Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРОКУРАТУРАТА ПОДХВАНА ЦАРСКИТЕ ИМОТИ

Само седмица след като получи доклада на временната парламентарна анкетна комисия за царските имоти, Върховната касационна прокуратура (ВКП) се задейства и в четвъртък (24 август) образува две дела за имотите на Симеон Сакскобургготски.
Едното ще разследва реституцията на Царска Бистрица, хижата Саръгьол и двореца Ситняково. Те бяха върнати на царя на 18 ноември 2002 г. със заповед на областния управител на Софийска област Олимпи Кътев. Според прокуратурата за тези имоти не е имало никакви нотариални актове, а по преписките за реституцията няма и документи за собственост.
Второто дело е за връщането на двореца Врана. На 23 януари 2001 г. имотът е предоставен на Симеон със заповед на тогавашния столичен кмет Стефан Софиянски. Според прокурорската проверка имотът е върнат в по-голям обем от това, което е описано в актовете за собственост.
Засега делата ще се водят срещу виновни длъжностни лица от областната администрация на Софийска област и от Столичната община. Обвинения ще бъдат повдигнати, когато се съберат достатъчно доказателства за това и когато се конкретизират виновните лица, обясни заместник главният прокурор Камен Ситнилски.
Досъдебните производства ще изясняват дали са извършени престъпления при реституцията на имотите и дали върнатото е това, което собствениците са имали право да получат. Веднага след образуването на делата ще бъдат назначени експертизи по този повод

Facebook logo
Бъдете с нас и във