Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Прокуратурата проверява ГДБОП за насилие

Софийската районна прокуратура ще анализира действията на антимафиотите, участвали в ареста на бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов на 1 април 2010 г., стана ясно в четвъртък (5 май) от изявление на прокурор №1 Борис Велчев.
Повод за проверката е разпространеният запис от охранителна камера в офиса на Попов, разкриващ детайли от нахлуването на маскираните спецполицаи и самото му задържане. На записа се вижда как Попов се втурва към входната врата, но е повален на пода от антимафиотите. След това от кадрите е видно, че преди да му сложат белезници, един маскиран полицай настъпва Попов по лявата ръка.
Проверката е разпоредена от главния прокурор Борис Велчев в отговор на обществената реакция, че в случая става въпрос за типична проява на полицейско насилие. В края на април лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че Европейската комисия ще бъде информирана за скандала около видеозаписите с полицейско насилие при ареста на Тенчо Попов, показани в съдебната зала.
От СДС също повдигнаха въпроса за полицейското насилие над финансиста, като лидерът на сините Мартин Димитров заяви, че най-важният фактор не е изяснен. Коментирайки насилието при ареста му, Димитров припомни, че като заместник-председател на Българския енергиен холдинг преди две години Тенчо Попов е предал на премиера единствения доклад, в който става дума за злоупотреби по проекта АЕЦ Белене.
На фона на разгарящия се скандал главният прокурор Борис Велчев заяви, че не би си позволил да прави оценка на работата на полицията. Според него не е редно да се обсъжда запис, който е гледан само по телевизията. Софийската районна прокуратура е, която трябва да съобрази нормативните актове, които регламентират работата на полицията в тези случаи, с онова, което сме видели на кадрите. Не бих си позволил да давам оценка за това спазени ли са правила за полицейската дейност, които не познавам, каза Велчев. Всеки един запис, който показва прояви на агресия и на насилие от страна на полицейските органи, инстинктивно буди смущение. По-важното е дали това насилие е оправдано, или не. Това може да стане ясно в сравнението между фактически извършеното и онова, което е заложено в действащите правила на МВР, коментира прокурор номер едно.
Действията на полицейските служители в подобни случаи са описани в чл. 72. от Закона за МВР. В ал. (1) на закона е записано: при изпълнение на служебните си задължения полицейските органи могат да използват физическа сила и помощни средства само ако те не могат да бъдат осъществени по друг начин при: 1. противодействие или отказ да се изпълни законно разпореждане; 2. задържане на правонарушител, който не се подчинява или оказва съпротива на полицейски орган.
А в чл.73. ал. 1 се уточнява, че физическа сила и помощни средства се използват след предупреждение, с изключение на случаите на внезапно нападение и при освобождаване на заложници. (2) Използването на физическа сила и помощни средства се съобразява с конкретната обстановка, характера на нарушението на обществения ред и личността на правонарушителя. (3) При използването на физическа сила и помощни средства полицейските органи са длъжни по възможност да пазят здравето и да вземат всички мерки за опазване живота на лицата, срещу които са насочени. (4) Използването на физическа сила и помощни средства се преустановява незабавно след постигане целта на приложената мярка.
От двата текста става ясно, че работата на проверяващите от прокуратурата ще бъде изключително затруднена поради широкото тълкувание на условията, при които се употребява физическа сила. Шефът на антимафиотите Станимир Флоров например заявява, че на записа вижда нормални действия на полицаите, на които един човек не изпълнява разпореждането. Дали обаче шефът на антимафиотите ще се подпише с двете ръце под категоричното твърдение, че служителите му са изпълнили изискванията на чл. 73, никой не може да каже. Записът нищо не казва предупредили ли са те Попов, съобразили ли са се с конкретната обстановка, или пък с личността му...
Далеч преди да бъде оповестена проверката на прокуратурата, на 29 април премиерът Бойко Борисов се изцепи, че полицаите, задържали грубо бившия секретар на финансовото министерство Тенчо Попов, ще бъдат наказани. Трябва да ги накажат тежко, може да се стигне и до уволнения, отсече Борисов.
Главният прокурор Борис Велчев има основания да не се чувства комфортно, коментирайки случая като проява на полицейско насилие. Според него когато се прилага сила върху лице, което не се съпротивлява, това е проблем на полицията. Обвинител № 1 иронично отбеляза, че ако този професионализъм се е изродил в престъпление, тогава е работа на прокуратурата.
Според него, по принцип по време на арести наблюдаващият прокурор може да се намеси, ако стане свидетел на нещо нередно в действията на полицията. Той обаче не може да отговори дали прокурор Роман Василев, който е присъствал на задържането на Попов, е видял нещо подобно.
По повод поведението на антимафиотите самият Роман Василев заяви в телевизионно интервю на 1 май, че това е изключително укоримо поведение, това нанася белег върху цялата операция.
Явно проверяващите от СРП ще се изправят пред тежка задача. След серията евфемизми, с които бяха определени полицейските действия при ареста на Тенчо Попов, те трябва да сложат точката и да кажат категорично има ли полицейско насилие, или не. Каквото и да решат, след това дискусията за състоянието на органите, наречени по ирония на съдбата правоохранителни, остава отворена...

Facebook logo
Бъдете с нас и във