Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРОКУРАТУРАТА ПОДБРА ОБЩИНАРИ ЗА СДЕЛКИ С ИМОТИ

Все по-труден става диалогът между Пловдивската прокуратура и общината. Говорителят на тукашната Апелативна прокуратура Пенка Богданова съобщи, че държавното обвинение е назначило проверки по три сделки - два бартера и една заменка, гласувани от Общинския съвет на 1 август, последния му работен ден преди лятната ваканция.
Става въпрос за терен от 5.3 дка, отреден за изграждането на 28-етажна сграда, на друг терен от 32.6 дка, върху който би трябвало да се построи олимпийско стрелбище, и за замяната на имот в квартал Зеленчукова борса срещу парцел, върху който да се построи училище. Магистратите са изискали цялата документация и по трите сделки.
Тепърва ще се изяснява дали за общината е изгоден бартерът за небостъргача, който включва изграждането на ново кметство на район Източен, още 7 хил. кв. м офиси и жилища. Общата стойност на обезщетението за него е близо 10 млн. лева. Обезщетение от 14 млн. лв. пък трябва да влязат в градската хазна срещу терена за стрелбището.
Три и половина милиона лева кеш се очаква да попълнят бюджета от третата сделка. Собственик на винарска изба замени свой терен до старата зеленчукова борса в район Западен със съседен общински и ще доплати по 1100 лв. на квадрат за разликата в парцелите. Парите са определени за целево финансиране на строителството на училищна сграда за Художествената гимназия и Националната гимназия за сценични кадри.
Дали тези сделки не пристъпват закона, предстои да разберем. Според магистратите обаче Общинският съвет не се е съобразил с тяхната препоръка, направена още през април, всички разпоредителни сделки с общинско имущество да бъдат осъществявани чрез търг с явно наддаване. Тази процедура гарантира в най-голяма степен обществения интерес, е позицията на обвинението. По думите на председателя на Общинския съвет Йордан Кюмюрджиев подобни сделки трябва задължително да се сключват след явен търг. За негово съжаление обаче администрацията държала да има и конкурси, което също е законова процедура.
Междувременно се разбра, че прокуратурата ще сезира Агенцията за следприватизационен контрол за сделката с Мебелна къща. Целият капитал на общинското дружество (100%) беше продаден чрез конкурс през ноември 2007 г. на Стоянстрой ЕООД. В конкурса участваха десет кандидати с оферти от 3 до 4.5 млн. лева и предложения за инвестиции от 1.5 до 10 млн. лв. Цели 40 милиона е обещал да вложи победителят, и то за период от 6 месеца. Проверката ще трябва да изясни дали има направени реални инвестиции, и ако това не е станало, платени ли са съответните неустойки. По всичко личи, че след тежкото лято за общинарите и прокуратурата в Пловдив се очертава и гореща есен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във