Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРОКУРАТУРАТА ПОВДИГНА ОБВИНЕНИЕ СРЕЩУ РУШВЕТЧИЙКАТА ОТ ВСС

Обвинение по чл.304, ал.1 от НК, който предвижда наказание до шест години затвор и 5000 лв. глоба заради предложен подкуп на длъжностно лице повдигна Бургаската окръжна прокуратура (БОП) срещу шефката на финансовия отдел на Висшия съдебен съвет (ВСС) Илияна Накова.
Както вече е известно, тя бе задържана в сряда (27 август) за 24 часа в РПУ - Несебър, след като се опита да подкупи с три банкноти от по 20 лв. двама пътни полицаи заради предизвикан от нея инцидент. При него пострада 66 - годишната Магдалена Фритцше, българка с немски паспорт, която по това време била на почивка в курорта Слънчев бряг.
Инцидентът се разиграл в следобедните часове. Джипът, марка Сузуки гранд витара на 32-годишната служителка от ВСС, навлязъл в улица с еднопосочно движение в Слънчев бряг и преминал през краката на сънародничката й. Веднага след това Накова подала газ и понечила да отпраши от местопроизшествието. Настигната била от съпруга на пострадалата, който се развикал за помощ и уведомил полицаите.
Пред униформените служители от РПУ - Несебър, Накова категорично отказала да даде проба за алкохол и се легитимирала със служебната си карта от ВСС. След като станало ясно, че инцидентът няма да се размине, тя демонстративно подхвърлила три сгънати банкноти от по 20 лв. на двамата полицаи с предложение да се почерпят. Отказът им да приемат парите предизвикал яростта на служителката от ВСС, която демонстративно започнала да размахва личната си карта и да плаши служителите на реда с уволнение. Знам за какви мижави 500 лв. работите, ето, да се почерпите и да си ходя, заявила на органите на реда представителката на ВСС. Офертата й била придружена с демонстративно пускане на банкнотите в служебната кола, според разказите на двамата полицаи.
Парите са иззети и ще бъдат изпратени за дактилоскопна експертиза, за да бъдат свалени от тях отпечатъците за доказване на престъплението.
Полицай съм от 13 години и половина, но за първи път в цялата си практика се сблъсквам с толкова цинично поведение, и то на дама. Жената се държеше изключително арогантно и пренебрежително. Крещеше ...вие не знаете коя съм аз, ще ви уволня… После хвърли банкнотите в колата ни. Вярно е, че е държавен служител, че заема висок пост, но това не й дава право да унижава редовите полицаи, разказва един от двамата катаджии главен сержант Стоян Желев. Заедно с колегата си полицай Иван Иванов двамата са предложени за награда от министъра на вътрешните работи за проявена доблест.
Освен обвинението по чл.304, ал.1 от НК - за предлагане на подкуп на длъжностно лице, срещу Накова вече има образувано и второ дело в Районната прокуратура в Несебър - за нанасяне на средна телесна повреда на Магдалена Фритцше.
Очаква се разследването да приключи в рамките до два месеца, според наблюдаващите прокурори, и делото да влезе в съда.
Към момента Илияна Накова е освободена под парична гаранция от 300 лв., определена от дознателката Светла Стоянова. Наблюдаващият прокурор от Бургаската окръжна прокуратура Калина Чапкънова не е възразила, научи Параграф 22.
Ако вината на Накова бъде доказана, предвидените в закона наказания за подобни деяния са повече от сериозни, коментират юристи.
След инцидента главният секретар на ВСС Славка Каменова обяви, че Висшият съдебен съвет започва дисциплинарно производство срещу Накова. В понеделник (1 септември) финансовата шефка е трябвало да се яви пред Каменова, за да даде писмени обяснения по случая. Ход на производството не е даден, защото Накова не дошла във ВСС, с мотив че има ангажимент в Бургас. Илияна Накова е призована да даде обяснения на 15 септември, уточниха от ВСС.
Защитник на скандалната служителка е Станко Кралев, който е сред топадвокатите по наказателни дела в Бургас. Той е поел и защитата на убиеца от бургаското бистро Бохеми - експолицая Евгени Ганев. След убийството се разрази скандал, който отнесе главата на шефа на РПУ - Приморско, Красимир Димов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във