Параграф22 Daily

§22 Анализи

Прокуратурата продължава с "оптимизацията". При съдилищата - мъртва тишина...

Бавно и полека прокуратурата се "самореформира". Макар че засега промените в държавното обвинение като че ли се изчерпват само в смяната на табелките пред сградите, в които се помещават новите му териториални отделения. Но процесът изглежда необратим - от новия главен прокурор догодина ще се очаква просто да го довърши.

Да припомним, че прокуратурата пристъпи към "оптимизация" миналата година. Идеята е да останат 28 районни прокуратури - в големите областни градове. А останалите поетапно да се "влеят" в тях и да се превърнат в техни териториални отделения.

Вече бяха закрити 11 районни прокуратури, които се превърнаха в отделения. А от 1 януари 2020 година предстои същото да се случи в още 28 селища в страната: в Малко Търново, Несебър, Поморие, Средец, Царево, Котел, Нова Загора, Велики Преслав, Нови пазар, Исперих, Кубрат, Омуртаг, Попово, Радомир, Елена, Кнежа, Червен бряг, Левски, Никопол, Провадия, Девня, Бяла, Дулово, Тутракан, Първомай, Гълъбово, Раднево и Елхово. Решението  бе гласувано в сряда (19 юни) от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и се очаква без проблем да бъде одобрено и от пленума на ВСС. За останалите малки прокуратури "закриването" изглежда просто въпрос на време.

Първият етап предизвика турбуленции - граждани от Мадан и Чепеларе дори се вдигнаха на бунт в защита на прокуратурите си. Но за следващата вълна на "окрупняването" главният прокурор Сотир Цацаров предупреди подчинените си да не си и помислят да се сдружават с кметове и местни партийни величия. И те като че ли го чуха - поне засега всичко около "реформата" си тече мирно и тихо.

Пък и гражданите вече проумяха, че за тях на практика нищо не се променя и че   прокуратурите ще си останат там, където бяха - барабар с гишетата и деловодителките. Единственото, което може да им се случи, е преписките, жалбите и молбите им да се бавят повече, докато се подмятат между областния град и обратно. Няма да  намалее и финансовата тежест по издръжката на държавното обвинение - до момента "реформата" не води до драстично свиване на разходи в системата.

"Окрупняването" основно облекчава работата на прокуратурата. На първо място обвинението си решава кадровия проблем с малките прокуратури, които служат най-често само като трамплин в кариерата на младите обвинители. Веднъж постъпили в системата и заели място в нея, те с четири очи гледат да драснат към големите градове и го правят. Само че това текучество периодично опразва малките населени места от кадри и се стига до там, че даже и за шефове да няма кандидати. Със сливането на прокуратурите се дава възможност за по-добро използване на човешкия ресурс в системата и по-справедливо и равномерно разпределяне на преписките и делата между прокурорите. А рано или късно се очаква да се стигне и до съкращения в администрацията.

Вярно, "преструктурирането" на прокуратурата не е реформа, но все е някакъв опит за някаква промяна, която би могла да доведе (макар и в бъдеще) за свиване на разходите в системата до малко по-приемливи нива.

За съдилищата обаче времето сякаш е спряло. Всички разговори за каквато и да било промяна, включително и за оптимизация като тази, която правят в прокуратурата, или се избягват, или спират до сакралната дата 31 декември 2020 година, когато трябва да приключи финансирания от Европа проект за създаване на модел за оптимизация на съдебната карта. Нежеланието дотогава  да се правят каквито и да било други "резки движения" в системата, е видимо.

Впрочем, след седмица се очаква двете колегии на ВСС: прокурорската и съдийската, да обсъдят заедно резултатите от досегашната прокурорска реорганизация и плановете за съдийската - ако въобще има такива. Да видим...

Новите промени в прокурорската карта:

             1. Районна прокуратура Бургас с териториални отделения в градовете Несебър, Поморие, Средец, Царево, Малко Търново в рамките на съдебен окръг гр. Бургас, със съдебен район, обхващащ административно-териториалните граници на общините Бургас, Камено, Созопол, Поморие, Малко Търново, Несебър, Царево, Приморско, Средец.

