Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРОКУРАТУРАТА ПОГНА БИВШИЯ ОБЛАСТЕН НА РУСЕ

Януарски мраз обгражда бившия областен управител на Русе Румен Януаров. Срещу него в съда бе внесен обвинителен акт за неупражнен достатъчен контрол при разпореждане с държавно имущество, от което са последвали значителни щети. Обвинението срещу Румен Януаров е за престъпление по чл.219, ал.2 от НК, който предвижда затвор до три години и глоба до пет хиляди лева. Лошата прогноза за областния дойде във вторник (22 януари) откъм Окръжната прокуратура.
Обвинителният акт е и срещу тогавашния ръководител на дирекция в областната администрация на Русе и бивш областен управител на Силистра Димитър Маринов. Той пък е обвинен в престъпление по служба и че е допуснал ползването на недвижим държавен имот, без да е извършено приемане-предаване и без да бъде заплащан наем за него с цел да набави облага за Български олимпийски комитет - София. Според прокуратурата БОК е ползвал на аванта имота от 15 ноември 2002 до 28 февруари 2003 г. Над Маринов тегне чл.282, ал.2 от НК, който предвижда от една до осем години затвор.
В дъното на скандала е бившата партийна резиденция Липник в едноименния парк край града, която предишната областна управа отдаде под наем. До 1989 г. тя се ползваше само от върхушката на БКП, като там на спокойствие са се срещали Тодор Живков и Николае Чаушеску. През 90-те години резиденцията бе временно стопанисвана от Русенската свободна зона и бе място за официални и работни разговори между премиери и министри на България и Румъния.
Обрат в официозната съдба на резиденцията бе внесен през 2002 г., след посещение на неотразимия шеф на Българския олимпийски комитет (БОК) Иван Славков в Русе. След визитата му имотът бе даден под наем на БОК срещу 2630 лева. Година по-късно обаче обектът отиде при олимпийците за безвъзмездно ползване. Шефът на БОК от своя страна натовари русенския клуб Олимпиец да поеме разходите по издръжката на Липник.
Около мътната сделка тогава се спрягаха имената и на живеещия понастоящем в Испания скандалноизвестен бизнесмен Илиян Пенев-Мацола, на бившия окръжен прокурор на Русе Люлин Матев и на доскорошния член на Висшия съдебен съвет и заместник апелативен прокурор на София Николай Ганчев.
Около взаимоотношенията на тримата през 2004 г. избухна огромен скандал, като от НСБОП извадиха 16 папки със стенограми от телефонни разговори, придобити със специални разузнавателни средства и уличаващи Матев и Ганчев в нерегламентирани контакти със сикаджията Илиян Пенев-Мацола. Кълбото започна да се разплита през март 2004 г., когато спецченгета от тогавашната РДВР - Русе, започнаха разследване срещу представителя на СИК в региона и неговото обкръжение. По време на първия етап на операцията с кодово име Одиторите в началото на април същата година бе задържана 13-членна наказателна бригада на Мацола. Вторият етап от мащабната акция с кодово название Котките се проведе в началото на май 2004 г., като едновременно бяха претърсени шест офиса на фирми и сдружения, контролирани пряко или чрез подставени лица от Мацола. Сред обектите бяха резиденция Липник и клуб Олимпиец.
По повод обвиненията на прокуратурата бившият вече областен Януаров, заяви, че не се смята за виновен. Подозирам, че бивши мои политически другари от НДСВ стоят зад атаката на прокуратурата, обяви още ексгубернаторът. Според него, наемите за три месеца от по 3000 лв., за които той е преследван от Темида, всъщност липсват, защото наемателите по-късно са встъпили във владение. Това е отразено в поправка към договора, утвърдена лично от мен, твърди още Януаров. Според него Сметната палата е разследвала случая през 2005 г., но не е сезирала прокуратурата и не е било повдигнато обвинение. Случаят е тенденциозен, защото за едно и също нещо срещу Димитър Маринов и мен са повдигнати различни обвинения, смята още бившият областен управител.
Димитър Ростиславов

Facebook logo
Бъдете с нас и във