Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Прокуратурата побутна Станишев към съда

Бившият държавен мъж №1 Сергей Станишев официално бе обвинен в сряда (14 юли) за това, че не е пазил добре тайните на самата държава. Така той стана третият министър-председател от най-новата история на България след Андрей Луканов и Стефан Софиянски, който попадна на мушката на Темида.
Софийската градска прокуратура повдигна срещу него обвинение по чл.358 ал.1, вр.чл.26 ал.1 НК за това че в периода от 4 ноември 2005 г. до 10 септември 2009 г. в гр. София, в условията на продължавано престъпление, е загубил 7 документа. Три от тях са изготвени от ДАНС, два от МВР, един от министъра на отбраната и един от структури на НАТО. Документите са съдържали информация, представляваща държавна тайна, и са били връчени на бившия министър-председател лично и срещу подпис, се казва в официалното становище на СГП.
Досъдебното производство по случая е образувано в края на ноември 2009 година. В хода на разследването са били разпитани около 10 свидетели. Назначени и приложени са две експертизи: графологична и оценително-информационна.
Експремиерът Сергей Станишев пристигна в Националната следствена служба 15 минути преди посочения в призовката час. Той бе придружен от адвокатите Васко Василев и Ина Лулчева, които поеха защитата му.
Останалият без имунитет преди 8 месеца Станишев заяви, че и следствието и прокуратурата, действат под огромния натиск на изпълнителната власт. Изпълняват нейна политическа поръчка - за мен това няма никакво съмнение, категоричен бе той в изявлението си пред сградата на НСлС. В подкрепа на твърдението си Станишев разказа за сигнал от парламентарната група на Коалиция за България до прокуратурата срещу министъра на финансите Симеон Дянков. В него се посочва, че Дянков съзнателно е разгласил класифицирана информация за секретно споразумение между правителството и БНБ, свързано със стабилността на банковата система. По-късно министърът излъгал, че е декласифицирал това споразумение. То обаче е било открито със съответният гриф в секретна секция на парламента. „По този сигнал няма никакво действие. Затова смятам, че прокуратурата не действа безпристрастно, а изпълнява политическа поръчка и има двоен стандарт, подчерта бившият премиер. Той не пропусна да обвини приемника си Борисов, че директно дава указания какво да се случи.
Коментирайки делото си, Станишев пожела то да бъде открито, така че информацията да стигне до българските граждани, за да разберат за какви държавни тайни става дума. Аз имах възможност да ги прочета. Една година се ровят да намерят нещо за бившия министър-председател - накрая това е единственото нещо, за което повдигат обвинения, каза Станишев.
Според новия клиент на прокуратурата той е знаел съдбата си още отпреди осем месеца. Знаех, че обвинението трябва да бъде повдигнато преди началото на лятната ваканция, заяви Станишев.
Не може да се отрече, че действително това очакване периодично беше подгрявано от държавното обвинение. Според прокуратурата бившият премиер определено има вина за изчезналите от Министерския съвет 11 доклада, седем от които с класифицирана информация.

(КАРЕ)
Според чл. 1, ал. 3 от Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ) такава информация е тази, представляваща държавна или служебна тайна, както и чуждестранната класифицирана информация.
В чл. 28., ал. 1, се посочва, че нивата на класификация за сигурност на информацията и техният гриф за сигурност са: Строго секретно; Секретно; Поверително; За служебно ползване.
Информацията, класифицирана като държавна тайна, се маркира с гриф Строго секретно в случаите, когато нерегламентиран достъп би застрашил в изключително висока степен суверенитета, независимостта или териториалната цялост на Република България или нейната външна политика и международни отношения, свързани с националната сигурност, или би могъл да създаде опасност от възникване на непоправими или изключително големи вреди, или да причини такива вреди в областта на националната сигурност, отбраната, външната политика или защитата на конституционно установения ред;
Гриф Секретно се употребява в случаите, когато нерегламентиран достъп би застрашил във висока степен суверенитета, независимостта или териториалната цялост на Република България или нейната външна политика и международни отношения, свързани с националната сигурност, или би могъл да създаде опасност от възникване на труднопоправими или големи вреди, или да причини такива вреди в областта на националната сигурност, отбраната, външната политика или защитата на конституционно установения ред;
Поверително - в случаите, когато нерегламентиран достъп би застрашил суверенитета, независимостта или териториалната цялост на Република България или нейната външна политика и международни отношения, свързани с националната сигурност, или би могъл да създаде опасност от възникване на вреди, или да причини такива вреди в областта на националната сигурност, отбраната, външната политика или защитата на конституционно установения ред.
Информацията, класифицирана като служебна тайна, се маркира с гриф За служебно ползване.
(край на карето)

