Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Прокуратурата подмина афери в Алма матер

След куп правонарушения, приписвани в последните месеци на декана на Юридическия факултет в Софийския университет Св. Климент Охридски проф. Тенчо Колев, прокуратурата стигна до заключение, че е чист като сълза. С постановление на заместник градския прокурор на София Иванка Трифонова държавното обвинение отказа да образува досъдебно производство във връзка със сигналите за престъпна дейност на ръководството на факултета, призван да обучава студентите в уважение към закона. Според Трифонова данни за нарушения на преподавателите не са открити и бюджетът на университета, пълнен със средства от държавната хазна, не е ощетен.
Обвиненията за далавери в Юридическия факултет на СУ Св. Климент Охридски тръгнаха от изявления на образователния министър Сергей Игнатов през март тази година за нарушения в 10-12 университета. Той поясни тогава, че е изпратил материалите директно на главния прокурор, но нито една от проверките не е приключила, тъй като са продължителни. Игнатов даде да се разбере, че не става дума за нови събития, а за натрупани през годините оплаквания от университети. Сигналите обаче дошли до него, след като поел министерската длъжност през ноември 2009 година. Всички описани от него схеми водят до незаконно обогатяване на членове на ректорските и деканските ръководства, а не отразяват някакъв стремеж към повишаване на качеството на обучението. Примерно оказа се, че български студенти, учили няколко години в чужбина и решили да се прехвърлят в наш университет, биват принуждавани да плащат такси от по няколко хиляди евро, определени произволно от ВУЗ-овете. Така при официална държавна такса за обучение от 300 лв. студенти в хуманитарните специалности плащали по 3000 евро, а за медицинските - до 5000 евро. За да се заобиколи законът, някои от тези суми били оформяни като дарения, а други били прибирани чрез фирми посредници, набиращи студенти от Европейския съюз. Тези студенти плащали на касата на университета държавната такса, а на посредника - отиващия за рушвети остатък от сумата. Не стига това, ами някои ректорски ръководства определили дори цена за... напускане на ВУЗ-а. Приклещвали студента с отказ да му върнат дипломата за средно образование, ако не плати такса от 1000 лева.
Междувременно част от сигналите за злоупотреби в СУ Св. Климент Охридски попадна и в пресата. Стана ясно, че в прокуратурата е натрупана доста информация - корупция при възлагане на обществени поръчки, неправомерно харчене на пари по магистърски програми в специалността Международно право и международни отношения, прием на студенти с протекции в Юридическия факултет. И за да си има тортата черешка, сред юристите парашутисти се оказа сестрата на телефониста на съдебната мафия Красимир Георгиев, добил слава с прозвището Красьо Черния. С подписа на Тенчо Колев върху академична справка с невярно съдържание Даниела Георгиева цъфнала направо в четвърти курс на ЮФ, малко след като била приета за първокурсник във Великотърновския университет Св. св. Кирил и Методий.
Според изнесеното в медиите връзката на Красьо с Тенчо Колев направила жена му Марияна Дундова, която е член на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота и е назначена с личната протекция на бившия премиер Сергей Станишев. Именно по времето на тройната коалиция семейството разбогатяло пищно откъм имоти, коли, пътувания в чужбина и други житейски екстри. Колев, чиято фамилия е Дундов, е родом от старозагорското село Енина, но семейството вече притежава скъпи апартаменти в столичните квартали Лозенец и Княжево, огромен апартамент и имоти в Банско, както и в Благоевград.
С какъв размах е действало ръководството на Юридическия факултет показват натрупаните лекторски часове по платените магистърски програми, за които студентите плащат по около 2300 лв. годишно. С оглед на обстоятелството, че 70% от събраните суми отива за лекторски хонорари, в медиите изчислиха, че Тенчо Колев и колегите му се разписвали средно срещу... 19 часа лекции на ден. Наред с Колев работохолици стахановци са заместникът му проф. Пламен Пантев, професорите Николай Натов и Орлин Борисов. Реално включените в програмата лекции, според техни студенти и колеги, са 4 часа, но те ги изпявали за не повече от 2 часа и офейквали. А не е ясно и в колко от многобройните юридически факултети и специалности в страната преподават те.
