Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Прокуратурата подхвана бивш кмет на Руен и депутат от ДПС

Парламентът се превърна в спасителния остров за бившия вече кмет на община Руен Дурхан Мустафа. Народният представител от ДПС и бивш първи на Руен е разследван за финансови измами и за незаконно източване на крупни средства от държавния и общинския бюджет.
Според обвинението човекът на Ахмед Доган е прибрал от държавата близо 300 000 лв. чрез сериозно надписани километри за превоз на учениците по руенските села. Извършената ревизия от страна на Агенцията за държавна финансова инспекция установила сериозни злоупотреби.
При нас е образувана преписка въз основа на ревизионен акт на Агенцията за държавна финансова инспекция, потвърди новината и окръжният прокурор на Бургас Ангел Ангелов. Той предупреди, че даже ако се съберат достатъчно данни за образуване на предварително производство и за повдигане на обвинение, делото срещу Дурхан Мустафа няма шанс да тръгне, ако не бъде свален имунитетът на депутата.
Според финансовите ревизори в община Русе са налети близо 1 млн. лв. по проекти, по които или нищо не е извършено, или документите за тях са фалшифицирани.
Основно държавният бюджет е бил източван по две основни направления - надписване на километри за превоз на ученици по селата и помощи за укрепването на язовири и реки. Например
разстоянието от 18 км между Шиварово и Вресово е било отчетено като пробег от 117 километра
Ученици са били извозвани и между селата Рупча, Листец и Люляково, разстоянието между които е само 36 км, но е било отчитано като 138 километра. Допълнително в прокуратурата били изпратени данни, че учениците са транспортирани със стар и опасен автобус, а чисто новият, отпуснат от образователното министерство, стоял предвидливо скътан в гаража и бил изваден едва по време на предизборната надпревара. За превоза общината подписала договор с фирма Евро-89, чийто шеф Хюсеин Исмаилов е общински съветник от ДПС в Руен.
Прокуратурата разследва какво се е случило с 236 000 лв., дадени за укрепване на стените на два язовира в община Руен. Задачата е била възложена на фирма от Варна, но в прокуратурата са постъпили данни, че са
извършени само козметични ремонти
- един кран бил боядисан, една от шахтите била уплътнена и на едно място бил хвърлен малко бетон като имитация на дейност.
Големия си удар обаче местната управа направила с проекта за над 40 млн. лв. по оперативна програма на екоминистерството по мярка Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води. Комисията, определена от кмета, изхвърлила конкурентна оферта, която е с 10 млн. по-евтина от спечелилата. А пък с предвидените пари ВиК мрежата на село Люляково се очертава да е най-скъпата у нас. Срещу тези пари е предвидено да се изгради помпена станция, която да увеличи капацитета на водоподаването от водопровод Камчия и да се подмени ВиК мрежата. Обществената поръчка е спечелена от консорциум Люляково, в който влизат фирмите Комплекс Инженеринг ЕАД, Крамкомплекс ООД, ЕТ Мирса-93, Гарантстрой Комплект АД, Гарантстрой 92, Мега ЕЛ ООД и Строителна компания София ЕООД. Милионите за Люляково обаче могат да бъдат отрязани, след като проектът попадна в списъка на финансираните под засилен контрол.
Междувременно членове на ДПС от община Руен се заканиха да дадат депутата си Дурхан Мустафа на комисията Кушлев. Местните активисти ще настояват тя да разследва как новоизбраният народен представител и досегашен кмет е
спечелил близо 1 млн. лева
с които си е купил суперскъпи недвижими имоти. Според тях, когато седнал на кметския стол през 2003 г., Дурхан Мустафа и съпругата му живеели на ръба на мизерията. Семейството се примолило на бившия кмет на Руен Хюсеин Ахмед и той от съжаление ги пуснал да живеят на квартира в местното общежитие. След известно време Ахмед решил да му продаде мизерния апартамент за 4200 лева.
Само след мандат и половина на кметския стол в Руен Дурхан Мустафа обаче става милионер, шушукат съселяните му. За броени месеци той успява да вдигне огромен палат в родното си село Топчийско, с двор над 4 декара, ограден с двуметров зид. С кметската си заплата от 700 лв., освен с разкошния палат, той се сдобива и с 50 декара черешова градина между селата Черноград и Раклиново. Купил си и огромен суперлуксозен апартамент на пъпа на Бургас, където през седмицата живее семейството му. Дългият списък с имотите на Дурхан допълва внушителна жилищна кооперация в Айтос и няколко магазина.
В Руен хората говорят, че случайно или не, неправомерно източените от общинския и държавния бюджет пари през мандата на Дурхан са точно около един милион лева. Те стигнали до тази сума, след като пресметнали отпуснатите пари по последните проекти, които буквално вадят очите. Най-фрапиращ е случаят с усвояването на 165 000 лв., отпуснати от министерството на Емел Етем за почистване на коритата на Бяла река и Черна река, които минават край село Череша. По документи парите са били изключително необходими, за да се почистят коритата им, да се изградят стена и други обезопасителни съоръжения с оглед на опасността от преливане на реките и предизвикване на наводнения. Скандалното в случая е, че във въпросното село Череша опасни реки няма. Бяла река и Черна река всъщност са
малки поточета с ширина 1.50 метра и са дълбоки до коляно
През летните месеци ручеите пресъхват. Дори и лаик може да разбере, че поточетата нямат нужда от почистване на коритата, а всъщност и нищо не е правено по тях. Това се вижда с просто око.
Скандалът около новоизбрания депутат Дурхан Мустафа гръмна на едно от последните заседание на ОбС в Руен, когато се избираше временно изпълняващ длъжността кмет. Тогава бившият председател на общинския съвет Мустафа Ходжа поиска обяснение от чиновниците откъде ще намерят 273 000 лв., за да ги върнат на държавата. Стана ясно, че докато е бил кмет на община Руен, Дурхан Мустафа е дръпнал неправомерно от държавния бюджет по делегираните дейности 273 000 лв., които сега трябва да се връщат. Усвоените средства били оправдани с подправени пътни листи за ученически превоз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във