Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Прокуратурата се прицели в човека от Маноле

И най-хубавите приказки все някога свършват. Може би сега сме свидетели на края на приказката за един напорист бизнесмен, тръгнал от свинекомплекса в село Маноле, накупил хотели и дори ЦУМ, та до това да издърпа от ръцете на държавата едно от най-печелившите й търговски дружества - Международния панаир в Пловдив. Случайно или не, този факт беше съобщен два дни преди настъпването на Новата година лично от Георги Гергов, който обяви, че по-голяма част от изложението вече е в частни ръце, по-точно в неговите.
Седмица по-късно, на 11 януари, обаче стана ясно, че прокуратурата вече проверява бизнеса му. Все още не се знае докъде ще стигне с тази проверка, но пловдивчани, които само на пръв поглед изглеждат инертни, не спират с коментарите, най-вече в ИНТЕРНЕТ форумите и в градския транспорт. Оптимистите твърдят: Пипнаха го. Песимистите пък заявяват: Той е човек на Първанов, ще излезе чист. Има изречения като срам ме е ,че и аз съм бизнесмен...
Пръкна се обаче още една група. Тя разсъждава в друга посока: Добре де, след като Гергов е такъв олигарх, както го определят някои депутати и след като стана член на Висшия съвет на БСП, дали пък сега неговите няма да поднесат главата му на тепсия на Брюксел, за да покажат, че не разпъват политически чадър над никого? Такива са коментарите в Пловдив, а дали имат основание, ще каже прокуратурата.
А прокуратурата борави с факти. Такъв факт е, че панаирът все още фигурира в забранителния списък за приватизация. Както и че държавата вече не е мажоритарен собственик. И в това не би имало нищо страшно, стига да беше спазен законът. В случая става дума за Стратегията за развитие и преструктуриране на Международен панаир ЕАД- Пловдив в периода 2006-2010 година. Документът е разработен на базата на Закона за изменение и допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, приет от правителството и утвърден от Народното събрание в края на 2006 година. Та в раздел Преструктуриране на капитала на тази стратегия пише, че не по-малко от 51% от дружеството остават държавна собственост, а не повече от 49% е общинска и частна собственост. Ключовият детайл в случая е изречението, написано под черта и отбелязано със звездичка: Процентът на частната собственост включва и дела на реституционни претенции.
Така че обясненията на Гергов - как собственик на 50.58% от панаира вече е смесеното дружество между него и Община Пловдив Пълдин туринвест, някак не изглеждат съвсем по правилата. Защото въпросната промяната е станала именно след като Пловдивският окръжен съд е одобрил реституционните претенции на двама граждани да бъде увеличен акционерният им дял за сметка на държавното участие поради увеличението на капитала на панаира. После бизнесменът каза, че е изкупил дела на реститутите за 2.4 млн. лева.
Според запознати достъпът до съдебните решения е силно ограничен, вероятно за да не излезе наяве, че всъщност става дума за реституционни претенции в съвсем незначителен размер. А това би означавало, че Гергов е оставен еднолично да управлява панаира. Говори се, че съветът на директорите изобщо не се събира, само се подписват протоколи с предварително подготвени решения. Членовете му от Пловдив били лично подбирани от Гергов. Председател на борда все още е Корнелия Нинова - представител на принципала, а тя повече от година не е заместник-министър на икономиката. На този фон изглеждат съвсем основателни подозренията на запознати със спецификата на бранша, че в панаира са осигурени идеалните условия за изпълнение на основната задача - да се увеличи участието на частния капитал до размер, който ще му позволи да трансформира предмета на дейност на фирмата и да разпродава части от терена в центъра на Пловдив. Дали това са някакви подаръци и кой и защо прави такива подаръци точно на Георги Гергов, засега е само предмет на слухове.

(на стр. 7)

Година преди да бъде изпързаляна държавата, по пързалката мина община Пловдив. Местната администрация от доста време се напъваше да получи справедлив дял в капитала на изложението и именно заради това беше създадено дружеството Пълдин тур инвест. През декември 2007 г. местната власт беше изненадана, че делът на общината в дружеството е паднал от 75% на 24.98%, т.е под определения като санитарен минимум дял от 25 процента. Останалите притежава Георги Гергов.
Тогава заместник-кметът Георги Григоров обяви, че започва пълна проверка на смесеното дружество. Междувременно обаче го уволниха и резултатите й потънаха в мъгла. Оказа се, че промяната е станала, след като през април същата година капиталът на Пълдин тур инвест е бил увеличен почти два пъти и стана 200 млн. лева. Плъзнаха слухове (и никой не ги опроверга), че с мълчаливото съгласие на общинските съветници и с подкрепата на градската администрация Гергов е увеличил капитала си на над 70 процента. Най-големите далавери били направени с оценката на апортираните имоти, а работата на оценителите била изцяло прикрита. Остана тайна защо и как предишната администрация, ръководена от синия кмет Иван Чомаков, избра именно известния с левите си убеждения Георги Гергов за това толкова важно за града публично-частно партньорство. Малко по-късно и най-върлите привърженици на бившия градоначалник обаче се втрещиха, когато лекарят анестезиолог оглави купената от панаира телевизия Евроком. Тази сделка също е обект на проверката. Отделно й бяха посветени купища публикации и дори питане по време на парламентарния контрол до министъра на икономиката Петър Димитров.
Проверката вероятно ще се занимае с още една топла връзка на Георги Гергов - с регионалния директор на Националната агенция по приходите Георги Търновалийски. Депутатите Яне Янев и Димитър Абаджиев обявиха в Пловдив на 11 януари, че ще внесат питане до министъра на финансите Пламен Орешарски защо на този пост е назначен бившият главен счетоводител на Гергов в свинекомплекса му в село Маноле. Народните представители смятат, че има огромен конфликт на интереси.
Съпругата на Търновалийски - Паулина, пък от януари 2007 г. е представител на държавата в управлението на панаира като прокурист. Все още се помни времето, когато изненадващо бе освободена от поста дългогодишната директорка на НАП-Пловдив Менда Стоянова. Тогава в журналистическата гилдия като виц се разказваше как някакъв колега попитал насаме министър Орешарски защо са я сменили и той отговорил: Питайте президента. Депутатите Янев и Абаджиев обещаха да поискат от Комисията за борба с корупцията в Народното събрание да разпореди проверка и от НАП за това, дали Гергов и близки до него са плащали редовно данъците си и дали има източване на ДДС. Доста встрани от медийното внимание остана и още един прелюбопитен факт - някъде в края на 2007 - началото на 2008 г. колективно напуснаха работата си всички служители от юридическия отдел на панаира. Защо ли?
Явно около бизнесмена Георги Гергов в близките месеци ще стават любопитни неща. На фона на очакваните резултати от проверката на прокуратурата официално планираните инвестиции в панаирното градче внасят известна доза оптимизъм. Тази година трябва да бъдат вложени 13 200 000 лв., включително и в газификацията му, а за 2010 г. са предвидени 32 250 000 лева. Самият Гергов е обещал да коментира случващото се около него, когато проверката приключи, съобщиха от пресцентъра на Международен панаир- Пловдив.

Facebook logo
Бъдете с нас и във