Параграф22 Daily

§22 Анализи

Прокуратурата подкова тезата си за руския шпионин

След вчерашното безплодно гостуване на прокуратурата, ДАНС и МВР в парламента, по искане на депутатите да се представи повече информация относно шпионския скандал, днес държавното обвинение се видя принудено все так да оповести подробности по случая. Безплодно, защото в НС нито главният прокурор Сотир Цацаров, нито шефът на ДАНС Димитър Георгиев, нито вътрешният министър казаха нещо повече, от това, което вече беше тиражирано в медиите.

Обвинител №1  вчера обясни "постната" информационна пица, сервирана в парламента по случая, така: "По отношение на информацията, която може да ви бъде предоставена. Налица са две законови разпоредби, които я ограничават. Първата е разпоредбата на Закона за съдебната власт. По силата на Закона за съдебната власт и разпоредбата на чл. 74, т. 16, както и решението на Конституционния съд от 2017 г. Народното събрание не може да изисква от главния прокурор доклад относно дейността на прокуратурата за конкретно наказателно производство. Същевременно действа разпоредбата на чл. 98 от НПК, която изисква разрешение от наблюдаващия прокурор. Независимо от тези две разпоредби и съответно със стремежа и разбира се, задължението от моя страна - от една страна законът да не бъде нарушен, но от друга страна да бъде оказано необходимото уважение и правото на информираност на Народното събрание, ще ми позволите да представя пред вас възможните факти, които могат да бъдат представени. Те ще са в границите на разрешеното от наблюдаващия прокурор, с каквото разрешение със съответни граници, разполагам писмено".

Очевидно днес "границите на разрешеното от наблюдаващия прокурор" са се разширили, съдейки по съобщението на прокуратурата, мотивирано с "интереса на българските граждани да бъдат информирани за действията на правоохранителните органи".

Пресцентърът на Прокуратурата на Република България публикува част от писмения доказателствен материал, събран в хода на разследването срещу Николай Малинов (обвиняем по чл. 105, ал. 1, предложение II от НК), се посочва в съобщението. "Данните са само част от иззетите материали и се публикуват с разрешението на наблюдаващия прокурор. Те ще бъдат представени в пълнота пред съда, когато досъдебното производство приключи. В прес-съобщението е заличена информацията, увреждаща права и интереси, както и лични данни на трети лица. Защитата на националния интерес е позиция, която Прокуратурата на Република България ще следва във всичките си действия. Разследването е започнало от оперативно дело в Държавна агенция „Национална сигурност“. Извършените действия по разследването (претърсване, изземване, личен обиск) са след предварително разрешение от Специализирания Наказателен съд.
На опитите за компрометиране на действията на правоохранителните органи, ПРБ ще отговаря с публичност и прозрачност, при спазване на презумпцията за невиновност и законовите права на гражданите. Процесуално-следствените действия продължават."

Към съобщението е прикачен PDF-файл, съдържащ оригинала на докладната записка, написана от Николай Малинов на руски език, относно необходимата геополитическа преориентация на България. В началото на записката се посочва, че с настоящето изложение авторът би искал да информира адресата си за действията в последните няколко години, насочени към възстановяване на мостовете между България и Русия. "Тези действия се намират в руслото на нашето желание да възобновим геокултурното, политическо и икономическо единство на България и Русия на основата на обединяващите ни славянски корени, традиции и ценности", пише Малинов. По-нататък авторът посочва влиянието на САЩ, които се опитват да подменят цивилизационния избор на страната ни, направен още преди 1150 години назад, насаждането на нихилизъм към славянския ни произход, безцеремонното нахлуване на свободния пазар с неговата либертарианска идеологическа и икономическа мощ, присъединяването ни към НАТО и ЕС с произтичащите от това зависимости.

По-голям интерес предизвиква Приложение №2 към докладната записка, в което Малинов разказва за "безвъзмездно предаване" на активи на стойност половин милиард евро  от страна на "бившия банкер Цветан Василев" на "руския бизнесмен Константин Малофеев". Контактът с Малофеев бил осъществен по предложение на Игор Шогалев и генерал Леонид Решетников. "В периода януари-март 2015 г. беше постигната договореност за предаването на следващите активи в указаните икономически подотрасли", пише в записката. И се изброяват компанията "Виваком", "Дунарит", Авионамс", "ТВ СЕДЕМ" ЕАД, ББТ. 

Прокуратурата е включила в PDF-файла и страничка, този път написана  на български език, "Придобиване на контрол върху ДУНАРИТ АД от ЕМКО ЕООД". На горния ляв ъгъл на страницата се чете дата 17.02.2016, и инициали M.V.M.

В този материал се разкрива схемата за придобиване на предприятието.

Файлът завършва с предложение (на руски език) за продажбата на активи на "КТБ Груп", в които чрез Корпоративна търговска банка влизат предприятия, създаващи около 9% от брутния вътрешен продукт на България. Предложението, написано на руски, е от името на Цветан Василев, собственик на "КТБ ГРУП", без да е подписано.

 

Вижте повече на страницата на прокуратурата:

https://www.prb.bg/media/cms_page_media/Докл. записка, приложения_0.pdf

Facebook logo
Бъдете с нас и във