Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРОКУРАТУРАТА ПОДБРА СКАНДАЛЕН ФИЛМ С ДЕЦА-СИРАЦИ

Полицията и прокуратурата в Бургас започнаха разследване по повод качените в ИНТЕРНЕТ три клипа с насилие и извращения, в които участват сираци от бургаския Интернат Александър Георгиев Коджакафалията.
Видеото, което лесно може да бъде открито на сайта www.vbox7.com, е шокиращо - малки деца, които пушат цигари и се забавляват с проститутка; първокласници, целуващи се уста в уста; откровени секссцени и групови изнасилвания. Заснетите сцени са натуралистични - размахват се пистолети, хвърчат пръски кръв в побоища.
На един от клиповете е показана закачката на невръстно хлапе с проститутка. Всичко това тече на фона на песен, перифразираща Вазовото стихотворение Аз съм българче…На кадрите се виждат сираци, които се забавляват с проститука, макар, че в към момента на заснемането на филма единият от тях няма още 9 години. Тук с проститутката съм сниман аз. Караха ме да й вдигна полата, да я вържа за ръцете и краката, да я напръскам със спрей и да и скачам отгоре. Не беше гола, беше с пола и сутиен, разказва малкият Христо Харун, един от главните изпълнители във видеото.
Клиповете са създадени за реклама на новия филм Баклава, в който сираците от бургаския интернат са били снимани преди година и половина. Качени са на сайта от потребителя на глобалната мрежа Алексо Петров, който впоследствие се оказва режисьор на скандалната лента.
Историята започва през лятото на 2006 г., когато в бургаския интернат А.Г.Коджакафалията пристигат екипът на продуцентска къща Две и половина и канадската филмова компания Лос Вулгарос. Режисьорът Александър Петров търси деца, които да изпълнят ролите в пълнометражния му филм Баклава.
В неговия сценарий се разказва за братята Джоре и Коце, които след дълга раздяла най-сетне се събират и заживяват заедно. Джоре слуша електронна музика и рисува по стените, а Коце е крадец с огромен стаж в различни интернати, залитащ по попфолка. Съдбата събрала двамата братя заради завещание на починалата им баба. С него тя им е оставила съкровище и те трябва да го открият.
Преди филмчето да бъде заснето, се организирали няколко кастинга заедно с Български червен кръст. В тях освен възпитаниците на бургаския интернат участвали и деца от дом Ронкали в Бургас. Късметът се усмихва на второкласника Христо Харун, който е избран за главната роля на малкия брат Коце. Епизодични роли били раздадени и на други деца - първокласници по това време - Корнелия, Мидхад, Гошо и Ивайло.
Преди започването на самите снимки заместник-директорът на интерната по това време Яна Миланова изпраща запитване до Държавната агенция за закрила на детето в София, допустимо ли е възпитаници на дома да участват в подобни филми. От там с писмо №09033/01.08. 2006 г. отговарят, че това е в интерес на децата и тяхната социализация, като ролите ще се отразят благотворно на малчуганите и на реализацията им в обществото. Единственото изискване е сцените да не уронват престижа на децата и да бъдат подбрани подходящо за възраста им.
Неотлъчно до снимачния екип е и психоложката на дома-интернат Добромира Кралева. Понякога екипът молел психоложката да напусне снимачната площадка с обяснението, че персоналът е многоброен, а се работи в твърде тесен апартамент.
Излизах и чаках отвън с другите деца. Тогава не заподозрях нищо нередно, даже алкохолът във филма не беше истински, а разреждаха кока-колата с вода, за да заприлича на уиски, обяснява Кралева.
Няколко дни след началото на снимките, когато научила от децата за това, заместник-директорът Миланова се усъмнила, че има нещо нередно и разпитала по-подробно. Тогава първокласниците Корнелия и Мидхад разказали, че ги карали да се целуват уста в уста. По този повод Яна Миланова изпраща писмо №442/07.08.2006 г. до Отдела за закрила на детето към Агенцията за социално подпомагане в Бургас. В него пише:
Уведомяваме ви за възникнали опасения относно стила на работа с децата. Снимките се провеждат в апартаменти, като не се допуска придружаващият децата педагог. Поведението на децата, участващи в снимките, не е типично за герои на кинопродукция, липсва сценарий, не им дават да учат думи. На някои от децата е давано да пият кола с вода, но в кадрите е заснета бутилка уиски. Предлагано им е да пушат цигари. Имайки предвид разказаното от децата, имам съмнения, че се злоупотребява с участниците във филма, съобщава в писмото си Миланова.
След като то е получено в отдела за закрила на детето, лично шефката му Елена Инджова посещава снимачната площадка и започва да наблюдава работата. След няколко дни представителите на социалната служба излизат със становище, че снимките могат да продължат, тъй като на тях не се случва нищо нередно.
Според 17-годишния Иво Калчев, един от актьорите във филма още от първия ден децата от бургаския интернат са били наясно, че с тяхно участие ще бъдат записвани сцени на насилие, наркотици, групово изнасилване. Самите деца не са били против това. Според споменатия тинейджър, за намеренията на режисьора да снима подобни сцени са знаели както в училището, така и в Агенцията за закрила на детето. През цялото време на снимките до децата неотлъчно е била психоложката, дори и тогава, когато екипът е карал малчуганите да се правят на пияни, и са им давали вода и разредена кока-кола, все едно пият водка и уиски. Самият Иво Калчев е един от многото участници в българския филм Баклава. Ролята му е на лошо момче, което търси масовите сбивания, пуши трева и пие алкохол, все неща от живота, както казва самият той.
За участието им в сцените, снимани в интерната, в бургаските квартали Победа, Меден рудник и в Синеморец, на децата не е платен нито лев. Пари не са получили и статистите. В снимките участват и актьорите от бургаския драматичен театър Юри Ангелов и Красимир Кацаров, за които впоследствие се оказва, че също не са получили и стотинка за труда си. В епизодична роля във филма се изявава и атрактивният бизнесмен от Велико Търново Митьо Пищова.
Премиерата на филма Баклава бе на кинофестивала Любовта е лудост през септември 2007 г. във Варна. Очаква се всеки момент той да излезе и на широк екран.
Елена Господинова

Facebook logo
Бъдете с нас и във