Междувременно Тенчо Колев скочи срещу медиите с обичайните твърдения, че правят манипулации. Деканът отрече ближни нему преподаватели да са надписвали часове и настоя, че студентите се прехвърлят от други университети по регламентирана процедура. Той отрече да е правена проверка от ДАНС във факултета, а също че е сключена незаконна сделка за купуване на никому ненужна техника и оборудване за т. нар. лабораторията по криминалистика.
Въпреки че актът на заместник градския прокурор на София формално потвърждава думите му, парламентарната Комисия за борба срещу корупцията и конфликт на интереси съобщи тази седмица, че прави проверка за случая с въпросната лаборатория. В комисията има сигнал не само срещу декана проф. Тенчо Колев, но и срещу ректора проф. Иван Илчев, в който се твърди, че с тяхна благословия са изразходвани неправомерно публични средства в размер на над 1 млн. лева. Втората част на сигнала съдържа информация за надписване на часове от преподаватели. Депутатите ще настояват Агенцията за държавна финансова инспекция да провери правилно ли са изразходвани парите.
Ректорът Иван Илчев взе страната на Тенчо Колев и на свой ред се включи в опроверженията. Според него не ставало дума за злоупотреби, а за условни числа, които изглеждали надути, защото отразявали и извънаудиторната заетост на преподавателите, свързана с подготовката на учебния процес, с ръководството на докторанти, изпитването на студенти и др. Тази извънаудиторна заетост се изчислявала по специфични правила, приети от Академичния съвет на СУ и отразяващи останалите задължения на предподавателя. Илчев заяви, че причина за проблемите в Юридическия факултет са междуличностни конфликти - някои преподаватели се почувствали онеправдани и след като не успели да убедят в правотата си ръководството на факултета, прибегнали до разпространяване на доноси.
В края на октомври наред със сестрата на Красьо Черния, ВИП-студент по право, без да е виждан от колегите си, се оказа и заместник-председателят на полицейския синдикат Галентин Грозев. От профсъюзната организация се оплакаха, че заради публикации в медиите СДВР проверява Грозев, без той да е уведомен. Грозев не отрече обаче, че е съвипусник на Даниела Георгиева. Той бил записан в V курс, въпреки че почти не стъпвал в Юридическия факултет. Системното му отсъствие от лекции и упражнения се дължало на голямата му синдикална заетост, а семестриалните заверки ставали с благословията на декана Тенчо Колев. Грозев се оправда на свой ред с одобрена миналата година от декана молба за ускорено следване. В добавка заяви, че МВР го мачка заради синдикалната му дейност и се закани да подаде жалба до прокуратурата, за да се установи законна ли е проверката срещу него.
В крайна сметка дори и за лаиците е ясно, че отказът на прокуратурата да образува досъдебно производство по тези сигнали е внушен отвън. А юристите, завършили Право в СУ Св. Климент Охридски, знаят не от вчера ако не за всички далавери, то поне че парашутисти и неподозирани отличници винаги е имало. Обяснението дадоха със затрогваща откровеност преди дни същият проф. Тенчо Колев и страшилището на трудовото и осигурително право във факултета проф. д-р Красимира Средкова. По повод представянето на резултатите от изследване за реформата в юридическото образование те отсякоха, че не може професорът да взема значително по-малка заплата от тази, която бившият му студент получава при старта на своята кариера като младши съдия. Навремето заплатите на професорите по право са се равнявали на заплатите на съдиите във Върховния съд. Преподава се при мизерни условия, затова и резултатите са такива, заявиха Колев и Средкова. Пропуснаха само да обяснят защо се оплакват, щом техните резултати не изглеждат никак лоши!

Facebook logo
Бъдете с нас и във