         2. Районна прокуратура Сливен с териториални отделения в градовете Котел и Нова Загора, в рамките на съдебен окръг гр. Сливен, със съдебен район, обхващащ административно-териториалните граници на общините Сливен, Котел, Нова Загора.

         3. Районна прокуратура Шумен с териториални отделения в градовете Велико Преслав и Нови пазар, в рамките на съдебен окръг гр. Шумен, със съдебен район, обхващащ административно-териториалните граници на общините Шумен, Венец, Хитрино, Нови пазар, Каспичан, Каолиново, Никола Козлево, Велики Преслав, Върбица, Смядово.

         4. Районна прокуратура Разград с териториални отделения в градовете Исперих и Кубрат, в рамките на съдебен окръг гр. Разград, със съдебен район, обхващащ административно-териториалните граници на общините Разград, Лозница, Цар Калоян, Кубрат, Завет, Исперих, Самуил.

         5. Районна прокуратура Търговище с териториални отделения в градовете Омуртаг и Попово, в рамките на съдебен окръг гр. Търговище, със съдебен район, обхващащ административно-териториалните граници на общините Търговище, Попово, Опака, Омуртаг, Антоново.

         6. Районна прокуратура Перник с териториално отделение в гр. Радомир, в рамките на съдебен окръг гр. Перник, със съдебен район, обхващащ административно-териториалните граници на общините Перник, Брезник, Трън, Радомир, Земен, Ковачевци.

         7. Районна прокуратура Велико Търново с териториално отделение в гр. Елена, в рамките на съдебен окръг Велико Търново, със съдебен район, обхващащ административно-териториалните граници на общините Велико Търново, Полски Тръмбеш, Елена, Златарица.

         8. Районна прокуратура Плевен с териториални отделения в градовете Кнежа, Левски, Никопол и Червен бряг, в рамките на съдебния  район  гр. Плевен, със съдебен район, обхващащ административно-териториалните граници на общините Плевен, Долни Дъбник, Долна Митрополия, Пордим, Никопол, Гулянци, Искър, Кнежа, Левски, Белене, Червен бряг.

         9. Районна прокуратура Варна с териториални отделения в градовете Провадия и Девня , в рамките на съдебен окръг гр. Варна, със съдебен район, обхващащ административно-териториалните граници на общините Варна, Аврен, Аксаково, Белослав, Бяла, Долни чифлик, Провадия, Дългопол, Ветрино, Девня, Суворово, Вълчи дол.

         10. Районна прокуратура Русе с териториално отделение в гр. Бяла, в рамките на съдебен окръг гр. Русе, със съдебен район, обхващащ административно-териториалните граници на общините Русе, Ветово, Иваново, Сливо поле, Бяла, Борово, Две Могили, Ценово.

         11. Районна прокуратура Силистра с териториални отделения в градовете Дулово и Тутракан, в рамките на съдебен окръг гр. Бургас, със съдебен район, обхващащ административно-териториалните граници на общините Силистра, Алфатар, Кайнарджа, Ситово, Дулово, Тутракан, Главиница.

         12. Районна прокуратура Пловдив с териториално отделение в гр. Първомай, в рамките на съдебен окръг гр. Пловдив, със съдебен район, обхващащ административно-териториалните граници на общините Пловдив, Родопи, Кричим, Стамболийски, Перущица, Куклен, Марица, Хисаря, Раковски, Калояново, Съединение, Брезово, Първомай.

         13. Районна прокуратура Стара Загора с териториални отделения в градовете Гълъбово и Раднево, в рамките на съдебен окръг гр. Стара Загора, със съдебен район, обхващащ административно-териториалните граници на общините Стара Загора, Опан, Раднево, Гълъбово.

         14. Районна прокуратура Ямбол с териториално отделение в гр. Елхово, в рамките на съдебен окръг гр. Ямбол, със съдебен район, обхващащ административно-териториалните граници на общините Тунджа, Стралджа, Тополовград, Елхово и Болярово.

Facebook logo
Бъдете с нас и във