Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРОКУРАТУРАТА ПАК В ПОХОД ПРОТИВ ПРОВИНИЛИ СЕ ПРОКУРОРИ

Съвсем спокойно може да определим тази седмица като опит за едно ново начало на Софийската градска прокуратурата. След като началото на лятото се оказа едно от най-тъжните в историята на държавното обвинение с редицата оправдателни присъди срещу дузина магистрати, СГП започва нова битка в борбата по т. нар. магистратски дела.
В сряда (25 юни) червената тога ще свали бившият заместник районен прокурор на Оряхово Димитър Викентиев. Той ще бъде изправен на подсъдимата скамейка по цели осем текста от Наказателния кодекс.
Един от тях е за опит за принуда (чл.143 от НК), а други два за престъпление срещу правосъдието (чл.288 от НК) и за осуетяване на наказателно преследване срещу лице, извършило престъпление (чл.294, ал.4 от НК). Две обвинения са за подкуп (чл.302 от НК) и три за незаконно изтръгване на самопризнания и информация от обвиняеми и свидетели (чл.287 от НК).
Викентиев бе задържан на 12 февруари 2007 г., а по-късно бе пуснат под гаранция от 5000 лева. Той беше и първият държавен обвинител, върху чиито китки щракнаха белезниците по демократично време. Това стана възможно с влизането в сила на промените в конституцията, според които магистратите вече нямат имунитет.
По делото са приложени цели 60 тома с доказателства и ще трябва да бъдат разпитани около 40 свидетели, научи Параграф 22.
На следващия ден (четвъртък, 26 юни) най-накрая трябва да започне процесът срещу бившия районен прокурор на Лом Вероника Кольова. Срещу нея са повдигнати няколко обвинения в престъпление по служба (чл.282, ал.2 от НК) и съставяне на официален документ с невярно съдържание (чл.311 от НК).
За първото обвинение държавният обвинител може да отнесе от една до осем години затвор, а по второто максималното наказание е пет години лишаване от свобода.
Прегрешенията на Кольова излязоха на бял свят след ревизия от Върховната касационна прокуратура в началото на септември 2006 година. Тогава стана ясно, че тя е захвърлила в забрава 1422 преписки и следствени дела от периода 1989-1996 година. А част от папките с делата дори е заключила в гардероба, защото... бюрата и масите вече били претъпкани.
Освен забатачените дела Вероника Кольова на практика е отървала от затвора 26 души, като не е изпълнила влезли в сила присъда. Сроковете за тяхното изпълнение са били погасени по давност.
Обвинителният акт срещу магистратката беше внесен през юни 2007 г. в Софийския градски съд. Оттогава до днес е имало няколко заседания, които поради една или друга причина са били отлагани.
Най-вероятно няма да е по-различна съдбата и на заседанието в четвъртък. То също може би ще бъде отложено, тъй като председателят на съдебния състав имал здравословни проблеми.
На 27 юни (петък) пък най-накрая трябва да бъде даден ход на делото срещу бившия заместник районен прокурор на София Петър Чалъмов. Досъдебното производство е образувано на 7 септември 2006 г. от Инспектората на ВКП, защото от юни 2005 г. до юли 2006 г. Петър Чалъмов неправомерно е изисквал и преразпределял на обвинителите от Отдела за икономически престъпления в Софийската районна прокуратура (СРП) дела, които не са били от тяхната компетентност.
Освен това, в качеството си на заместник-шеф на СРП, Чалъмов е сменял едни наблюдаващи прокурори с други и се е произнасял по преписки, които незаконно е изземал от подчинените си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във