Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРОКУРАТУРАТА СЕ ПРИЦЕЛИ В ЧИНОВНИЦИ ОТ ВСС

Прокуратурата подпука и администрацията на Висшия съдебен съвет (ВСС). Преди около два месеца Софийската градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство по чл. 282 от Наказателния кодекс (длъжностно престъпление) срещи виновни длъжностни лица от администрацията на кадровия орган на Темида.
Доколкото Параграф 22 успя да научи, става дума за прословутия ремонт на Съдебната палата и сигнал, изпратен на държавното обвинение още през януари 2006 г. от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров. А десет месеца по-късно - на 17 октомври, когато този сигнал все още отлежаваше в нечие бюро, заместниците на Иван Григоров - Румен Ненков, Благовест Пунев и Любка Илиева, със специално писмо обясниха на обществеността за какво става дума.
Според тримата заместник-шефове на ВКС, в периода 1 януари - 31 декември 2005 г. главният секретар на ВСС Славка Каменова и шефът на дирекция Съдебни сгради Татяна Александрова са извършили нарушения за милиони левове, свързани с ремонта на прокурорските помещения в софийската Съдебна палата.
Става дума за избирането на фирма Екса, която да реконструира стаите на държавното обвинение. Фирмата спечели поръчката за ремонта на тази част от сградата през пролетта на 2005 година. Договора с дружеството подписа на 4 юли 2005 г. главният секретар на ВСС Славка Каменова, след като съветът я упълномощи да действа от негово име.
В писмото до медиите върховните съдии цитираха одитен доклад на Сметната палата от началото на 2006 година. Според документа главният секретар на съвета Каменова, без да има право, на 20 октомври 2005 г. е подписала анекс към договора с фирмата Екса, с който е увеличила коефициента за утежнени условия на труд от 1 на 40 процента. До въпросното нарушение се е стигнало по предложение на директора на дирекция Съдебни сгради на ВСС Татяна Александрова, в резултат на което главният секретар на ВСС Славка Каменова е подписала анекса към договора без решение на ВСС. Но в договора фигурира текст, който забранява промяна в ценовите условия, без да има промяна на минималната работна заплата, казват висшите съдии. Те твърдят още, че според доклада на Сметната палата е нарушен законът за държавния бюджет за миналата година, защото неправомерно са отклонени 3 млн. лв. от бюджета на ВКС към ВСС.
На 18 октомври 2006 г. Славка Каменова заяви, че наистина е подписала анекс към договора с фирма Екса за увеличаване на коефициента на утежнени условия на труд. Но той не е увеличен на 40 на сто, а е станал 1.4 процента. Бившият главен прокурор Никола Филчев беше забранил на служителите на Екса да ремонтират помещенията в работно време. Не даваше да се ремонтира и в събота и неделя, защото той и тогава ходеше в Съдебната палата. Питате ли ги тези хора кога са извършвали реконструкцията. Това са утежнени условия на труд. Заради увеличението на коефициента сме платили на фирмата 180 000 лв., обясни тогава Татяна Александрова (преди няколко месеца тя напусна поста си в администрацията на ВСС).
Според прокуратурата досъдебното производство е образувано за превод на около 375 000 лв. на фирма Екса. Висшият съдебен съвет утвърдил да се преведат само 225 000 лв., останалите 150 000 лв. са преведени през 2006 г. без решение на съвета и така е бил ощетен бюджетът на съдебната власт. Разследването е възложено на Главна дирекция Борба с организираната престъпност (ГДБОП).

Facebook logo
Бъдете с нас и във