10 февруари до 20 март, за да се лекува.
В молбата, депозирана от адвокатите на Маринов, се сочи, че той има неотшумяла проблематика вследствие операция от дискова херния. Нека припомним, че на Маринов му бе направена операция през февруари 2007 г., но явно две години не са били достатъчни, за да се излекува той от болежките си с помощта на местното здравеопазване.
Според искането му сега се налагат консултативни прегледи и терапия. Маринов иска да бъде прегледан от специалисти в посочен от него медицински център в Барселона. Пред съда Големият Маргин посочи десния си крак и главата и обясни, че изпитва проблеми с координацията между тях. Казват че в Барселона са големи специалисти, обясни Маринов. Той отговори отрицателно на въпроса на съдията провеждал ли е предварителни разговори с испанските доктори. Чух, че там са най-добрите, заяви Маргина. Той е посочил в молбата си адрес на апартамент в каталунската столица Барселона, нает от съпругата му, където ще пребивава по време на лечението. Адвокатът на Маринов - Трендафил Трендафилов, отбеляза, че става дума за промеждутъка на две съдебни заседания по делото срещу клиента му и пътуването му в чужбина не би повлияло на протичането на процеса. Защитникът отбеляза също, че съдебното производство е спряно по причини извън подсъдимия. За отказа си съдът се позова на факта, че към молбата на Големия Маргин не е прикрепен договор за наем, който да показва, че жената на Маринов наистина е наела жилище на посочения от него адрес. Освен това липсвали медицински документи, доказващи, че той има необходимост от рехабилитация.
Съдията цитира епикриза от 16 февруари 2007 г., в която е посочено, че Красимир Маринов е в добро общо състояние, а оттогава няма данни да е провеждал рехабилитация. Не е ясно защо има необходимост точно сега от преглед, за какъвто настоява подсъдимият, както и че той не може да бъде извършен в България... Според прокуратурата липсват също доказателства, че в Барселона съществува лечебното заведение с името, посочено в молбата. Пред съда Красимир Маринов заяви, че досега е бил коректен и няма намерение да бяга и да се укрива, но това не хвана дикиш пред съдебния състав.
Според магистратите наложената на 4 ноември 2005 г. забрана за напускане на държавата трябва да остане в сила заради тежките обвинения срещу Маринов. Той е подсъдим за ръководене на организирана престъпна група и за подготовката на убийствата на ген. Любен Гоцев, на финансиста Никола Дамянов и на Иван Тодоров-Доктора. Поради това съдиите счетоха, че има реална опасност Маринов да се укрие, след като напусне пределите на България. Решението на съда може да се обжалва в седемдневен срок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във