Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРОКУРАТУРАТА ПИСА ДВОЙКА НА ЗАТВОРНИЧЕСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ

Тази седмица тръгна зле за затворническата администрация, след като прокуратурата й писа слаб заради батака в местата за лишаване от свобода. В понеделник (3 септември) прокурорът от Върховната касационна прокуратура (ВКП) и ръководител на арбитражната комисия в Българския футболен съюз Антон Гюров приключи с изготвянето на протокола за проведената проверка и го изпрати на заместник-министър Димитър Бонгалов за изпълнение.
В него магистратът е включил няколко важни препоръки с указанието в рамките на един месец да получи обратно от Димитър Бонгалов информация какво е свършено по тях. А те са следните:
- да се създаде организация за системни проверки, които да извършват надзирателите в затворите;
- да се завиши контролът в цеховете и предприятията, в които работят затворници. Според резултатите от проверката точно през този канал пандизчиите се снабдяват с пили, ножици, клещи, отвертки и други предмети. Освен това в работилниците затворниците имат възможност сами и на спокойствие да изработват оръжията, които по-късно внасят в килиите;
- да се установят и анализират съществуващите досега способи за незаконно вкарване на предмети, оръжия, мобилни телефони и подобни предмети и да се предвидят контрамерки;
- много по-усилена работа с надзирателите занапред, те да бъдат стимулирани морално и професионално.
Както вече е известно, скандалът около местата за лишаване от свобода и следствените арести избухна след внезапна проверка в Софийския централен затвор, разпоредена от заместник главния прокурор Камен Ситнилски и извършена под прякото ръководство на прокурора от ВКП Антон Гюров.
Според информация на Параграф 22, по време на прокурорската акция са претърсвани по две или три произволно избрани килии от различните секции в Софийския централен затвор: за рецидивисти, за обвиняеми и подсъдими, излежаващи най-тежките мерки за неотклонение задържане под стража, както и т.нар. домакински групи (затворници, занимаващи се с кухнята на пандиза и почистването) и в отряда за чужденци. Последната е била от особено важно значение, тъй като проверяващите са предполагали, че те са между най-активните разпространители на наркотици в затвора.
Доколкото Параграф 22 успя да разбере, търсенето на дрога също е било предварително планирано от магистратите. В една от тарашените килии ченгетата, които са правили обиска, вкарали и специално обучено куче. Животното наддало вой веднага след като подушило едно от шкафчетата в малката стаичка. Униформените открили тайник с двойно дъно, в който обаче нямало дрога. Реакцията на кучето обаче доказала, че преди проверката вътре са били складирани наркотици.
Магистратите от Върховната касационна прокуратура (ВКП) и Софийската градска прокуратура (СГП) и полицаи от Столичната дирекция на полицията намериха в десет килии четири джиесема, пет SIM-карти, три зарядни устройства за мобилните телефони, шест самоделно изработени ножа, четири отвертки, една ножица, едно джобно ножче и един чифт клещи.
Проверяващите били изумени, когато в две от килиите видели две отвертки които си стоят върху шкафчетата пред погледите на надзирателите. Според Гюров това недвусмислено показва, че в затвора не се осъществява ефективен и постоянен контрол от надзирателите. Според него вината за допуснатите пропуски е на администрацията на затвора, а като цяло - на Главна дирекция Изпълнения на наказанията, отговорник за която е заместник-министър Димитър Бонгалов.
Проверката в Централния софийски затвор няма да остане изолиран случай, заяви пред Параграф 22 прокурор Гюров. До края на годината магистрати и ченгета ще инспектират поне още два-три затвора и няколко следствени ареста, в които са регистрирани най-много жалби от подсъдими и затворници. От Върховната касационна прокуратура обаче пазят в тайна адресите на бъдещите си проверки, за да може отново да се заложи на изненадата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във