Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРОКУРАТУРАТА ПОДХВАНА ЛЕКАРИТЕ НА ПЕПИ АМИГОСА

Ако всички държавни обвинители вземат пример от колегата си Божидар Джамбазов от Софийската градска прокуратура, много скоро в България няма да остане нито един вечно болен адвокат, обвиняем и подсъдим. Във вторник (24 януари) Параграф 22 научи, че преди около месец, по разпореждане на Джамбазов, Софийската районна прокуратура е образувала дело срещу неизвестен извършител за съставяне и използване на документ с невярно съдържание.
Този документ е болничен лист и е издаден преди три месеца и половина - в средата на октомври. Според неговото съдържание небезизвестният Петър Петров-Пепи Амигоса е страдал от толкова тежък грип, че изобщо не е могъл да се държи на краката си. И, поради тази причина не е успял да присъства на първото заседание по делото срещу т. нар. кръг Амигос - Иван Тодоров-Доктора, собствениците на Финансово-брокерска къща Амигос - 3 - братята Дойчин и Димитър Мирянови и Петър Петров-Пепи Амигоса, и тяхната служителка Цвета Манавска.
Те ще отговарят пред закона по два текста от Наказателния кодекс (НК): чл.253 - за пране на пари, и чл. 321 - за създаване на организирана престъпна група с цел пране на пари. Според обвинителния акт в периода 1997-2002 г. петимата са придобили от престъпна дейност (контрабанда и незаконно източване на ДДС) близо 99 млн. нови лв., които впоследствие са легализирали (т. е. изпрали) чрез фалшиви документи и фиктивни сделки.
Процесът срещу петимата трябваше да започне на 18 октомври 2005 г., а първото заседание да продължи три работни дни. Съдът обаче не даде ход на делото, защото тогава Доктора се оказа прикован за леглото с високо кръвно, а Пепи Амигоса го удари тежък грип. За щастие на Темида този път нейните слуги не пожелаха да се хванат на въдицата. По искане на прокурора по делото - Борислав Джамбазов, съдът разпореди двамата болници задължително да минат през независима съдебномедицинска експертиза още същия ден, а Доктора и Амигоса взеха, че... оздравяха със скоростта на светлината.
На 19 октомври сутринта Петър Петров смирено застана пред съда и докладва, че всъщност не бил толкова зле, колкото си мислел; че май не го е пипнал грип, а някаква лека настинка; че са му предписани лекарства, но той забутал рецептата някъде из колата си и затова не пиел нищо.
Не по-малко странно се оказа и здравословното състояние на Иван Тодоров. При прегледа в дома на подсъдимия, извършен на 18 октомври следобед, вещото лице д-р Александър Мирчев установи, че кръвното на Доктора вече е нормално. За сметка на това обаче лекарят констатира, че пациентът на Темида има малък кръвоизлив в стомаха, който трябва спешно да бъде лекуван... в специализирано болнично заведение.
Дали Иван Тодоров-Доктора е изпълнил лекарското предписание ще стане ясно на 1 февруари (сряда), когато в Софийския градски съд трябва да започне второто заседание от процеса срещу т. нар. кръг Амигос. Точно по този повод Параграф 22 научи, че за да не се получи в бъдеще още една подобна инфекция, прокурорът по делото Борислав Джамбазов е взел най-ефикасна предпазна мярка. На 14 декември той е разпоредил на Софийската районна прокуратура да образува предварително производство срещу неизвестен извършител по чл.311 и чл. 316 от Наказателния кодекс заради болничния лист на Петър Петров-Пепи Амигоса. (Първата разпоредба гласи: Длъжностно лице, което в кръга на службата си състави официален документ, в който удостовери неверни обстоятелства или изявления с цел да бъде използуван тоя документ като доказателство за тия обстоятелства или изявления, се наказва с лишаване от свобода до пет години. А вторият текст категорично постановява, че наказание до 5 години се налага и на онзи, който съзнателно се ползува от неистински или преправен документ, от документ с невярно съдържание.)
Казано на по-обикновен език, след едномесечен размисъл и консултации (от 19 октомври до 14 декември) прокурор Борислав Джамбазов най-после се осмели да подкара с дебелата тояга, както се казва по друг повод, не само болния подсъдим, но и други две длъжностни лица по смисъла на закона: лекаря - издал болничния лист менте, и адвоката - депозирал въпросния болничен лист менте в съда. Все още това дело се води срещу неизвестен извършител, въпреки че на прокуратурата й е пределно ясно кой лекар е написал фалшивия болничен лист и по чия поръчка. А дали някога ще научим отговора на основния въпрос: Знаел ли е адвокатът на Амигоса - Христо Георгиев, че на 18 октомври е използвал в съдебно заседание документ с невярно съдържание, или не е знаел? - засега не е толкова важно. По простата причина, че ако няма кой да издава болнични листове ментета, трудно ще се намери адвокат, който - заради благото на клиента си - ще грабне химикалката и сам ще съчини някаква достоверна диагноза за пред съда...

Facebook logo
Бъдете с нас и във