Стартът на делото за изчезналите документи бе даден през есента на м.г., когато премиерът Бойко Борисов установи липсата в секретното деловодство на МС на десетина доклада от ДАНС. Повод за това беше прословутият доклад на агенцията, който лоялният гражданин тогава и днешен обвиняем Алексей Петров връчи на бившия си съдружник Бойко Борисов. Най-любопитното е, че проверката на прокуратурата как този секретен документ е попаднал в ръцете на Петров приключи набързо и не бе посочен обвиняем. Изясняването на вината на бившия премиер за изчезването на въпросните 7 доклада обаче се проточи цели 8 месеца.
По ирония на съдбата напоследък животът на бившия лоялен гражданин Алексей Петров и на бившия потребител № 1 на документи с гриф строго секретно в държавата Сергей Станишев е дълбоко белязан от класифицираната информация. Ден преди Станишев да пристъпи прага на НСЛС, за да чуе обвинението срещу себе си, ексбаретата и някогашен агент на спецслужбите обяви, че от кадровото му досие липсва информация, посветена на националната сигурност, която той е предоставял на НСС. Предполага се, че тези документи също са с някакъв гриф и ако твърдението на Петров е вярно, любопитно е кой ги е извадил от досието му и дали и кога те ще се появят на бял свят.
Петров обяви, че са изчезнали, след като във вторник (13 юли) изчете в регистратурата за класифицирана информация на Софийския апелативен съд материали по делото срещу него. А в сряда (14 юли) уточни, че изчезналите документи са свързани с комбинат Кремиковци. Нещата са много по-сериозни от това, което може да се каже на крак. Казах за Кремиковци, всъщност става дума за информация, която касае сериозно националната сигурност и сигурността на европейските ни партньори, да не кажа - неща, които включват и опасности, свързани с пренос на… Пренос на какво, така Петров не можа да каже, тъй като здравеняците от съдебната охрана буквално го отнесоха нанякъде.
Бившата барета не за първи път говори за изтичане на секретна информация от ДАНС. Когато на 8 юли СГС отново не отвърна с взаимност на желанието на Алексей Петров да напусне ареста, той отново засегна този въпрос. Разкритията в последно време за престъпления в крупни мащаби в областта на енергетиката са доказателство за съществуването на организация, която, от една страна, е прикривала престъпно поведение, а, от друга страна, е фабрикувала негативна информация за неудобни и опоненти. Има хора и които носят лична отговорност, които са работили по линия на икономическата сигурност и т.нар. критична инфраструктура, обясни Петров. Той посочи и конкретни хора от ДАНС. Пред комисията за контрол на ДАНС изразих аргументите си за моите съмнения за съпричастност на Веселин Марков (заместник-шеф във ДАНС - б.р.) към изтичане на класифицирана информация. В същото време той е човек, който и сега е на ключова или прикрита ключова позиция в ДАНС, а преди това повече от десетина години заедно със свои колеги е отговаряло за тази икономическа сигурност и критична инфраструктура. В крайна сметка си мисля, че тези хора трябва да носят и сега някаква отговорност за това, а не ДАНС да ходи да разследва след десет години какво се е случило при реализацията на енергийните проекти, сензационно обяви бившата барета.
Любопитно беше и още едно признание на някогашният агент на ДАНС: как той е получил достъп до класифицирана информация на ниво строго секретно (какъвто достъп има и събратът му по съдба Сергей Станишев). От думите на Петров става ясно, че той е проучван от Владимир Писанчев (също на отговорен пост в ДАНС, напуснал агенцията преди две години и върнал се по-късно заедно с Иван Драшков и Веселин Марков - б. р.). Какво да кажем за поведението на Владимир Писанчев, който ми направи най-детайлна проверка при проучването ми за достъп до класифицирана информация с ниво Строго секретно? А сега се опитва да ми фабрикува досие. Такова досие може да се изфабрикува на всеки български гражданин, каза тогава Петров.
Ще бъде интересно да се проследи дали по-нататък в делото срещу Алексей Петров няма да изникне от нищото поредната сюжетна нишка, базирана на изчезналата от досието му информация. Например към обвиненията за организиране на група за изнудване, рекет, пране на пари, склоняване към проституция и други престъпни дейности да се добави и изтичане на държавна тайна.
За подобно престъпление по чл.358 ал.1 от НК, за което обвиняват и Сергей Станишев, законът предвижда наказание „лишаване от свобода до 2 г. или пробация. И Петров, и Станишев са неосъждани, което значи, че на основание на чл. 78А НК и има възможност те да бъдат освободени от наказателна отговорност и да се разминат с административно наказание глоба. Станишев със сигурност ще бъде глобен, Брюксел може би ще е впечатлен, политическите опоненти на властимащите може би ще бъдат респектирани.
Виж, за Алексей Петров чл. 78 А от НК със сигурност ще се окаже мечта. Да напомним думите му: престоят ми в ареста е залог за кариерата на един прокурор и за поста на един министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във