Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Прокуратурата права наполовина за Бомбаджиите

Прокуратурата и МВР изпаднаха в онази популярна ситуация, в която оптимистът и песимистът обсъждат полупълната чаша с вода. Екипът от прокурори и разследващи полицаи, който работи по взривовете пред офисите на ДСБ и РЗС, позна наполовина, че двамата братя Ермолаеви, задържани за бомбите, са палнали фитила.
Софийският апелативен съд (САС) наложи в четвъртък (4 август) постоянна мярка за неотклонение задържане под стража на Веселин Ермолаев, по-малкия от двамата братя, обвинени за взрива пред централата на партия РЗС на бул. Дондуков. Той бе оставен в ареста въпреки чистото си съдебно минало.
Причината Веселин да остане в ареста е, че бомбаджията е разпознат от свидетеля Стефан Рашев, а също и поради сходство между вещество, което е изолирано от дрехите му, и частици от разпръсналия се взрив. Съдията, който гледаше мярката, посочи още, че когато е пуснал Веселин под гаранция, Софийският градски съд (СГС) е подценил начина на извършване на престъплението.
За другия брат - Павел Ермалаев, апелативния съд определи само да се подписва в районното. Съдиите прецениха, че липсват категорични доказателства, че той е участвал в поставянето на взривно устройство пред централата на партията. Но си остана обвиняем като съавтор на престъплението. Нека припомним, че СГС освободи на 29 юли 2011 от ареста братята бомбаджии и им наложи да внесат парична гаранция в размер на 2000 лв. всеки. Според магистратите не съществувала опасност те да извършат друго престъпление или да се укрият, съдействали са на разследващите органи и адресът им е известен. В крайна сметка съдебният състав прецени, че може да се направи обосновано предположение, че двамата са автори на деянието, макар и доказателствата да не са категорични.
Прокуратурата разчита главно на откритите следи от взривни вещества по дрехите и ръцете на обвиняемите, както и на показания на очевидци на взрива. Защитата на двамата обвиняеми обаче обясни първото обстоятелство с факта, че двамата били футболни фенове, а по стадионите често се използват всякакви вещества. Между другото, преди да пуснат Ермолаеви под гаранция, пред залата присъстваха около 50 членове на футболния фен клуб на Левски София-запад. Пред журналисти те обясниха, че това е поредното скалъпено дело срещу София-запад и истинските бомбаджии са на свобода.
Според адвокатите никой от свидетелите не потвърждава по категоричен начин, че някой от братята е видян да оставя пакет с бомба пред централата на РЗС. Очевидците описват мъж с качулка и черно яке, висок между 170 и 180 сантиметра. Според показанията им лицето на мъжа не се е виждало, но той е имал специфичен деформиран орлов нос. Защитата посочи, че описанието на носа на заподозрения не отговаря на никой от обвиняемите.
Павел и Веселин, които са осъждани вече за хулиганство, бяха заловени на 27 юли и обвинени за поставянето на самоделното взривно устройство пред сграда в столицата. Двата взрива пред партийните офиси гръмнаха рано сутринта на 19 юли в София. Единият взрив се задейства пред централата на РЗС на бул. Дондуков , а другият - пред клуб на ДСБ на бул. Сливница. Пораженията бяха незначителни. Според полицията мощността на двете шашки е било около 150 грама тротилов еквивалент. Прокуратурата образува две отделни производства.
Пет месеца по-рано, на 10 февруари 2011 г., взривно устройство избухна и пред редакцията на вестник „Галерия в сградата на издателство Милениум на бул. Цариградско шосе в София. Пораженията от него бяха доста сериозни, тъй като взривът бе с около 400 грама тротилов еквивалент, но нямаше жертви и ранени. И до ден днешен няма абсолютно никаква яснота кой и защо постави онази бомба, въпреки обещанието на премиера службите да се задействат и да открият атентатора. В сегашния случай - с взривовете пред партийните централи, има известен напредък, тъй като вече има обвиняеми. Остава да видим дали доказателствата на прокуратурата ще издържат в бъдещото съдебно дело. И тогава ще разберем дали чашата е била наполовина пълна, наполовина празна или поредната горчива за МВР и за прокуратура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във