Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРОКУРАТУРАТА ПОДБРА ШЕФ НА СОЦИАЛЕН ДОМ СЛЕД НАШЕ РАЗСЛЕДВАНЕ

Месец и половина след като Параграф 22 публикува обширен материал под заглавие Кой изпи млякото на децата от Главиница?, посветен на безумното унищожаване на дарителска програма, по която за 2500 деца всеки ден се осигуряваше по чаша мляко, вече има резултат. Районната прокуратура в Тутракан извърши едномесечна проверка на изнесените в статията данни, която приключи преди броени дни.
Магистратите са констатирали сериозни нарушения, които потвърждават данните от разследването ни. В най-скоро време ще бъде образувано досъдебно производство по обвинение в безстопанственост (чл.219 от Наказателния кодекс), съобщи за Параграф 22 говорителят на Окръжната прокуратура в Силистра Теодор Желев. Най-вероятно то ще бъде срещу директорката на социалния дом в Главиница Маргарита Мицова.

Замисълът
През зимата на 1996 г. френският Ротари клуб - Сен Жил съвместно с българския Ротари клуб решават да съберат средства, с които да се купят крави и те да бъдат отглеждани в непосредствена близост до някои от социалните ни домове.
Идеята е парите да бъдат набрани във Франция, като се спести от някои от редовните вечери и сбирки на Ротари клубовете. Така биват събрани около 33 750 долара. Ротари Интернешънъл удвоила средствата и те станали близо 67 500 щ. долара. С част от тях били купени 27 юници, а друга част от парите били заделени като резервни средства за изхранването им за две години напред (в случай на лоши реколти), както и за доилна инсталация, за два трактора, един комбайн и друга селскостопанска техника.
Целите на проекта са две: животните да дават мляко, достатъчно за 2500 деца от два социални дома в околията и детското отделение в болницата в Тутракан да пият всеки ден и същевременно тези деца да се обучават за работа в селското стопанство по програма, одобрена от Министерството на образованието и науката.
Началото
От земеделското министерство предоставят за целта 925 дка в землището на градчето. През лятото на 1999 г. 27-те юници вече са закупени от селекционен център в страната. Настанени са в обор, предоставен от общината. Доставени са също три трактора и един комбайн от Франция.
На 27 юни 1999 г. в столицата е подписано споразумение между Ротари клуб-София, община Главиница и Специализираното училище в градчето, според което задълженията на общината са: да поеме изхранването на животните; да плаща наема на отпуснатата държавна земя и сметките за ток, вода, почистващи препарати и всички останали режийни разходи във фермата; да осигури техника за обработка на земята и да се грижи за поддръжката й; да поддържа доилната техника и ветеринарното обслужване на животните.
За специализираното училище остава да обработва предоставената земя и да прибира реколтата от нея.
През следващите две-три години обаче от Министерството на земеделието решили да направят няколко заменки срещу част от нивата, която дотогава обслужвала проекта. Така различни физически и юридически лица се сдобили общо с около 350 дка, а за обработване по програмата останали 555 дка, разказаха наши източници.
На 19 септември 2002 г. тогавашният заместник-министър на земеделието Нихат Кабил нарежда със своя заповед да се предоставят за ползване на училището тези 555 дка, принадлежащи на Държавния поземлен фонд. В писмото обаче не се споменава абсолютно нищо за програмата Мляко за 2500 деца завинаги или пък за кравите на Ротари клуб. Но точно този пропуск по-късно ще даде основание на директорката на училището Маргарита Мицова да се разпорежда с имота твърде свободно.
С официален отговор до Параграф 22 от земеделското министерство потвърдиха, че земята е отпусната по линия на програмата Мляко за 2500 деца завинаги.
Балтията
Какво точно се е случвало с проекта от 2002-ра до лятото на 2005 г. не е съвсем ясно. През август 2005 г. директорът на Българо-френския ротариански клуб от наша страна Николай Болтаджиев посещава Главиница, за да нагледа как се развива програмата. Човекът остава потресен, тъй като в кравефермата са налице само... 13 крави и няколко телета. Свидетели подшушват на Болтаджиев, че седем (!?) от кравите по-рано са заклани в чест на лидера на ДПС Ахмед Доган и неговата свита, която пристигнала по някакви дела в околията.
Пред Параграф 22 източници от кухнята споменаха, че още няколко животни били заклани, за да отидат в кръчмата на Неждет Юдаим-Джоджо, който е припознат като интимен приятел на директорката на дома Маргарита Мицова. Тя назначила изгората си за доставчик в училището за умственоизостанали деца.
Ето защо през септември 2005 г. хората от Ротари решават да преместят останалите крави от обора на социалното заведение в оборите на частната фирма Пакарина ООД. Собствениците й Венцислав Величков и Ивайло Керчев приемат предизвикателството и се задължават да подслонят рогатите и да ги изхранват.
Само месец по-късно Маргарита Мицова пък решава, че отпуснатата държавна земя вече не й е нужна и се отказва от нея. Пише писмо до земеделското министерство с това обяснение, което обаче две години и половина по-късно... все още пътува по трасето до министерството.
След като пише писмото обаче, директорката се сеща, че въпросната земя все пак може да обслужва по някакъв начин нуждите на специализираното училище. В началото на октомври 2005 г., без да има право на това, директорката отдава под наем държавната земя на Агротида ООД -Исперих. Според договора за земеделската 2005-2006 г. фирмата се задължава да плати наем от 8103 лв. и при прибирането на реколтата да внесе в СУПЗ десет тона пшеница.
През следващата земеделска 2006-2007 г. Мицова и управителят на Агротида ООД Ангел Василев подновяват договора, но той вече е с нови параметри. Фирмата трябва да заплати символичния наем от около 2800 лв. и да достави в дома 21 500 кг зърно от царевица.
За земеделска 2007-2008 г. директорката обаче заявява на Василев, че вече не се нуждае от неговата помощ и ще обработва земята сама. Въпреки че не разполага с необходимата селскостопанска техника.
Къде са децата?
Според годишния отчет за финансовото състояние на училището за 2007 г., съставен от самата Маргарита Мицова, през миналата година бюджетната издръжка на едно дете в дома е възлизала на 1300 лева.
По думите й тези пари, умножени по броя на курсистите, дават сумата на общата бюджетна издръжка на дома, която за 2007 г. е била точно 186 000 лв. и е била отпусната изцяло от общината. Простата сметка сочи, че в дома трябва да има 143 деца.
Пред репортер на Параграф 22 Мицова обаче съобщи, че в момента в училището живеят точно... 89 деца. Което означава, че само за няколко месеца 54 деца са напуснали дома... в неизвестно каква посока. Въпреки това и за 2008 г. на дома е отпусната бюджетна издръжка за 143 деца, а не за 89, колкото са те според директорката. Издръжката на 54 деца за година е - ни повече, ни по-малко - 70 000 лв., но засега нито една отговорна за бюджетния ред институция не се е заинтересувала за какво са харчени те.

Facebook logo
Бъдете с нас и във