Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Прокуратурата се препъна пред Момата

Сякаш лоша карма преследва актовете на държавното обвинение по доста от делата, които привличат медийния интерес, включително и с това, че ги връщат за доработване. При отчета си за свършеното през миналата година Инспекторатът към ВСС обаче отбеляза, че след проверките му през 2008 г. върнатите от съда дела са намалели. Но явно не съвсем.
Хасковският окръжен съд трябваше да започне на 25 юни тази година разглеждането на първото от делата за тежки криминални престъпления срещу 42-годишния Недялко Димитров, известен още с прякора си Момата. Обвинението срещу подсъдимия по това дело е за двойния разстрел на 27-годишния Бейтула Юсеин и на 19-годишната му съпруга Неврие от Димитровград. То обаче беше върнато за доразследване. Петчленният съдебен състав с председател Росен Русев прецени, че в обвинителния акт има процесуални нарушения, които накърняват правото на защита на подсъдимия. В тезата на прокуратурата имало много неясноти - обвинението срещу Димитров било за две убийства, но в документа било описано като едно. А това дело срещу Недялко Димитров е едва първото от трите срещу него, все по обвинения за убийство. Добре информирани източници твърдят, че Момата е признал пред разследващите органи общо за пет убийства. С тях той се превръща в най-дейния сериен убиец в България през последните години.
През годините на прехода беше изработена една щампа на поръчковия убиец, която сякаш беше по-близо до злодеите от екшън филмите, отколкото от реалността. Лица с прякори като Кимбата, Бай Добри и Златко Баретата, често обвинявани и още по-често оправдавани за поръчкови атентати, се наложиха в медиите именно като такъв клиширан модел. Килърите трябваше задължително да са били в спецчастите. Ако пък са с произход от бившия СССР, беше задължително да са воювали в Афганистан. Или ако сочените за изпълнители на мокри поръчки идват от бивша Югославия, беше немислимо да не са участвали в продължилите близо десетилетие конфликти там. Като краен вариант килърите поне трябваше да са служители във Френския чуждестранен легион.
В последната година обаче този модел не издържа. Наскоро бе задържан пернишкият сериен убиец Станислав Ангелов-Сиси с четири разкрити и Бог знае колко неразкрити убийства. Сиси обаче не беше първото попадение на криминалистите в тази посока.
Още преди да го разкрият, оперативните работници събираха доказателства по казуса на друг масов убиец - Недялко Димитров. Първоначално той е разследван за повече от пет убийства от окръжните прокуратури в Хасково, Варна и Стара Загора. До разплитането на кървавите престъпления се стига след грешка на Момата. Тривиално, но факт. В началото на декември миналата година, когато килърът разстрелва семейство Бейтула и Наврие Махмуд в Димитровград, той остави свидетели на престъплението си. При разпитите като причина за двойното убийство Димитров изтъква сумата от 4800 лв., които Бейтула му дължал. Разстреляният също има съмнителна репутация, той е сочен като крадец на коли. В деня на престъплението Момата и 27-годишният му спътник, който бил и негова интимна половинка, заедно с още един спътник отишли в дома на жертвата около 20 часа. Бейтула току-що бил купил от пазара жив коч за Байрама. Той помолил Момата да му помогне да го качат по стълбите. Още докато влизали в хола, длъжникът бил прострелян с два куршума в главата. Най-вероятно за да няма свидетели на екзекуцията, била застреляна и спящата в съседната стая съпруга на убития - Неврие.
Пистолетът Браунинг - образец от 1910 г., с който е извършено престъплението, се явил ключ към някои от останалите убийства. Въпреки че оръжието, което има и колекционерска стойност, било снабдено със заглушител, Димитров не си направил труда да го постави на цевта, преди да разстреля Бейтула и Наврие. Така че изстрелите били чути от спътниците му. Заместник окръжният прокурор на Хасково Николай Николов обясни, че те са дали показания пред съдия по разстрела.
Със същия пистолет през лятото на 2008 г. е застрелян и 66-годишният Баньо Кръстев от старозагорското село Мусачево. Убийството било извършено дни след като Недялко Димитров излязъл от затвора. Хипотезата на криминалистите е, че Момата се е опитал да открадне от Кръстев парите от току-що продаден имот.
Следващите жертви, за чиито убийства Момата признал, са варненецът Манол Хаджиев-Индианеца и съгражданинът му Златко Пенев. През януари тази година като поръчител на убийството на Хаджиев беше задържан Стоян Петров - също от Варна. Според близки до разследването до убийството му се стигнало, защото Индианеца се похвалил на приятелката си, че е част от бригада за мокри поръчки. Смутен от признанията на Хаджиев, Петров поръчал на Недялко Димитров да го ликвидира. Момата го извикал на среща в покрайнините на Варна под предлог, че трябва да му покаже следващата жертва. Манол бил застрелян с личния му пистолет и заровен в гориста местност край Гроздьово. От полицията и прокуратурата обаче категорично отричат да има доказателства, че Стоян Петров, Момата и Индианеца са били част от бригада за мокри поръчки...
Момата признал пред разследващите, че той и Петров имат връзка и със смъртта на Златко Пенев. Той също е бил застрелян, а тялото му било заровено край Приселци.
Димитров е разследван и за още две престъпления. Едното е безследното изчезване преди повече от година на дилър и фалшификатор на антики, а другото е убийство на черешов бос. И при двата случая обаче не са били открити доказателства за съпричастността на Момата към тях. Всъщност Димитров е добре познат на МВР и прокуратурата. Той има 16 ефективни присъди за кражби на коли и грабежи. Последните три от тях са произнесени при условията на опасен рецидив. Пред разследващите Димитров признал, че иска известност и дори че за него трябва да бъде написана книга... Тези му желания донякъде обясняват защо и как дребният крадец се е преродил в изпечен килър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във