Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРОКУРАТУРАТА САМА КЛЕКНА В ПАРТЕР

Ако някой търси ярко доказателство за неписаното правило, според което и най-добрият закон не работи, ако попадне в ръцете на непрофесионалисти, нека отиде в Бургас и да прочете материалите по делото срещу Тодор Стамов-Малкотърновския. По принцип то е образувано още преди пет години и четири месеца, но в частност същинската работа по него започва едва през септември 2005 година. И то по начин, който, меко казано, изглежда доста съмнителен и навява мисли за заобикаляне както на писаните наказателни закони, така и на неписаните правила за професионална етика.
На 19 април петчленен състав на Бургаския окръжен съд начело със съдия Събчо Събев върна въпросното дело на Бургаската окръжна прокуратура за доразследване и за отстраняване на грубите процесуални нарушения. А би трябвало да се случи нещо съвсем друго, което се случва навсякъде по света: подсъдимият да бъде оправдан поради липса на доказателства, а полицаите и магистратите, които не са си свършили работата, да бъдат санкционирани по подобаващ начин.
Екшънът, заради който бургаските държавни обвинители ще трябва залегнат здраво над учебниците по наказателен процес, се разигра на 12 януари 2001 година. Докато 26-годишният Диман Вълчанов паркира пред автомивка на бургаската ул. Сливница, от преминаващо наблизо тъмно беемве избухват изстрели, които го изпращат в болницата с няколко рани в слабините.
На 13 януари същата година Тодор Стамов-Малкотърновския е задържан като заподозрян за неуспешния атентат, но след неколкочасов разпит е освободен, без полицията и следствието да имат към него каквито и да било претенции. Няколко месеца по-късно свидетелите на покушението срещу Вълчанов започват да оттеглят показанията си и делото е спряно поради неразкриване на извършителя. А Малкотърновския потъва в нелегалност за известно време, защото го издирват за друг инцидент.
Инцидентът с Диман Вълчанов влиза в повторна употреба чак след 13 юли 2005 г., когато в Обзор е взривен джипът на Рали Пенков - собственик на прословутата Първа частна милиция и концесионер на тамошния плаж. На 26 септември Тодор Стамов е арестуван, на следващия ден е обвинен за атентата срещу Вълчанов (чл.116 от Наказателния кодекс - опит за предумишлено убийство), а на 28 септември Бургаският окръжен съд му налага мярка за неотклонение задържане под стража.
Официалната версия за възобновяване на следствието за неуспешното покушение срещу Диман Вълчанов гласи, че по делото са постъпили нови доказателства. Според Малкотърновския обаче истината е съвсем друга. На 28 септември 2005 г., при разглеждането на мярката му за неотклонение, той обяви в съдебната зала, че е арестуван, за да натопи Димитър Желязков-Митьо Очите като поръчител на атентата срещу Рали Пенков, при който загинаха двегодишната дъщеричка и съпругата на концесионера. Но понеже той (Малкотърновския) отказал, за отмъщение го натопили като извършител на покушението срещу Вълчанов.
Процесът срещу Тодор Стамов в Бургаския окръжен съд трябваше да започне на 9 февруари 2006 г., но поради неявяването на Диман Вълчанов делото бе отложено за 16 март. Слабо е да се каже, че на второто заседание в залата избухна истински скандал.
Най-напред стана ясно, че непосредствено след инцидента през 2001 г. Диман Вълчанов е обяснил пред полицията и следствието, че не е видял стрелеца и че не познава Тодор Стамов, с когото никога не е имал допирни точки. Четири години и девет месеца по-късно обаче (през септември 2005-а) Вълчанов бил преосмислил позицията си и категорично е посочил Малкотърновския като човека, който се е опитал да го убие.
Според защитата на Тодор Стамов историята е съвършено различна. Два месеца след атентата в Обзор Диман Вълчанов е имал конфиденциална среща с шефа на РЗБОП-Бургас - Купен Купенов, в Карнобат, след която е променил показанията си и е посочил Малкотърновския като своя убиец. В залата адвокатите на Стамов няколко пъти попитаха пострадалия Какво е правил в Карнобат през септември 2005 година?, Познава ли ръководителя на РЗБОП-Бургас - Купен Купенов? и Отговаря ли на истината, че пак през септември на него са му уредили среща със съдия в Софийския градски съд?, но не получиха смислени отговори.
Нищо съществено (от процесуална гледна точка) не произтече и от кръстосания разпит на Диман Вълчанов, който му спретнаха на 16 март адвокатите на Малкотърновския и председателят на съдебния състав - Събчо Събев. А причината е банална: Вълчанов изпадна в амнезия, започна да отбива атаките с отговори от рода на: Аз не си спомням какво съм ял вчера, а вие ме питате за работи от 2001-ва. Накрая той съвсем оплете конците и приключи обърканите си показания с думите: От атентата мина много време и реших да кажа истината. Така ми дойде, така направих. Метнах се на едно такси и казах на шофьора да кара към следствието в София...
Защо Вълчанов е решил да сподели истината за своя убиец с магистратите от Националната следствена служба, които разследват атентата срещу Рали Пенков, а не с бургаските следователи, които се занимават с неговия случай - така и не бе изяснено. За разлика от него другият главен герой в процеса - Тодор Стамов, реши да играе ва банк: Още като стана гнусното убийство на жената и детенцето на Рали в Обзор, в нашите среди се знаеше, че ще има изгори, за да светиш. Нямаше обаче как да знам тогава, че ще изгоря точно аз. На куките в Бургас им трябваше информатор и на всички бе ясно, че ще скалъпят някому обвинение - заяви той в прав текст пред съда на 16 март. - От шест месеца съм в следствения арест. Прилагаха ми всякакви психоатаки, събуждаха ме посред нощ, насочваха ми ярка светлина срещу очите, стряскаха ме, скъсаха ме от разпити. Питаха ме за всичко друго, но не и за стрелбата срещу Диман. Беше си ясно, че той не ги интересува, защото никъде в протоколите от разпитите няма да видите моето име, разказа още Малкотърновския.
На последното първоинстанционно заседание от процеса срещу Тодор Стамов, проведено на 18 и 19 април, прокурорът по делото - Калина Чапкънова, поиска Малкотърновския да лежи зад решетките най-малко 15 години. Съдебният състав обаче отхвърли това искане и върна делото на Бургаската окръжна прокуратура за доразследване и за отстраняване на грубите процесуални нарушения, допуснати в досъдебната фаза на производството.
При това - съвсем основателно, защото през септември 2005 г., след като срещу Тодор Стамов-Малкотърновския е повдигнато обвинение за атентата срещу Диман Вълчанов, той не е бил разпитан от следователя по делото. Тоест нарушен е чл.210, ал.1 от Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК), който гласи: След като предяви обвинението, следователят пристъпва незабавно към разпит на обвиняемия.
А другото по-сериозно нарушение е, че: от месец септември 2005 г., когато Малкотърновския е обвинен за атентата срещу Вълчанов, до началото на съдебния процес срещу него (9 февруари 2006 г.), т.е. цели шест месеца, Тодор Стамов изобщо не е бил разпитван за инцидента, разиграл се на 12 януари 2001 година. Въпреки че именно заради този инцидент той е зад решетките вече осем месеца, а Бургаската окръжна прокуратура иска да го прати в затвора за не по-малко от 15 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във